П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Із Актової лекції

ХАРКІВСЬКИЙ КЛАСИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Академік В.С.БАКІРОВ, ректор:

- Місцем свого професійного становлення та громадянського формування ви обрали Каразінський класичний університет. В далекому 1805 році першими студентами стали тільки 52 особи, а не понад 2 000, як зараз, та й викладачів тоді було не півтори тисячі, а лише 26. Саме завдяки Каразінському  - джерелу знань, науки, просвітництва та рушію прогресу - Харків став великим інтелектуальним центром. Харківський університет - КЛАСИЧНИЙ. Один із найстаріших у Східній Європі, старіший на 35 років від Київського, від Варшавського тощо. І це важливо, що університет має давню історію, традиції, накопичений досвід. У стінах старого університету завжди панує  дух знань, певна інтелектуальна атмосфера,  пронизана ідеями свободи.   Атмосфера ліберального мислення. Харківський університет - класичний не тільки завдяки давній історії виникнення, у його стінах завжди «кипить» наука, проводяться наукові дослідження. Класичний університет сам збагачує наукову картину світу у різних вимірах. Тут студентів, окрім здобуття знань,  залучають до процесу пошуку істини. Адже креативна творча людина - успішна у постуніверситетському житті. Класичний університет  повною мірою охоплює весь спектр від природничих наук, права та медицини до широкого спектру навчальних програм в галузі гуманітарних та соціальних наук. Тут відбувається перетин кордону традиційних академічних дисциплін, міжнародного співробітництва, у взаємодії з неуніверситетськими науково-дослідними інститутами. Усе це збагачує свідомість, відкриває горизонти. У стінах Харківського класичного університету працювали три лауреати Нобелівської премії з різних наукових вимірів:  Лев Ландау  (фізика, нежива матерія), Ілля Мечніков (біологія, жива матерія) та Саймон Кузнець (соціум, економічні процеси). Отак і наш Харківський університет охоплює усе живе, неживе та соціум в цілому. Бути Класичним університетом це також означає не стояти осторонь культурних процесів. За 210 років Харківський університет зробив величезний внесок у художню культуру, мистецтво. Каразінський університет прославлений іменами багатьох поетів, письменників, художників та музикантів. Такі славні культурні традиції, що передаються поколіннями спонукають університет відкривати усе нові культурні центри Єрмілов-центр, художні галереї (імені Г. Семирадського) та серію музеїв. Отож, КЛАСИЧНИЙ університет впливає на територію обабіч. Не буде перебільшенням стверджувати, що завдяки Харківському університету наше рідне місто Харків існує у такому вигляді, як сьогодні. Тому на честь університетських учених у Харкові названо багато вулиць та провулків: Данилевського, Барабашова, Мечнікова, Ляпунова, Чичибабіна, зрештою Університетська та ін.

Окрім усього, КЛАСИЧНИЙ університет повинен мати серйозну інфраструктуру, навчально-наукову базу, щоб розвиватися. Харківський університет може пишатися своїми підрозділами. Передусім, у нас працює унікальна Бібліотека, ЦНБ, безцінні фонди якої нараховують понад 3,5 млн. видань. Це і об'єкт природно-заповідного фонду м. Харкова - Ботанічний сад ХНУ ім. В. Н. Каразіна -= найстаріший ботанічний сад України. Якщо університет не зазирає у Всесвіт - це не КЛАСИЧНИЙ університет. Ось уже два століття при Харківському університеті працює Харківська астрономічна обсерваторія.

 

Головні науки - математика і фізика!

Академік М. О. АЗАРЄНКОВ, проректор:

- У ХІХ - на початку ХХ століття, головною наукою в університеті  була математика. Закінчив університет Михайло Остроградський. В Харківському університеті викладав  великий математик О. М. Ляпунов, який створив теорію стійкості. Навчався і працював в Каразінському академік Володимир Стєклов... Далі -  математики  О. В. Погорєлов, академік НАНУ, лауреат Ленінської премії СРСР В.О Марченко. Математика дійсно є однією з головних наук в Харківському університеті.

Фізика в Каразінському університеті. Один з перших ректорів нашого університету - декан фізичного факультету Стойкович Афанасій Іванович. Відомий фізик Харківського університету - професор Лапшин Василь Іванович, який перший почав вивчати електричні явища і фізику атомів в нашому університеті.  Працював у нас і член-кореспондент AH CPCP -  Рожанський Дмитро Аполлінарійович, який створив Харківську школу радіофізики.

Сьогоднішні студенти прославляють альма матер на конкурсах, стають переможцями міжнародних олімпіад, випереджаючи студентів Франції, Італії, Германії... Комерційні структури охоче співпрацюють з нашими випускниками, а значить, ми на вірному шляху. Я певен, що і ви принесете славу  тепер і для вас рідному університету, як і ваші попередники. Закликаю вас отримати якісну освіту, знайти друзів, бо це буде найміцніша дружба. Ваші студентські роки будуть найкращими!

 

До нового рівня академічної культури

Проф. Ю. В. ХОЛІН, проректор з науково-педагогічної роботи:

- Харківський університет - один із найкращих. І це правда. Є об’єктивні критерії. За рейтингом компанії QS (QS World University Rankings) за сукупністю показників наш університет увійшов до ТОП-500 університетів світу. Навчання потребує великої і наполегливої  роботи,  і зацікавленості у тому, щоб отримати знання. Мета викладача - створити умови та стимулювати, надавати вам допомогу, але, якщо ви не забажаєте навчитися -  нічого не вийде. В університеті діє студентський моніторинг якості освіти - ви повноправні учасники освітнього процесу. Ваша думка з цього приводу дуже важлива,  - будь ласка, користуйтеся цим правом.  Намагайтеся виробити у собі нову європейську культуру. У новому положенні про освіту введене поняття про академічне шахрайство. Вірю, що ваше покоління буде  прагнути до нового рівня академічної культури - чесного отримання знань і навичок. Наскільки якісну освіту ви отримаєте, залежить тільки від вас. Я бажаю вам, щоб усі, хто вступив, вчасно отримали дипломи бакалаврів з високими оцінками. Щоб ви ніколи не пошкодували, що пішли навчатися до нашого університету на обраний вами напрямок.