Середа, квітня 24, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Перший у списку

Перший у списку

ВІД РЕДАКЦІЇ. Відкриваємо нову рубрику. Перший у списку! Хто прийшов на студентську лаву університету цього набору? Хто вони - першокурсники і особливо ті, хто по праву посів першу сходинку у списку зарахованих Приймальною комісією до Каразінського Харківського університету. Відкривають розповіді майбутні хімік Олексій ЖЕЛАВСЬКИЙ та філософ Анастасія ГАМАН.

 

З точки зору хімії

 

ЖЕЛАВСЬКИЙ Олексій, студент першого курсу хімічного факультету, срібний призер Міжнародної олімпіади з хімії:

- Сьогодні - студент уславленого Харківського УНІВЕРСИТЕТУ імені В.Н. Каразіна. Учора - золотий випускник Харківської загальноосвітньої школі №36. Все моє шкільне навчання пов’язане з участю у різноманітних олімпіадах: районних, обласних, всеукраїнських з фізики, математики, історії, права… і звичайно ж із хімії. Найвизначніші нагороди здобув у старших класах: цього року в турнірі юних хіміків збірна команда м. Харкова, капітаном якої був я, посіла І місце на Всеукраїнському рівні. Мрія потрапити на Міжнародну олімпіаду з хімії існувала вже давно і стала реальністю після перемоги на Всеукраїнському етапі. Шлях підготовки тривав декілька років. Перші кроки до перемоги я робив під керівництвом  шкільного вчителя хімії Олени КостянтинівниРусанової. Значний внесок у мою перемогу зробили викладачі Харківського університету, а фінальний крок до олімпіади допоміг зробити п’ятикурсник ХНУ імені В.Н. Каразіна Олег БОРОДІН, теж у минулому олімпіадник. І ось моя мрія здійснилась -  участь у Міжнародній олімпіаді з хімії, де отримав срібну медаль. Таке буває, напевно, раз у житті, і я збережу назавжди в серці спогади про незабутні дев’ять днів у Баку.

Тепер зрозуміло, чому я обрав саме хімію? Ця наука розкриває переді мною багатогранний світ природи. Я бажаю пізнавати навколишній світ з точки зору цієї науки. Маю багато цілей та мрій, пов’язаних з майбутньою професією. Але багато чого слід ще вивчити, зрозуміти. Далі про вибір навчального закладу: із ЗНО з  української мови, математики і хімії проблем не виникло. Я отримав 200 балів з точних наук і 186 балів з мови. Дуже задоволений результатами, тому що підтвердив свою золоту медаль. Я знаю, що в Україні високий рівень освіти з хімії є у трьох ВНЗ: у Харківському, Київському та Львівському університетах. І вибір Харківського університету було очевидним. Починається новий етап мого життя - університетський. Сподіваюсь, він буде яскравим і захоплюючим, незабутнім. Планую продовжувати брати участь в олімпіадах. Мрію  потрапити на Всеукраїнський турнір юних хіміків, але вже в якості члена журі чи керівника. Сподівань і надій багато, а УНІВЕРСИТЕТ допоможе їм здійснитися.

 

 

Філософія робить людину вільною


ГАМАН Анастасія, першокурсниця філософського факультету:

- Губська Таміла Валентинівна -  науковий керівник МАН, Іллющенко Ольга Степанівна - викладач історії, Варич Валентина Михайлівна, Бондаренко Алла Андріївна - вчителі української  мови, Бонь Ірина Анатоліївна - викладач права, Іванська Валентина Олексіївна - викладач англійської мови. Це мої улюблені вчителі у Валківському ліцеї імені Олександра Масельського, яким я безмірно вдячна. Низький їм всім уклін за знання і за те, що ЗНО я склала успішно: історія - 190 балів, англійська мова - 155, українська мова та література - 199,5. В 11 класі зважилася на написання МАНівської роботи з філософії. Називалася вона "Фемен - маргінальність чи оригінальність", згодом посіла ІІ місце на обласному рівні. Також взяла участь у профорієнтаційній університетській олімпіаді з дисципліни "Людина і світ", яку проводив філософський факультет, де здобула перемогу. Вона відіграла важливу роль під час мого вступу до університету.

Філософія дає розуміння самого життя, а отже робить людину вільною. Ця наука надихає, спонукає до створення чогось нового і особливого, що б змінило цей світ на краще. Саме з цієї причини я її і обрала. Каразінський університет я обрала  майже одразу. Я з тих людей, які завжди йдуть до своєї мети, тому жодних сумнівів щодо навчання в Каразіна у мене не було. Я  плідно попрацювала над тим, аби вступити на омріяний факультет. Університет є одним із найпрестижніших ВНЗ України, він завжди приваблював мене своєю величчю не лише самої споруди, а і того сенсу, що в ньому закладено. До того ж, тут навчалося багато відомих людей: від Іллі Мечникова до мого улюбленого Миколи Лисенка. А тепер і я отримуватиму у цих стінах вищу освіту. Хіба це не прекрасно?

Моє хобі.  Я не вмію ні співати, ні танцювати, ні грати на сопілці. Мені подобається досліджувати, відкривати щось нове, подорожувати, читати книжки, слухати музику, проводити час з друзями, фотографувати, гладити мого кота Кундєлюшу, лежати на траві, спостерігати за зірками, сушити квітки, мріяти. Від студентських років чекаю багато вражень та цікавих пригод. Хочу, аби вони не пролетіли дарма, аби мої батьки та викладачі мною пишалися. Попереду ще 5 років навчання та роботи над собою.

 

Розмовляла А. КОЗЛОВА, наш кор.