Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Славна алея

Пам'ять у шелесті лип…


Через віки – пам»ятаймо!

 

ВІД РЕДАКЦІЇ: 26 березня в Народній українській академії відбулася урочиста церемонія закладання Алеї Пам'яті на честь 65-річчя Перемоги радянського народу над фашистською Німеччиною.

…Уздовж вулиці Лермонтовської від ХГУ «НУА» до студентської каплиці св. Татіани теплим весняним днем представники міської та обласної влади, ветерани, ректор ХГУ «НУА» проф.. В. І. АСТАХОВА висаджують 15 багаторічних лип, в основу яких студенти і школярі НУА закладають землю з міст-героїв - Москви (Уклінна гора), Санкт-Петербурга (Піскаревське меморіальне кладовище), Керчі, Севастополя, Новоросійська, Бреста, Волгограда, Одеси, Курської дуги, Висоти маршала І. С. Конєва (Харківська область) та інших місць кровопролитних битв.…

Грає урочиста музика, перший крок до увіковічення пам’яті Великої Перемоги зроблено. Організатори заходу впевнені, що це місце, де через роки ростимуть величезні липи, стане місцем зустрічі ветеранів, людей, які пам’ятають події війни, а також місцем вічної пам’яті та вшанування героїв Великої Вітчизняної війни. Частинки надісланої з міст-героїв землі, як і документи, що підтверджують їхню справжність, зберігатимуться у спеціальних капсулах у музеї історії Академії.

Катерина Вікторівна АСТАХОВА, перший проректор Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія»: «Ідея створення Алеї пам'яті, безумовно, належить ректорові ХГУ «НУА» Валентині Іларіонівні АСТАХОВІЙ. Відкриття алеї – це лише один із заходів, присвячених 65-річчю Великої Перемоги. А ще НУА присвятила цій темі акцію «Георгіївська стрічка», конкурс «Історія моєї родини», чудову книгу «Я пам'ятаю, я пишаюсь», спектаклі студентського театру, як-от «А зорі тут тихі» тощо.

Сьогоднішня молодь далека від подій Великої Вітчизняної війни. Тематичні заходи покликані навчити школярів і студентів розуміти ті події. Підтримку в цій важливій та святій справі нам надали міська та обласна влада».Урочисте відкрити Алеї планують 24 квітня. До цього часу біля кожного дерева встановлять меморіальні таблички з зазначенням, священна земля якого зміст-героїв України, Росії та Білорусі закладена в основу дерева, хто його посадив і коли. Алею споруджують на благодійні пожертви студентів, школярів, викладачів та співробітників НУА, всіх небайдужих харків'ян і гостей нашого міста.


Долучалися до джерел пам'яті наші спеціальні кореспонденти А. КУТАС і А. ЧАЛА.