Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Студентська родина ЮП-31

ВІД РЕДАКЦІЇ: Рік тому ми з вами познайомилися зі студентами групи ЮП-21. Тоді в деканаті нам назвали цю групу як одну з кращих груп юридичного факультету. І ось, через рік, ми вирішили знову завітати до уже тепер ЮП-31 і переконатися, чи тримають вони свій рейтинг на тому ж рівні, що змінилося за рік життя ?
Найголовніше – вважають студенти, що їх куратор Максим Валерійович ДАНЬШИН тепер обіймає посаду заступника декана з наукової роботи. Це в свою чергу покладає на студентів більше відповідальності – не хочеться підводити керівника!
Доц. М. В. Даньшин: «Група складається із звичайних, нормальних молодих людей, які хочуть отримувати знання, засвоювати їх, знаходити однодумців, набувати професійних навиків, дійсно прагнуть стати висококласними юристами. Будь–яка студентська група не може складатися лише з одних двієчників чи відмінників, активістів, спортсменів. У колективі завжди є свої формальний і неформальний лідери. Нам поталанило: ці два типи лідера поєдналися в одній особі – Євгені БУХАНЦОВІ, старості.
Звичайно, в групі є люди, які приділяють більше уваги науці – наприклад Олександр ЗОЗУЛЯ бере активну участь у роботі СНТ. Всі студенти вчаться, всі допускають певні помилки. У когось виходить краще, у когось гірше. Але більше всього радує, що сірі студенти, так званий баласт, у нас відсутні.
Як викладач я прийшов до них у другому семестрі третього курсу. Донині я їх знав, як дуже слухняних, «пухнастих», захищав, відстоював їх інтереси та права перед викладачами. Тепер же я зрозумів, що не все так просто. Дійсно є студенти, яких доводитися підтягувати. У цьому власне і полягає робота куратора. Треба бути незаангажованим. Всі студенти – мої майбутні колеги, які розвиватимуть правову державу, демократичні конституції у нашій країні. Моє завдання зводиться лише до того, щоб активізувати їх бажання набувати необхідного комплексу знань. Всіляко підтримувати це бажання за рахунок залучення їх у загальну справу самонавчання, саморозвитку. Я не ставлю собі за мету бути для них прикладом, ідеалом. Не можу нав'язувати їм свою точку зору, як проводити правильно час. Я мушу тільки контролювати, направляти і рекомендувати. Після кожної сесії мені староста підраховує середній бал кожного студента, ми обговорюємо результати.
Підбиваючи підсумки роботи за останній навчальний рік, скажу, що особисті успіхи кожного студента групи в тій чи іншій мірі були досягнуті.
Група різносторонньо розвинена. Хтось уже працює за спеціальністю, заробляє гроші, хтось займається спортом, цікавиться мистецтвом.
ЮП-31 – звичайна, стандартна група. Але ми не дозволяємо собі розслаблятися. Існують методичні правила роботи зі студентами. Наш університет має двовікову історію. Студенти, які виходять із стін нашого університету, повинні бути одними із кращих студентів України. І мені як куратору групи, доводиться вчитися і запозичувати академічний досвід роботи із студентами-юристами, наприклад, Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, де я сам навчався, захищався та працював. А ще я пригадую і вчуся у свого колишнього куратора. Вважаю, що моє завдання також пояснити, розповісти і показати своїм вихованцям всю специфіку юридичної діяльності. Куратор – не наглядач. Ми не замінюємо батьків. Ми для наших студентів – старші досвідчені колеги. Якщо людина хоче вчитися, вона навчиться».
Євген Буханцов, староста ЮП-31: «Я не погоджуюся з Максимом Валерійовичем з приводу того, що третій та четвертий курси найскладніші. Головне вчитися на першому та другому – це база. На старших же курсах завдяки ерудиції, набутій раніше, засвоювати матеріал буде легше. Навіть якщо ти чогось не знаєш, то на базі загальних принципів, ти розберешся».
– Максиме Валерійовичу, як у Вас на факультеті ставлення до кураторства?
– Особисто декан факультету і всі викладачі приділять пильну увагу кураторствові. Кожного місяця проходять збори кураторів, де підбиваються результати проведеної роботи. Головне завдання куратора – відстежувати, як навчаються студенти, не заважати їм в цьому, налаштовувати, пояснювати, рекомендувати і показувати на особистому прикладі.
– Минулого року у деканаті вашу групу назвали як найкращу групу факультету. За рік цей статус не змінився?
– ЮП-31 – соціально активна група. Студенти постійно беруть участь у всіх заходах факультету. Цього року ми готуємося до конкурсу «Краща група року факультету».
Євген Буханцов: «Ми дійсно звичайна група. Але наша найхарактерніша риса - висока дисциплінованість. А ще – усі виховані, культурні. Ми мотивовані люди! На деяких прямо «написано», що це юрист. Ті люди, які йдуть від нас, просто відчули, що це не їхній життєвий шлях. За цей рік нашу групу покинули два студента. Їм просто було не цікаво. Я навіть щасливий за них, адже життя одне і його треба прожити так, щоб потім не жалкував. На молодших курсах мені, як старості, довелося нелегко працювати, і мене підстраховували друзі. А сьогодні я сам можу, коли потрібно, завжди підстрахувати, допомогти. Саша Зозуля – моя опора, я без нього не зміг би повноцінно працювати. Те ж саме можу сказати і про Женю КОСТИЛЮ. Таня ЯЛОВА – староста курсу, Свєта ПЛАХТІЙ – беруть активну участь у студентському самоврядуванні факультету».
– Ви проводите час разом?
– В основному група зосереджена на отриманні знань. Ти юрист, прийшов – повинен працювати. Юриспруденція – тонка професія, це робота з людьми, велика відповідальність. Так, звичайно, ми проводимо багато часу разом і за стінами університету: дискотеки, виїзди на природу, дачу. Дуже весело і незабутньо провели екватор, як говорять «заліково». Але основне - навчання!
– Які плани на найближче майбутнє?
– Плануємо успішно скласти сесію. Від практики влітку багато чекаємо. Час, який проведемо в прокуратурі, міліції, не повинен розчарувати у вибраній професії.
Олександр Зозуля: «Рік тому я був рядовим членом СНТ факультету. Сьогодні –член правління СНТ університету. Це відповідально і почесно одночасно. Продовжую свою наукову діяльність. Підготував ще одну наукову монографію «Адміністрація Президента Росії: організаційно правові засади формування та діяльності». Цього року мене нагородили стипендією Харківського міського голови. А ще - посів перше місце на конкурсі «Молода людина року» в номінації «Наукова діяльність», де моя кандидатура конкурувала з кандидатами наук, доцентами. Уявляєте, таку собі «студентську» конкуренцію! Студенти нашої групи (близько 70 %) беруть активну участь в організації і проведенні науково-практичних конференцій на факультеті, в університеті. Цього року у нас на факультеті активно працюють студентські наукові гуртки при кафедрах. Найбільша кількість студентів нашої групи відвідує гурток з цивільного права та криміналістики».
Наостанок нашої зустрічі з ЮП-31, я завітала до них на практичне заняття з навчального курсу криміналістики, викладачем якого є їх куратор М. В. Даньшин. Саме ця дисципліна допомагає студентам здобути навички справжніх юристів-практиків, майбутніх правоохоронців, що вестимуть боротьбу зі злочинністю у сучасних умовах.


Досліджувала розвиток групи Вікторія ЖЕДЕНКО.