Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Який він - куратор?

Місія - вихователь…

ВІД РЕДАКЦІЇ. Щоб університет виконував і свою виховну роль, потрібна індивідуальна робота зі студентами. Таку місію беруть на себе куратори. У тлумачному словнику української мови говориться, що куратор  (від лат.  сurator  - попечитель) - викладач, вихователь, який спостерігає за навчанням студентів. Він забезпечує виховну роботу у студентській групі та відповідає за її перебіг перед керівництвом ВНЗ, факультету, відділення.

Людмилу Юріївну ПОСОХОВУ, доктора наук, куратора групи ІС-32 вважають на історичному факультеті найкращим. Сама Людмила Юріївна відмовилася погодитись із таким твердженням. Довелося нам збирати інформацію про її кураторський досвід «на стороні». Наскільки добре виконує свої обов'язки куратора та керівника групи ІС-32, ми запитали у заступника декана з виховної роботи З. С. КАЛАШНИК:

- Про Людмилу Юріївну, як про колегу, можна говорити дуже багато. Насамперед, вона - доктор наук, у 2012 році відбувся її захист  з теми: «Православні колегіуми України наприкінці XVII – на початку ХІХ ст». Неодноразово Людмила Юріївна зі своїми вихованцями брала участь у конкурсі на кращу студентську групу. Так, наприклад, у 2012-2013 рр. вона була куратором групи ІС-43, яка отримала почесне II місце на цьому конкурсі. За високоякісну роботу з підготовки та виховання фахівців Людмила Юріївна теж була нагороджена грошовою премією та Грамотою університету. Вона має неабиякий досвід роботи як куратора, як педагога. І свої знання передає своїм вихованцям.

Людмила Юріївна займається зі своїми учнями науково-дослідною діяльністю. Так, наприклад, цього року успішно захистився аспірант Єремєєв Павло Вікторович, який вже й сам не тільки викладає на історичному факультеті, а й є куратором групи ІС-13. Він, як Людмила Юріївна, є організатором дозвілля та помічником своїх вихованців.

Виявляється, Л. Ю. ПОСОХОВА дуже полюбляє театр, тому з першим курсом вона завжди ходить на театральні вистави до театру опери та балету, театру імені А. С. Пушкіна. Таким чином, куратор виховує у студентів колективний дух, допомагає уникнути формуванню малих груп.

Кандидат історичних наук, доцент Денис Володимирович ЖУРАВЛЬОВ:

- З Людмилою Юріївною ми працюємо далеко вже не перший рік. Враження - виключно позитивні. У випадку чого, до неї завжди можна звернутися за допомогою чи порадою. З нею приємно та легко спілкуватися. Привітний колега, хороший друг. А ще Людмила Юріївна автор цікавих та цінних праць, які стосуються і моєї теми інтересів (модерна історія та історія XVIII ст.). Було дуже приємно, коли вона подарувала мені свою монографію.

Зараз Людмила Юріївна є куратором групи ІС-32, студенти якої мають високі досягнення у навчанні, виборюють  перші місця в університетських конкурсах, мають особисту факультетську команду КВН, пишуть наукові роботи та беруть участь у різних наукових конференціях. Безперечно, така різнопланова діяльність та успішність кожного із студентів є й заслугою Людмили Юріївни.

Оксана ГЕЛА, відмінниця групи ІС-32:

- З першого курсу Людмила Юріївна допомагає нам різними порадами у студентському житті. Я переконана, що у будь-який час можна звернутися за допомогою і вона ніколи не відмовить. Вона часто закликає нас брати участь у різноманітних конкурсах, підтримує будь-який наш вибір, має свій підхід до кожного із нас. Дуже розумна та чуйна людина.

А. ОРЛОВА.