П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Олімпіада - професійний спорт

 

ВІД РЕДАКЦІЇ. В березні відбувся IV етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з фізики. У м. Запоріжжя зустрілися команди зі всіх куточків України. Команду Харківської області безпосередньо готували і працівники Каразінського: доцент фізико-технічного факультету А.Г. ГАХ і доцент фізичного факультету З.А. МАЙЗЕЛІС.

Представники Харківського навчально-виховного комплексу № 45 «Академічна гімназія» Харківської міської ради, Харківського фізико-математичного ліцею № 27,  Харківського ліцею № 161 «Імпульс» та «Авторської школи Бойка» зустрілися в «олімпіадному» поєдинку з любителями фізики усіх областей України.

А.Г. ГАХ та З.А.МАЙЗЕЛІС - викладачі фізико-технічного та фізичного факультетів ХНУ, які з фізикою пов’язані ще зі школи, а зараз вони курують паралель 10 та 11 класів у підготовці до олімпіади з фізики: складають завдання, відповідають за якість перевірки членів журі, готують учасників та формують команду. Захар Олександрович каже, що перспектива в школярів Харківської області величезна, адже область має кращий рейтинг в Україні, і котрий рік поспіль перемагає на Всеукраїнських етапах олімпіад, а цього року ще й з великим відривом.

- Олімпіада - це професійний спорт, який вимагає дуже суворої підготовки. За місяць до Всеукру учасники нашої команди були вимушені жертвувати навчанням в школі та пропускати заняття, вирішувати безліч задач. Для цього потрібна спеціальна людина, яка буде готувати їх до такого заходу, саме ми з Андрієм Геннадійовичем виконували таку функцію - зазначає Майзеліс. Кількість «сильних» учнів практично не змінюється і близько 10 чоловік кожного року стабільно мають високі знання в області фізики. Ось і цього року за результатами трьох етапів олімпіади, харків’яни вибороли два унікальні призи: за найкращий результат теоретичного туру та найкращий загальний результат. Кожен з учасників команди посів призове місце, такого результату не мала жодна інша команда. Зараз один з учасників пробується на участь в Міжнародному етапі олімпіади, яка цього року проходитиме в Індії.

А. СПАСІБКО.