П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Літопису невелемовний звіт

Юність наша - студбат


Бронзові студбатівці

Пам’ятник, споруджений студентами 70-х років на зароблені у будівельних загонах кошти, воїнам-ровесниками 40-х. Упродовж шести років збиралися  гроші на монумент. Був оголошений конкурс на кращий проект пам’ятника, у якому виборювали першість 16 колективів. Виграли молоді художники Джаваншир Дадашев, Любов Жуковська та Дмитро Сова. Це відбулося в  1982 р. Пам’ятник відкрито 28 жовтня 1999 року.

Як це було...


Студентських батальйонів  було у Харкові декілька. На основі студентів ХАІ  та університету був сформований другий батальйон, куди увійшов і філфаківець Олесь Гончар, який описав події у романі «Людина і зброя».  Із 1200 студбатівців цього батальйону по війні до рідного Харкова повернулися живими 10 чоловік … Основна маса ненавчених, неозброєних хлопчиків лягли під Білою Церквою. І річечка безіменна там стала потому називатися Червоною…  Залишки батальйону  стояли під Москвою… Сьогодні всі студбатівці пішли у Вічність. Сьогодення так рідко дарує нам радість. Але той ЖОВТЕНЬ 1999 року подарував Харківському університету аж дві великі радості - присвоєння нам статусу національного університету і,  нарешті, на постамент поруч із  альма матер став багатостраждальний пам’ятник студбатівцям. Так вони повернулися до університету.

 


Якими вони були, ті - далекі?

Все людське було їм притаманне, різними були їх здібності, темпераменти, мрії, однак з певністю можна сказати: не було серед них бездуховних, не було безликих, святе синівське почуття наснажувало їх мужністю, живило їхню духовність. Фашизм був втіленням зла повсюдного, впевненого в собі, найненависнішого…

Олесь ГОНЧАР

студбатівець, вихованець університету, із роману  «Людина і зброя».

 


М.І.АРОНОВ, студбатівець,

Обмотавши прапор студентського батальйону навколо грудей, виніс його з поля бою на Дніпрі…