Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

9 Травня - День Перемоги!

Перемога - на День народження


Для доцента, викладача фізико-технічного факультету В. В. ВЛАСОВА 9 Травня 1945 року - подвійне свято - День народження та День Перемоги! Тому 9 Травня у В’ячеслава Васильовича завжди гості. Незмінна традиція - перший келих за Перемогу, а потім поздоровлення і спогади про післявоєнне дитинство... Адже слово «Перемога» стало знаковим на життєвій стежині В. В. Власова, - це не тільки День Перемоги та День Народження, це і перший автомобіль «Побєда», і вступ до Каразінського на фізико-технічний, це понад сотня наукових робіт, це і прекрасна родина, двоє дітей та четверо онуків, і навіть правнучка!

Доц. В. В. ВЛАСОВ, викладач фізико-технічного факультету:

- 9 Травня 1945 р, у Проскурові, тоді у Кам’янець-Подільскому районі а зараз у Хмельницькому, 30-річний військовий Василь Федорович Власов відзначав два свята - Велику Перемогу та моє народження! Батько родом з Брянщини, але військова служба змушувала переїздити з міста у місто. Так потім через кілька років наша родина опинилась у Луганській області, де тато пропрацював директором шахт, де облаштували ми власний будинок, де закінчив я Лисичанську школу №1, де зустрів свою майбутню дружину.

- В’ячеславе Васильовичу, який день народження, вірніше 9 Травня, став особливий?

- На моє десятиріччя тато подарував мені перший мій фотоапарат зі висувним об’єктивом «Зорький». То була вершина щастя! А на 11-річчя тато подарував автомобіль «Побєда». Вислав мені телеграму, у якій було написано: «Я отримав автомобіль «Побєду». Дарую сину на День Народження». Дійсно, як я підріс, вже у 14 років, я навчився  їздити на «своїй Побєді», це був мій перший автомобіль. Тобто, я водій з 50-річним стажем.

- Як Ви стали студентом фізико-технічного факультету? Це також Ваша Перемога?

- Так. Мені пощастило зустріти у своєму житті видатного ученого та Вчителя Георгія Анатолійовича Мілютіна, який запропонував мені у нього навчатися на фізтехі. Отож я перейшов з ХАІ до Харківського державного університету у 1965 році, адже Мілютін тоді був деканом фізтеху. Мені пощастило навчатися у таких видатних фізиків і викладачів, як О. І. Ахієзер, В. Г. Бар’яхтар, Ю. О. Кірочкін, В. В. Ангілейко, І. М. Адаменко, В. З. Сурков та ін.

Наразі В. В. ВЛАСОВ на пенсії, але без наукової роботи, рідного університету та фізтеху життя не мислить. Тому багато публікує історичних матеріалів про фізико-технічний факультет, розвиток фізики у Харкові, відомих вчених, у яких вчився та з якими працював та набирався досвіду: К. Д. Синельніков, А. К. Вальтер, Г. А. Мілютін, О. І. Ахієзер та багато інших.

Л. ВОЙНЕНКОВА.