Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мить. Квітень-2015

Президент України



Петро ПОРОШЕНКО відвідав минулого тижня Харківський Каразінський університет. В актовій залі головного корпусу відбулася його зустріч зі студентами та викладачами. Президент відзначив: «Для мене честь бути присутнім в одному із найстаріших та найзаслуженіших університетів України, який за міжнародними рейтингами входить до 500 кращих вищих навчальних закладів світу. Я переконаний, що спільними зусиллями нам вдасться увійти до сотні кращих університетів. Адже для цього маємо всі підстави». Президент підкреслив важливість для вищої школи нового закону про вищу освіту України, який вступить у дію із першого вересня. За словами Президента, попереду шлях глибокого переформатування університетської освіти, не лише навчального процесу, а й наукової діяльності. Президент відвідав Музей історії університету.

 

 

Верховний Комісар ОБСЄ

Астрід ТУРС зустрілася у Каразінському із студентами та співробітниками університету. Верховний комісар у справах національних меншин Організації з безпеки та співробітництва в Європі разом із старшим радником Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Бобом Діном, особистим радником Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Анни Койккалайнен, спеціальним радником Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Дмитром Нурумовим, директором Центру міжнародного співробітництва, доцентом Оленою Шаповаловою та керівником Східноукраїнського представництва міжнародного фонду «Відродження» Оленою Розсказовою розповіли про історію створення ОБСЄ, особливості структури та діяльності організації.
Зустріч відбувалася у форматі діалогу. Серед обговорюваних тем - політична ситуація в Україні, настрої мешканців Харківській області, особливості сприйняття конфлікту. Увагу приділили мовному питанню та проблемі доступу до інформації.

 

Стали призерами

Всеукраїнського ХІІІ студентського турніру фізиків команда фізико-технічного факультету «Федір Конюхов»!

У фіналі вони виграли першість у  фіналістів - команд «Whaat?» (фізико-технічного  факультету університету) та «Каноніри Політехнічного Інституту» (фізико-технічний Інститут Національного технічного університету України «Київський Політехнічний Інститут»). У конкурсі капітанів переміг студент 5 курсу фізико-технічного факультету Харківського університету Віталій Лісовський. Оригінальні завдання для цього конкурсу були підготовлені професором нашого  фізичного факультету В. І. Єгоренковим.

 

 

Тиск у нормі!


 

У холі Північного корпусу співробітники медичного факультету провели акцію "Дізнайся про свій артеріальний тиск". Понад 200 студентів скористалось можливістю дізнатися власний артеріальний тиск, оволодіти технікою його вимірювання, отримати знання щодо значення показників артеріального тиску та необхідності його перевірки. Особливу увагу організатори приділили інформуванню студентів про заходи профілактики, що спрямовані на попередження розвитку артеріальної гіпертензії. Всі учасники акції отримали поради, пам'ятки та рекомендації. Найближчим часом заплановано проведення низки подібних заходів у рамках реалізації університетської програми "Здоров'я студентів".

 

 

 

Каразінський університет -

учасник першої зустрічі робочої групи Україна-ЦЕРН. Зустріч відбулася в Міністерстві освіти й науки на чолі із заступником міністрі освіти і науки України Максимом Стріхою та віце-президентом, академіком НАН України, почесним доктором Харківського університету Анатолієм Загороднім. Харківський університет представляли проректор, завідувач кафедри матеріалів реакторобудування та фізичних технологій фізтеху академік М.О.Азарєнков, академік М.Шульга, академік Б.Гриньов та декан фізтеху проф. І.О.Гірка.
О.ДЕУС.