Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Випускники - наша гордість

Студентські роки святого


ВІД РЕДАКЦІЇ.  Непересічна подія відбулася у стінах Каразінського університету - презентація фільму про святителя Іоанна. Харківський університет -  шляхетний навчальний заклад, виховував  майбутнього духовного лідера Російської православної церкви за кордоном - святителя Іоанна Шанхайського та Сан-Франциського.

…Прем’єра документального фільму «Іоанн Шанхайський. Харків. Початок шляху», присвяченого юності святителя Іоанна, відбулася в актовій залі економічного факультету. Олександра Павлівна Драчова, викладач кафедри журналістики та автор фільму, так пояснила ідею проекту: «Про святителя Іоанна існують  три фільми, але всі вони розповідають про його діяльність за кордоном. Ми ж хотіли зробити фільм про те місце, де святий  виріс, про Харків».

Архімандрит Володимир (Швець), настоятель Свято-Антонієвської університетської церкви (див. фото),  розповів  присутнім про  видатну постать та його нелегкий життєвий шлях. Іоанн Шанхайський, у повсякденні Михайло Максимович, народився у 1896 році в дворянській родині. З  дитячих років  виявляв особливе ставлення до життя, інтерес до його духовних основ. В 1914 р., після закінчення Полтавського кадетського корпусу, навчався на юридичному факультеті Харківського університету. А в 1918 році  навіть працював у Харківському окружному суді. В роки Громадянської війни, разом з родиною емігрував до Югославії. Відтоді назавжди пов’язав своє життя із церквою. Служив Іоанн Шанхайський  в Китаї,  у Франції, Бельгії, в США, де й завершив своє земне життя 2 липня 1966 року. У 1992 р.  в місті Сан-Франциско, Іоанн Шанхайський чудотворець був канонізований. Саме  першим 20 рокам життя святого і присвячений новий фільм.

Його автор, режисер та сценарист - Олександра Драчова. Її співавтор та директор картини - Тетяна Омельченко, випускниця кафедри журналістики, відеозйомка  та відеомонтаж  – Сергій Яськов. Музику  написала спеціально для фільму регент хору Преображенського храму Ксенія Деркач. Для того, щоб докладно викласти історію дитячих років святителя Іоанна, знімальна група  з'їздила до села Адамівка, де святий  народився, відвідали Святогорський монастир, також пов'язаний із періодом його духовного становлення. Увесь цей шлях групі допомагав зробити водій Микола Данів. Вражає глядачів маленький актор Ярослав Кленов, який у фільмі символізував образ маленького Михася Максимовича. Один з основних моментів із його участю - сцена в бібліотеці Харківського національного університету. Він гортає книгу XIX століття, де вказані населені пункти тодішньої Харківської губернії. За зізнанням авторів, вони знайшли її випадково, але вона дуже ідентично вписалася в канву фільму.

Професор Сергій Іванович Посохов, декан історичного факультету та власне учасник зйомок так прокоментував цей проект: «Фільм сучасний. Він православний, але разом із тим цікавий, захоплюючий. Я дивився його і раптом зрозумів, що він дав мені позитивний заряд. Саме це необхідно нам сьогодні».

 

Олеся  ФЕСЕНКО, першокурсниця.