Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Репортаж у номер

Освоєння Північного корпусу


ВІД РЕДАКЦІЇ: Уже стало традицією розповідати про те, як відбудовується Північний корпус Харківського університету. Останній раз кореспонденти нашої газети робили репортаж про перебіг ремонтних робіт у 2011-му році. Зараз 2015-ий рік: за цей час у Північному корпусі сталося багато змін. Було відремонтовано 83 приміщення, серед яких аудиторії, кабінети, відкрито центри. Окрім того, були оновлені коридори, сходи, балкони, вбиральні. На ці роботи було витрачено 2 мільйони 100 тисяч гривень.

До 1993 року будівля належала Військовій Інженерній Радіотехнічній Академії імені Маршала Радянського Союзу Л. А. Говорова (ВІРТА). З 1993 до 2004 рік - це  Харківський військовий університет. У 2004 році вона була передана Харківському національному університету імені В. Н. Каразіна. Рішення про передачу корпусу університету було прийнято губернатором Харківської області Євгенієм Петровичем Кушнарьовим.

- Ми отримали будівлю в жахливому стані, - говорить проректор з економічних питань та господарчої діяльності Анатолій Миколайович УДОД. - Приміщення вимагали термінових ремонтних робіт. Дах протікав, тому багато приміщень було в аварійному стані. Після отримання будівлі ми одразу зайнялися ремонтом, який продовжується і зараз.

Ми вирішили подивитися, у якому стані зараз знаходиться будівля. У супроводі начальника ремонтно-будівної служби Харківського університету Володимира Григоровича РЕВИ та інженера ІІ категорії Андрія Анатолійовича УДОВИЧЕНКА ми вирушили у Північний корпус. Наша екскурсія розпочалась зі сходів.

- Зовсім недавно закінчилися ремонтні роботи сходів, - коментує Володимир Григорович. - У грудні 2014 року ми відремонтували сходи лівого крила, а у січні 2015 року - правого. Працівники ремонтної служби підрихтували сходинки, пошпаклювали і пофарбували стіни, частково замінили і покрили лаком поручні. Тепер вони виглядають охайно.

Гарними, відремонтованими сходами ми піднімаємося на другий поверх (праве крило), де нас зустрічає оновлений фізико-енергетичний факультет: замінена підлога, відремонтовані стеля і стіни, сучасні двері - усі ці перетворення сталися нещодавно. Андрій Анатолійович ввічливо запрошує нас у зроблені за останніми стандартами кабінет завідуючого кафедри теплофізики і молекулярної фізики та приміщення самої кафедри. Працівники цієї кафедри дуже тепло нас зустрічають:

- Нарешті ми працюємо в хороших умовах. До ремонту і стіни, і стеля буди обшарпані. Зараз інша справа: приємно знаходитися і працювати в такій затишній кімнаті, - ділиться враженнями інженер ІІ категорії кафедри теплофізики і молекулярної фізики Юлія ГЛУШЕНКОВА.

Відвідавши відремонтовані приміщення кафедри, ми потрапляємо в іншу частину фізико-енергетичного факультету, різниця істотно відчувається: потріскані стіни, на яких видніються розводи від води, старі вікна, нерівна підлога.

- Одна з кімнат цього коридору - навчальна лабораторія кафедри охорони праці та безпеки життєдіяльності - уже відремонтована за спільним замовленням ректора і фізико-енергетичного факультету.

Заходимо в лабораторію, де на викладача чекають студенти.

- Як вам тут навчається? - запитуємо ми.

- Прекрасно. Зручні парти, нова дошка, нормальне освітлення. Ми задоволені. От би всі аудиторії були такими, - відповідають студенти.

Викладача чекати не стали, а попрямували далі… На другому поверсі (ліве крило) також за останні два роки був завершений ремонт філософського факультету.

Проходячи третій та четвертий поверхи, де ремонт був закінчений раніше, ми бачимо оновлені соціологічний, психологічний, екологічний та факультет міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу. Тільки де-не-де залишилися старі коридори.

- Звичайно, навчатися у відремонтованих аудиторіях набагато краще. За розкладом у нас пари проходять у різних частинах Північного корпусу. Наприклад, аудиторія 223-б в дуже жахливому стані. А ось кімнати 381-393 - пречудові. Ми щасливі, коли бачимо їх у своєму розкладі, - говорять третьокурсники МЕО і ТБ Олександр ГУСЄВ та Максим КАРЯГІН.

Поспілкувавшись зі студентами, ми вирушили далі.

- Володимире Григоровичу, ми помітили, що всі стіни пофарбовані у ніжно-бежевий колір. Чому так?

- Ректор університету Віль Савбанович БАКІРОВ постановив, що в університеті всі стіни мають бути бежевого кольору. Як відомо, світлі кольори візуально збільшують простір. Саме тому навіть вузенькі коридори виглядають значно більшими, - відповідає начальник ремонтно-будівельної служби університету.

Окрім того, стіни всіх факультетів прикрашені картинами, фотографіями, квітами, на підлозі стоять вазони з кімнатними рослинами:

- В університеті ми намагаємося створити затишну атмосферу для викладачів, студентів. У таких умовах і працювати хочеться, і результативність роботи значно вища, - говорить Андрій Анатолійович.

На п’ятому поверсі знаходиться факультет комп’ютерних наук. Нас приємно здивували рекреаційні зони: лавочки, де можуть посидіти і поспілкуватися студенти, тенісні столи для прихильників активного відпочинку.

Для порівняння Володимир Григорович продемонстрував нам дві аудиторії на факультеті. Коли ми зайшли до першої, ми були шоковані. Обшарпані стіни (навіть було помітно цеглу), обвалена стеля.

- Як бачите, ця кімната була затоплена, сліди від води досі видніються на стелі та стінах, - говорить начальник ремонтно-будівельної служби. - Ремонт цієї аудиторії ми плануємо зробити у цьому році.

Наступна аудиторія була повною протилежністю попередній: євроремонт, нові меблі, комп’ютери, мультимедійне оснащення.

- Цей комп’ютерний клас - гордість нашого факультету, - коментує викладач кафедри теоретичної та прикладної системотехніки Олексій Анатолійович АРТЮХ.

- А найцікавіше те, - продовжує Володимир Григорович, - що донедавна вона була у такому ж стані, які і попередня кімната.

Олексій Анатолійович продемонстрував нам ще кілька комп’ютерних класів та аудиторій. Після цього ми вирушили на шостий поверх.

- Медичний факультет відремонтований не увесь. - говорить Андрій Анатолійович. - Є ще частина аудиторій, які потребують оновлення. Нещодавно закінчили працювати над кафедрою психіатрії, наркології, неврології та медичної психології.

Кафедра оснащена системою електронного входу. Володимир Іванович ПОНОМАРЬОВ, завідувач кафедри, за допомогою пластикової картки провів нас всередину. Невеликий, але затишний коридорчик прикрашений портретами визначних науковців. Кабінети кафедри зроблені в одному стилі. Тепер працівникам стало комфортніше займатися своєю роботою.

Екскурсія факультетами закінчена. Після цього Володимир Григорович і Андрій Анатолійович вирішили нам продемонструвати різноманітні центри. Центр дистанційної освіти - перше місце, куди ми завітали. Віктор Георгійович ЛЕВЧУК, директор, привітно зустрів нас та розповів про відкриття і роботу центру:

- Відкриття центру відбулося 17 жовтня 2012-го року. А 26 січня 2015-го року під нашою егідою був створений Інститут післядипломної і дистанційної (заочної) освіти.

Аудиторії 503-508 - Центр електронного навчання, де знаходиться зала для відеоконференцій, читаються лекції, встановлюється зв’язок з університетами США, Франції, Росії та інших країн.

- Ми вдячні працівникам ремонтно-будівельної служби. Завдяки їхній праці ми маємо такі чудові приміщення для роботи, - продовжує Віктор Георгійович.

Окрім Центру дистанційного навчання, ми відвідали Центр веб-комунікацій університету та Харківський регіональний центр Українського центру оцінювання якості освіти.

Далі наші «екскурсоводи» по Північному корпусу привели нас до Центру міжнародного співробітництва. На сьогодні він має вісім відділів: Українсько-Ізраїльський академічний центр, Українсько-Польський академічний центр науки та культури, Українсько-Російський академічний центр, Українсько-Індійський академічний центр, Українсько-Італійський академічний центр, Українсько-Німецький академічний центр, Українсько-Африканський академічний центр, Україно-Арабський академічний центр. Усі вони прикрашені картинами, національними прапорами країн-співробітників.

Ми завітали в Українсько-Африканський академічний центр. Здивувалися, бо побачили величезну чергу іноземних студентів.

- До нас постійно звертаються студенти, - говорять представники центру, - за порадами, допомогою. Адже це місце, де вони можуть відчути себе, як вдома.

- Планується відкрити ще кілька центрів, - говорить Володимир Григорович, - наприклад, ми вже здаємо в експлуатацію кімнату 259, де у недалекому майбутньому буде розташовуватися Українсько-Французький академічний центр.

Після демонстрації відремонтованих кабінетів, оновлених аудиторій, новостворених центрів, Володимир Григорович і Андрій Анатолійович вирішили показати нам засоби пристосування для комфортного перебування в університеті осіб з особливими потребами.

- Нещодавно за наказом ректора задній вхід університету був обладнаний пандусом, за допомогою якого люди на візку зможуть легко потрапити у вищий навчальний заклад, - коментує Андрій Анатолійович. - Окрім цього, для цих осіб одразу на першому поверсі була зроблена вбиральня, обладнана за усіма правилами.

Як бачимо, в Північному корпусі університету за останні три роки було зроблено доволі багато. І це ще не все. На 2015-й рік запланований великий об’єм робіт.

Відбудова і освоєння корпусу відбувається впевнено. Незабаром ми всі зможемо милуватися гарною, оновленою, сучасною будівлею.

 

М. ТОКАРЄВА, К. КРИВОЛАП.