Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мить. Березень-2015

Презентація ювілейних видань

 

З  нагоди 210-ї річниці заснування Харківського університету відбулася презентація двох ювілейних видань, присвячених річниці. Перша книга «В. Н. Каразін. Діалоги у часі й просторі: дослідження і матеріали» містить статті та фрагменти досліджень про засновника університету Василя Назаровича Каразіна, що вийшли друком протягом XIX  початку XXI століть, а також фактографічні й історіографічні коментарі та ілюстрації. У другому виданні «Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна: хроніка подій (1991-2014 рр.)» розміщено перелік найважливіших подій наукового, освітнього, культурного, спортивного життя університету, а також зафіксовано кадрові призначення, отримання почесних відзнак і комерційні практики університету з 1991 по 2014 рік.
Це не такі меморіальні видання, які слід просто поставити на полицю і забути. Це книги дуже важливі, тому що в них викладено найважливіше. У першій - багато думок Каразіна про освіту, науку, виховання. І звертаючись до неї, ми ніби вступаємо в діалог із самим Василем Назаровичем, можемо порівняти події, які відбувалися в його час з тими, що відбуваються сьогодні. Точніше розуміємо роль освіти в житті суспільства, роль університету в розвитку культури освіти. І дуже приємно, що ці книги сьогодні вийшли у світ.

 

Книги до ювілею

Презентація нової книги «Харківський університет» і українська культура» у наступному номері.

Організація навчального процесу

Затверджено Порядок планування освітньої діяльності в Каразінському університеті, який є чинним до затвердження нового Положення про організацію освітнього процесу в університеті. Документ регламентує рівні та ступені вищої освіти, за якими здійснюється підготовка фахівців, мову викладання, форми навчання, стандарти вищої освіти, зокрема обсяг кредитів ECTS, перелік компетентностей випускника, нормативний зміст підготовки здобувачів вищої освіти, форми атестації, вимоги до наявності системи внутрішнього забезпечення якості вищої освіти та вимоги професійних стандартів у разі їх наявності. Розробка освітніх програм, начальних планів та програм навчальних дисциплін, що вводяться в дію з 2015/2016 навчального року, проводитиметься згідно Порядку планування освітньої діяльності в університеті, - зазначається у наказі ректора про планування освітнього процесу в університеті.

Із захистом докторської дисертації

вітаємо Наталію Миколаївну КИЗИЛОВУ, завідувача кафедри теоретичної та прикладної механіки механіко-математичного факультету! Наші найщиріші вітання!

ЧИТАЙТЕ в наступних номерах інтерв’ю із іменинницею.

 

 

Дві яскраві особистості,

дві визначні, талановиті  учені і чарівні жінки Харківського університету відзначені високими нагородами: деканові факультету іноземних мов, професору Валентині Григорівні ПАСИНОК присвоєне почесне звання «Заслужений працівник освіти України»; завідувача кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства, професора Людмилу Миколаївну НЄМЕЦЬ  нагороджено орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. Щиро вітаємо їх із цими непересічними подіями!

ЧИТАЙТЕ в наступних номерах кореспонденції про нагородження науковців.

 


До 203-річчя фізичного кабінету,

відкритого  на фізичному факультету у 1803 р.  у Харківському Імператорському університеті, в аудиторії імені Синельникова відбулася лекція Володимира Павловича ПОЙДИ, завідувача кафедри експериментальної фізики фізичного факультету.

ЧИТАЙТЕ в наступних номерах про цю визначну подію.

О. ДЕУС.

 

Вручення почесних відзнак

На  засіданні Вченої ради університету відбулося нагородження науковців університету почесними відзнаками.
Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України нагороджено:  начальника ремонтно-будівельної служби В. Г. Реву. Подяки Міністерства освіти і науки України вручено:  заступнику декана механіко-математичного факультету, доц. О. О. Анощенко, професору фізико-технічного факультету В. М. Береснєву,  завідувачу кафедри неорганічної хімії проф. І. М. В’юнику,  заступнику декана філологічного факультету доц. Н. І. Гноєвій,  заступнику декана факультету геології, географії, рекреації і туризму доц. В. Г. Клименко,  декану факультету міжнародних економічних відносин і туристичного бізнесу проф. В. І. Сідорову. Грамотою Харківської обласної ради відзначено:  заступника начальника відділу кадрів Л.  А. Бондаренко,  декана філософського факультету,  проф. І. В. Карпенка. Відзнакою Національної академії наук України нагороджено  проректора, академіка НАН України М. О. Азарєнкова. Подяку Національної академії наук України вручено:  декану фізичного факультету, доц. Р. В. Вовку,  завідувачу відділу фізико-органічної хімії НДІ хімії, проф. А. О. Дорошенку,  декану механіко-математичного факультету, проф. Г. М. Жолткевичу,  завідувачу кафедри теоретичної радіофізики факультету радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем, проф. М. М. Колчигіну.
У рамках засідання директору Державної установи «Інститут загальної та невідкладної хірургії Академії медичних наук України», професору Валерію Володимировичу Бойку вручено диплом Почесного доктора університету (doctor honoris causa), медаль та традиційну перепустку до університету.  ЧИТАЙТЕ у наступних номерах під рубрикою doctor honoris causa розповідь про почесного доктора Харківського університету.

 

Вручення сертифікатів

слухачам курсів з дистанційного навчання 48 викладачам університету, які пройшли короткотермінові курси для науково-педагогічних працівників університету «Технології дистанційного навчання у вищому навчальному закладі», відбулося в Інституті післядипломної освіти та заочного (дистанційного) навчання Каразінського університету. За допомогою дистанційних курсів, створених сертифікованими фахівцями, студенти зможуть навчатися в інтерактивному форматі, в онлайн-режимі виконувати тестові завдання, отримувати оцінки та спілкуватися з викладачами. Наразі понад 2 000 студентів дев’яти факультетів Каразінського університету навчаються на денній та заочній формах із застосуванням дистанційних технологій - функціонують 705 курсів.

С. АЛІНКА.

 

Дебатний клуб

Відновив свою діяльність дебатний клуб  Харківського  національного університету імені В.Н. Каразіна.  Клуб покликаний  навчити формувати і висловлювати свою точку зору кожного пересічного студента.
На посаду голови клубу обрали студента соціологічного факультету, кафедра міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу, Данилу Руденка. Відбулася відкрита презентація клубу. Захід пройшов у форматі знайомства і розповіді про дебатну громаду. Клуб існує з 2009 року, але останнім часом значно знизив свою активність. Сьогодні студенти докладають  зусилля, щоб не допустити зупинки клубу. Відтепер щотижня проходитимуть зібрання учасників. Тема презентації підняла проблему сучасної молоді та її оточення. Учасники обговорили питання статусу сімейного стану в соціальній мережі «ВКонтакті»: палата вважає, що таким статусам слід надати законність.
Данило Руденко розповів про те, як дебати стали частиною його життя. Тематика наступних зібрань різноманітна: від того, що  дівчині слід заборонити фразу «у мене є хлопець» в якості відмови хлопцеві в знайомстві на вулиці, і до  економічних, соціальних, філософських та політичних проблем. Однією з пропозицій палати була думка про те, що населення Землі потрібно скоротити до 1 мільярда. У чому ж суть дебатів? Участь беруть дві команди і кожна намагається переконати у своїй правоті суддю. Команди залежно від виступу під час раунду отримують рейтинг від 1 до 4 (1 - найкращий, 4 - найгірший). Особливістю Парламентських дебатів є те, що дебатери отримують тему раунду за 15 хвилин до його початку. При підготовці вони можуть користуватися будь-якими джерелами інформації окрім електронних, а після початку раунду вони не можуть користуватися ніякими джерелами. Подібний формат зібрань активно практикують університети Великобританії, Ірландії та інших країн Європи.
А.СПАСІБКО, першокурсниця.