Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Профком діє

Сергій Махновський: «Без співпраці ми не вирішимо жодної проблеми»

ВІД РЕДАКЦІЇ. Першокурсники економічного та філологічного факультетів, міжнародних економічних відносин і туристичного бізнесу та іноземних мов разом із керівництвом профкому обговорили актуальні для студентів проблеми.


В кінці лютого голова профспілкової організації студентів, аспірантів і докторантів Сергій Сергійович Махновський провів навчання профоргів груп першого курсу. Він закликав приєднуватися до громадської діяльності з боку студентів та відстоюванні власних прав. В ході бесіди організатори зробили презентацію структури профкому та власних робочих сфер в університеті: від розваг та відпочинку студентів до найбільш хвилюючих студентів питань про виплату стипендій та пільговий проїзд в метрополітені.


В Каразінському понад 9 тисяч студентів з України та інших країн світу користувалися пільгами в метрополітені. Згідно планів  на пільговий проїзд сьогодні претендують лише громадяни України та і то - обмеженою кількістю поїздок -  60. Стипендії поки що нараховуються за старим порядком. Профком студентів  намагається, по-перше, зрозуміти та проаналізувати матеріальний стан  кожного студента, а по-друге, вивести виплати стипендії мало не до середньої оцінки в 5 балів за сесію, по-третє, зменшити стипендіальний фонд і виплачувати більшу кількість не академічних, а соціальних стипендій. Стипендії для більшості студентів - це засіб до  існування і навчання у вищій школі.Тому справедливіше вважати їх соціальною виплатою.


Голова профспілки зауважив, що його мета дуже проста: він хоче, щоб студенти відчували себе частиною профспілкової спільноти, щоб не залишалися байдужими людьми та звертали увагу на те, що відбувається навколо. Важливо бути особистостями, важливо бути разом. Профком на 80% складається зі студентів і не може  існувати без студентської допомоги та підтримки.

Мить зупиняла  С.АЛІНКА.