Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Наукова продукція

Асортимент оновлено


Університетські публікації, як і завжди, викликають інтерес! Наразі частину стенду прикрашає напис «Ювілейні видання», адже університет святкує 210-річний ювілей.

Стенд можна поділити на дві тематично обумовлені частини: «Ліву половину займають публікації, присвячені ювілею університету, у правій частині - роботи науковців нашого університету, в тому числі й кращі підручники за результатами 15 виставки-конкурсу навчальної літератури», - пояснює принцип розташування видань Світлана Данилівна ОРЛОВА, працівник навчально-методичного центру. Пропоную детальніше ознайомитися з тематикою університетських публікацій.

У секції ювілейних видань - 14 книг. Життєпису засновника університету присвячені книга «Василь Назарович Каразін (1773-1842)» (А. Г. Болебрух, С. М. Куделко, А. В. Хрідочкін), «В. Н. Каразін: діалоги у часі й просторі». Різні аспекти історії альма матер висвітлено у виданнях «Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна за 200 років», «Харківський національний університет на початку свого існування (1805-1820)» (Людвік Яновський), «Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна: хроніка подій (1991-2014 рр.)», бібліографічному покажчику «Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна за 200 років», монографії «Економічна наука в Харківському університеті», «Свято-Антоніївська університетська церква».

Детальніше про відомих вихованців університету можна дізнатися з біобібліографічного довідника «Професори Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна», а також з книг «Вихованці Харківського університету» та «Нобелевські лауреати Слобожанщини».

Про внесок нашого університету у наукову та культурну скарбницю України йдеться у працях «Харківський університет і українська культура», «Харківський університет - рідному місту». Про розвиток однієї з кращих книгозбірень України - у виданні «Бібліотека Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна за 200 років».

Що знаходиться у правій частині стенду? 18 книг, що вдовольнять інтерес шанувальників як гуманітарних, так і технічних та природничих наук. Зокрема, вашій увазі представлені монографії «Усвідомлена незалежність: як/чи реалізована етнополітична свобода? Українські реалії» (О. М. Куць), «Кадрове забезпечення державного управління в Україні» (Т. Є. Кагановська), «Криміналістика ХХІ століття: місце у системі наукового знання» (М. В. Даньшин), «Традиції та новації у процесі підготовки науково-педагогічних кадрів Харківського університету у ХІХ - на початку ХХ століття» (С. М. Куліш), «Функціональні матеріали і покриття» (М. О. Азаренков, В. М. Береснєв, С. В. Литовченко та ін.), а також колективна монографія «Сучасні фундаментальні теорії та інноваційні практики навчання іноземної мови у ВНЗ».

Навчальні посібники теж вражають різноманіттям: «Аналітична хімія. Загальні положення. Рівноваги. Якісний та кількісний аналіз» (О. І. Юрченко, О. А. Бугаєвський, А. В. Дрозд та ін.), «Європейська теоретична соціологія XX - XXI століття» (М. Д. Култаєва, О. І. Навроцький, І. І. Шеремет), «Фізіологія людини» (В. Є. Шех), «Державний фінансовий контроль» (А. В. Хмельков), «Теорія держави і права» (А. М. Шульга, Л. В. Новікова, В. І. Сідоров), «Держава у правовому вимірі» (Т. Є. Кагановська, Я. О. Григоренко), «Безпека інформаційних систем і технологій» (В. І. Єсін, О. О. Кузнецов, Л. С. Сорока), «Фізичні принципи молекулярної організації і структурної динаміки біополімерів» (Ю. П. Благой, О. Н. Веселков та ін.), «Фінансовий потенціал суб’єктів господарювання як чинник сталого розвитку ринкової економіки» (за матеріалами Всеукраїнської науково-практичної конференції).

Серед підручників - «Лекції з квантової механіки» (Ю. А. Бережной) та базовий підручник для студентів вищих навчальних закладів «Вища математика».

Працівники навчально-методичного центру нашого університету регулярно оновлюють виставку університетських видань, тож завжди можна очікувати на щось нове та цікаве! Бажаєте ознайомитися з представленими на стенді книгами? Зверніться до авторів, що працюють у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна.

Я. ЛІБРА.