Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

З тобою розмовляє місто

Харківській каналізації - 100!


ВІД РЕДАКЦІЇ: З усіх видів комунального благоустрою найбільш складним в інженерному відношенні та найбільш вартісним є каналізація. Незважаючи на це, жодне місто не можна уявити без неї. У минулому році виповнилося 100 років харківській каналізації. Саме тому ми вирішили присвятити кілька рядків історії харківської каналізації, її сьогоденню та значенню для жителів міста та навколишнього середовища.

Сучасному жителю Харкова складно уявити своє улюблене місто сто років тому. Наприкінці ХІХ століття Харків потопав у брудові та нечистотах, а жителі міста з двохсоттисячним населенням постійно боролися з епідеміями різних захворювань.

У зв’язку з цим ще у 80-х роках ХІХ століття постало питання про будівництво каналізації. Спочатку була створена комісія з розробки проекту майбутньої каналізації під керівництвом О. К. ПОГОРЄЛКО. Інженери Д. С. ЧЕРКЕС і М. Г. МАЛИШЕВСЬКИЙ, що трудилися над проектом, перейняли найсучасніший досвід своїх колег.

У 1912 році розпочалося будівництво, і вже через два роки, у 1914 році, відбувся запуск першого комплексу очисних споруд Головної біостанції потужністю 8 тисяч кубометрів на добу. Тоді довжина каналізації складала лише 48 км і охоплювала всю територію міста.

З роками потужність споруд міської каналізації постійно збільшувалася. У 30-х роках вперше в СРСР був використаний метод біологічного очищення стічних вод (мінералізація стічних вод, видалення органічного азоту і фосфору, головною метою є зниження БВК). Велика Вітчизняна війна завдала шкоди системі каналізації: були зруйновані майже всі її споруди. Але до 1950-ого року харківська каналізація була повністю відновлена і надалі продовжувала збільшуватися. У 1966 році потужність системи каналізації складала 250 тисяч кубометрів за добу, а довжина - 445 км (у 10 разів більше, ніж у 1914 році). А у 90-х роках - 1 мільйон кубометрів за добу.


Сьогодні забезпеченням чистоти міста і здоров’я його населення займається Комунальне підприємство «Харківводоканал» - одне з найбільших в Україні підприємство водопровідно-каналізаційного господарства, від надійності роботи інженерної системи якого істотно залежить екологічний стан мегаполісу, маловодних харківських річок, річки Сіверський Донець - основного джерела питного водопостачання Харківської, Донецької, Луганської областей. Генеральним директором комунального підприємства є Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, доктор технічних наук, професор, дійсний член академії екології та будівництва України,  заслужений працівник сфери послуг України, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, неодноразовий Лауреат конкурсу «Ділова людина України» і «Харків’янин року» Іван Васильович КОРІНЬКО.

Як повідомляє прес-центр підприємства, «Харківводоканал» працює цілодобово, обслуговуючи 1 мільйон 300 тисяч жителів Харкова і Харківської області. Діяльність КП «Харківводоканал» відбувається у двох напрямках: водопостачання (забір, очищення, транспортування і реалізація води споживачам Харкова та Харківської області) та водовідведення (прийом, відведення, перекачування, повна механічна та біологічна очистка стічних вод, що надходять від населення, комунально-побутових і промислових підприємств).  У КП «Харківводоканал» великі плани.

Саме завдяки каналізації ми сьогодні живемо в незабрудненому і мальовничому Харкові.

М. НОВАК.

 

 

 

 

Безкоштовний Інтернет від Triolan

З 2015-го року в Харкові діє акція від компанії Triolan - безкоштовний Інтернет для студентів. Таку компанію Triolаn проводить спільно з Департаментом телекомунікації та зв’язку. Безкоштовний Інтернет уже діє в Харківському національному аграрному університеті, Харківському національному університеті радіоелектроніки та Національному юридичному університеті імені Я. Мудрого. У гуртожитках цих університетів також уже підключена дана акція.

Щоб отримати послугу студент може звернутися або до провайдера, або в Департамент телекомунікації та зв'язку, і залишити свою заявку на підключення до даних послуг компанії «Тріолан». Приїдуть фахівці та підключать до безкоштовної послуги.

Ігор Сердюк, представник ТМ «Тріолан»: «Надалі ми плануємо поширити подібні ініціативи у всі вузи міста Харкова. І надамо можливість використовувати Інтернет студентам як у студентських корпусах, так і в гуртожитках. Головне завдання - знайти ініціативні групи студентів, щоб вони виявили бажання, самі звернулися до нас за нашим телефоном 720-10-10 і ми готові зустрітися з ними, обговорити з їхнім ректоратом питання: тобто нам потрібно зайти в приміщення, розмістити своє обладнання, підключити до електромереж. З великим задоволенням чекаємо дзвінків».

Термін, у який повинні підключити більшість гуртожитків та університетів Харкова до безкоштовного Інтернету, - десь 2 місяці. У цілому ж повне таке підключення має завершитися до кінця 2015. Але як ставитися до таких «подачок» від адміністрації. Пільговий проїзд на метро для студентів був відмінений, а натомість безкоштовний Інтернет. Як-то кажуть: щось тут не так. Бюджет Харківської області не розрахований на проїзні пільги, а на безкоштовний Інтернет гроші є. Навіть не знаю, що краще… Деякі студенти і платять за Інтернет, і їздіть в метро за повну ціну.

 

Е. ГОРДЄЄВА.