Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Сила традицій

Ієремія Якович Айзеншток


У березні виповнюється 115 років від дня народження видатного радянського літературознавця, критика, перекладача, кандидата філологічних наук доц. І. Я. Айзенштока, який навчався на історико-філологічному факультеті нашого університету. Ієремія Якович зробив величезний внесок у вивчення біографії та творчості Тараса Григоровича Шевченка.

…Народився у 1900 р. у м. Єлисаветграді (зараз Кіровоград). Середню освіту  отримав у реальному училищі, яке готувало своїх випускників для навчання у  комерційних та технічних вищих навчальних закладах. У шістнадцятирічному віці вступає до Харківського університету на юридичний. Через  рік переходить на історико-філологічний. Його навчають: філолог, фольклорист, етнограф Н. Сумцов, історик Д. Багалій,  молодий тоді ще професор О. Белецький, згодом  академік АН СРСР та АН УРСР. Ієремія Якович Айзеншток досліджував творчість І.Котляревського і П.Гулака-Артемовського та ін. Але головним напрямком його творчих пошуків було вивчення життя та творчості Тараса Григоровича Шевченка. Ще у 1922р. він виступив зі статтями  про всебічне вивчення ролі та значення Шевченка для української та світової культури. Ці статті незабаром були випущені у вигляді окремої брошури під назвою «Шевченкознавство - сучасна проблема». У 1924р. І. Я. Айзеншток був включений до складу оргкомітету зі створення Інституту Тараса Шевченка. Інститут розпочав свою роботу у 1926р.,  Айзеншток же став його першим науковим секретарем.

Йому належить перша публікація «Щоденника» Т.Шевченка, який вийшов під назвою «Дневник» у 1925р. У ті ж  роки він провів фундаментальну роботу зі складання коментарів до дванадцятитомної збірки творів Тараса Григоровича Шевченка (1925-1931 рр.).  1934р. Айзеншток переїжджає до Ленінграда, де до кінця своїх днів працює у Інституті російської літератури. Під час війни І. Я. Айзеншток брав участь у обороні Ленінграда, працюючи політпрацівником та військовим перекладачем. За участь у бойових діях Айзеншток був нагороджений орденами та медалями.

В останні роки свого життя Ієремія Якович Айзеншток підготував до видання  російською мовою чотиритомну збірку творів Шевченка, був ініціатором та співавтором першого в світі персонального енциклопедичного видання «Шевченківський словник», за який був нагороджений Державною премією УРСР ім. Т.Шевченка. Помер І. Я.  Айзеншток 7 червня 1980 р. на 81-му році життя у Ленінграді.

Рубрику ведуть проф. С. КУДЕЛКО, Л. ЩЕРБАК, наші кор.