П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

СНТ діє!

Як «рухають» науку на історичному

ВІД РЕДАКЦІЇ. Каразінський університет традиційно виховує майбутніх науковців. Студентів,  які бачать своє покликання  в науці, можна знайти і у СНТ на історичному факультеті. Наукове товариство історичного факультету з грудня 2013 року очолює Владислав ВОЛИНСЬКИЙ:

- Головна турбота в першому семестрі - це збільшення кількості членів товариства, інформування студентів факультету про наукові заходи в університеті та за його межами. Завдяки цьому, наші студенти - активні учасники різних конференцій, наукових конкурсів.

За перший семестр СНТ історичного факультету спільно з Центром краєзнавства ім. П. Тронька організували та провели 32-у міжнародну Краєзнавчу конференцію «Наука і освіта в краєзнавчому вимірі», присвячена 210-річчю Харківського університету. Цей захід пройшов на високому рівні. СНТ може пишатися проведенням факультетського етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт. Презентовані учасниками дослідження високо оцінені членами журі. Усе, до що організовувалося студентами історичного факультету, проходило з успіхом, адже молоді науковці роблять свою справу, результатом якої можна пишатися.

- Міжнародна конференція «Каразінські читання», що збирає сотні молодих істориків, повинна відповідати статусу, тому підготовка до  форуму розпочалася ще в першому семестрі. Зараз подані учасниками тези вже знаходяться в обробці редакційної колегії. «Каразінські читання» - це пріоритетний напрямок діяльності на найближчий час. Конференція (а 24 квітня відбудуться вже 68-е читання) об'єднує роботу секцій найширшої тематики (історія України, Західної Європи, Азії, аспекти історіографії та СІД, міжнародних відносин і т.д.), хронології (від стародавніх часів до новітнього часу). Тези доповідей публікуються у спеціальному збірнику. Учасники, чиї доповіді були визначені як кращі в рамках секційних засідань, отримують рекомендації до публікації в фаховий збірник «Актуальні проблеми вітчизняної та світової історії». Сценарій проведення конференції намагаємося постійно покращувати, щоб незмінно виконувалося завдання форуму - наукове спілкування та обмін думками в дружній і комфортній атмосфері. «Каразінські читання» - данина глибоким традиціям факультету, підкріплена тенденціями розвитку сучасного світу!» - розказує голова СНТ.

СНТ істфаку також бере участь в організації конференції «Кирило-Мефодіївське читання». Другий семестр для юних істориків буде досить ритмічним, адже їх чекають конференції за межами Каразінського. З упевненістю хочемо сказати, що СНТ на історичному дуже плідно працює, а найголовніше - працює на результат. Це не може не  радувати, адже в науку вдихають життя.

«На історичному факультеті підтримують традиції СНТ. Для мене ж СНТ - це коло активних студентів, бажаючих постійно розвиватися, отримувати знання! Це коло друзів, з якими разом готові подолати гори (в плані реалізації завдань, що стоять перед СНТ, так точно)! Зараз, в кінці 5-го курсу, розумію, що разом з ними я, що називається, «виріс». Діяльність займає багато часу, іноді не залишається вільної хвилини на те, щоб займатися наукою самому. Але, тим не менш, радий, що доторкнувся до важеля, що рухає роботу СНТ нашого факультету... - ділиться з нами Владислав. - СНТ - це той підрозділ, який виховує із студента справжнього науковця, відданого своїй справі».

Е. ГОРДЄЄВА.