Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Інтерв’ю в номер

А Ви відчуваєте прихід Березня?

Проф. Ю.М.БЕЗХУТРИЙ, декан філологічного факультету:

- Асоціації можуть бути різними, це залежить від ситуації, в яких людина перебуває. Часом, весна може викликати асоціації з прекрасною погодою, а значить - з добрим настроєм, вірою в майбутнє та радістю. Такі емоції людина відчуває, коли трапляється щось тепле, світле, бо весна це завжди новий день, а значить - більше надії на прекрасне майбутнє. Інколи, залежно від настрою, у людини можуть виникати інші думки: зараз вони достатньо тривожні, через те, що ніхто не може бути впевненим, що весна буде мирною і радісною для всіх. Цієї весни я б не був таким внутрішньо радісним, як це було раніше.

Доц. Ю. І. КОХАН, заступник декана філфаку з навчально-виховної роботи:

- Насамперед, на думку спадає слово «весна», зміна пори року. Якщо брати якісь зорові враження, то згадуються пухнасті котики на вербах. А коли я думаю саме про березень,  то чомусь згадую весняні канікули, я в дитинстві завжди їздив у Вовчанськ до бабусі, і бачив таке пробудження природи. Якщо дивитися з філологічної точки зору, то як для всякого українця, березень - це Шевченківські дні.

Проф. В. В. МАРТИНЕНКО, заступник декана біологічного факультету з виховної роботи:

- Найпершу асоціацію з березнем у мене викликають проліски, часто ми з сестрою збирали ці чудові квіти. Більше того, це ж перші рослини, які з’являються після затяжної зими. Звичайно ж, як не згадати свято 8 Березня. Якщо говорити про традиції святкування Міжнародного жіночого дня, то на нашому факультеті відбуваються яскраві свята. Отримуємо кольорові  кульки, вітальні промови,  наші чоловіки дарують квіти кожному, хто завітав на це жіноче свято. Ми згадуємо всіх наших співробітників, які вже пішли на пенсію та запрошуємо їх на свято.

Проф. С. І. ПОСОХОВ, декан історичного факультету:

- А для мене весна - це пора сподівань. Тож я очікую, що з цього часу почнеться інше життя. Понад усе хочеться, щоби в нашій країні нарешті запанував мир і спокій. Що ж стосується особистого, крім привітання жінок з 8 Березня, цього місяця моєму онуку виповниться рік від дня його народження!

О. Б. ПЕРЕВЕРЗЄВА, головний спеціаліст профкому:

- Березень - то для мене улюблені квіти: тюльпани, мімози… Безперечно, асоціюється з жінками, зі святом 8 Березня, бо саме в цей день кожного року наша профспілкова організація вітає жіночий колектив, нагороджує грамотами.

Проф. С. М. ШУЛЬГА, декан радіофізичного факультету:

- Весна - це початок життя, це ніби пробудження після зимового сну. Ця пора року асоціюється, звичайно, з любов’ю до батьківщини, до жінки, до батьків… У березні ми плануємо закінчити роботу над оновленням сайту нашого факультету, адже тепер ми маємо нову назву - факультет радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем. Я впевнений, наш сайт буде найкращим!

А. ОРЛОВА, А. СПАСІБКО.

 

НАШ березень

Ось і дочекались ми весни! Здавалося б, про її прихід календар сповіщає із року в рік, та все ж таки щоразу відчувається щось неповторне у цих прекрасних днях! З чим асоціює березень університетська спільнота? Запитаймо у наших викладачів та студентів.

Навесні розквітає не лише природа, а й краса студенток нашого університету! В цьому переконана заступник декана з виховної роботи факультету комп’ютерних наук Віталіна Вікторівна ФЕДОРЕНКО. Вона зазначає: «Перший місяць весни асоціюється з пробудженням природи, оновленням. Тому уже зараз наш факультет активно готується до конкурсу «Красуня університету-2015», який відбудеться у березні».

Ірина Володимирівна БРЕХУНЕЦЬ, керівник Українсько-Індійського академічного центру, покладає на березень великі надії: «Цієї весни  всі очікують змін на краще, адже це пора розвитку та оновлення! Цьогорічний березень асоціюю з конкурсом «Miss Kharkiv International», у якому знову братиме участь представниця Індії. Також пригадується яскравий та феєричний фестиваль фарб Холі, який минулого року відбувся із розмахом: святкували Центральному парку культури та відпочинку ім. М. Горького. Холі - це традиційне індійське свято, яке знаменує прихід весни». Святкуючи Холі, учасники дізнавалися більше про індійську культуру, осипали одне одного спеціальним порошком, приготованим із кукурудзяного крохмалю та харчових барвників, співали і танцювали, брали участь у конкурсах.

Борис ПЕТРОВ, один з кращих студентів фізико-технічного факультету, група ТП-21: «Звичайно ж, березень асоціюється зі святом 8 Березня, теплими приємними днями, які я зустріну в улюбленому пальто. В цілому, стараюся не проводити паралелей між порою року і настроєм. Також спадає на думку Всеукраїнський студентський турнір фізиків, який відбудеться у березні. Підготовка до нього триває вже зараз».

А ви знали, що Борис - учасник команди фізико-технічного факультету, яка виборола друге абсолютне місце на  VI Міжнародному студентському турнірі фізиків, що проходив у м. Лозанна (Швейцарія)? У травні минулого року на засіданні Вченої ради Каразінського університету студентів нагородили почесними грамотами, а 13 грудня заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Ю. А. Сапронов подарував учасникам ноутбуки. П’ятеро юних науковців отримують стипендію Харківського міського голови. Цього року можемо сподіватися на такі ж високі результати!

О. ДМИТРІВ.