Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мить. Січень-2015

Богдана КАЛЬНИЦЬКА,

студентка механіко-математичного факультету Каразінського університету стала переможцем  обласного етапу Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Наші вітання Богдані і її викладачеві Т.О.ВАЛІЙОВІЙ. Перемоги бажаємо на загальнодержавному рівні. ЧИТАЙТЕ в наступних номерах інтерв’ю  нашого спецкора із переможницею.

Мить зупиняла  О.ДЕУС.

 

Дарунки ювіляру

Весь ювілейний період із  17 листопада 2014 р. по січень 2015 у музеї історії Харківського університету триває виставка подарунків Харківському університету, присвячена 210-й річниці від дня заснування альма матер. Загляньте до музею і ви переконаєтеся, як вигідно розташовані експонати, подаровані університету, його кафедрам та підрозділам від іноземних делегацій, почесних гостей та студентів університету.

…Різноманітність та яскравість подарунків вражає: від репродукцій картин, старовинних книг до моделей літаків, тракторів, ракет та авторських макетів ювілейної монети. Найстаріший подарунок, зроблений нашому університету у 1843 році, - плитка із підлоги християнського храму, яку подарував архієпископ Таврійський і Херсонський Інокентій. Привертає увагу мідний хрест з колишньої університетської Свято-Антоніївської церкви.

Олена Сергіївна МАРЧЕНКО, старший науковий співробітник музею, ділиться враженнями від експонатів: «Кожен із відвідувачів  звертає увагу на якийсь певний експонат. Наприклад, нашому Ректорові Вілю Савбановичу найбільш до вподоби дерев’яна ваза ручної роботи, що передана президентом НАН України Б. Є. Патоном. А ми, співробітники, найбільш любимо «вузол знань» (від Харківського заводу транспортного машинобудування імені В. О. Малишева) та дарунок китайських студентів - картину червоного дерева із зображенням богів-покровителів наук та мистецтв, яка прикрашена срібною ниткою».

Кілька вітрин присвячено подарункам, що зберігаються в Центральній науковій бібліотеці нашого університету. Серед них - книги з підписами засновника університету В. Н. Каразіна, професорів М. В. Сумцова, Д. І. Багалія, примірники багатотомного видання гравюр, акварелей, малюнків з колекції Яноша Валвасара (XVII ст.), які передані президентом Словенії Данилом Тюрком. На окрему увагу заслуговують подарункові видання «Кобзаря» Т. Шевченка, словників В. Даля, альбом репродукцій картин Харківського художнього музею.

29 січня, річниці з дня урочистого відкриття університету, відкрилася  нова виставка, яка присвячена подарункам зробленим саме на 150-ти, 175-ти, 200-річні ювілеї альма матер.

Я. ОЛЬЖИК.

Нагородження переможців

та дипломантів конкурсу «Вища школа Харківщини - кращі імена»  відбулося у Каразінському університеті. У 86 вищих навчальних закладах області за понад 550 програмами підготовки здобувають освіту понад 200 тисяч студентів, навчальний процес забезпечують майже 20,5 тисяч наукових та науково-педагогічних працівників. На церемонії були представлені кращі з кращих. Нинішній навчальний рік є особливим - 210 років Харківському університету. У різних номінаціях відзначено переможців та дипломантів конкурсу: І. К. Журавльову - директор ЦНБ, В. О. Темченка - завідувач кафедри фізичного виховання та спорту, майстер спорту, М. І. Любічева - професора кафедри історії Росії. Також у номінації «За мудрість і відданість освіті» відзначено почесного доктора університету, заслуженого діяча науки і техніки України, академіка І. І. Неклюдова.

 

Виставка-конкурс навчальної літератури

представила найновіші видання (розробки 2013–2014 років) - навчальної літератури для вищої та загальноосвітньої шкіл, рукописи навчальних посібників для вищої школи. Виставку організував і провів навчально-методичний центр Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

 

Чого хоче суспільство від вищої школи

Спільне засідання Ради Північно-Східного наукового центру Національної академії наук та Міністерства освіти і науки України, Ради ректорів Харківського вузівського центру, Харківської обласної ради молодих вчених та керівництва Харківського територіального відділення Малої академії наук України.
У виступах прозвучало багато унікальної інформації, повідомлялося про досягнення Малої академії наук України, що наразі опікується близько 300 000 школярів. На 12 відділеннях працює 64 наукові секції, куратором кожного відділення є провідний вчений. Мала академія наук України пропагує наукову освіту, яка, на відміну від класичної, має в пріоритеті креативність, критичність мислення.  Академік В. П  Семиноженко акцентував на важливості залучення професорів університетів до виховання школярів, на тому, як у світі змінюється парадигма мотивацій науки та освіти, на перший план виходить креатив. Новий устрій вимагає неординарного людського капіталу, інтелектуального рівня.
Цікавим і непересічним став виступ ректора нашого університету академіка В. С. Бакірова, який акцентував на важливості популяризації науки у суспільстві, наголошував, що  потрібно думати, як зробити так, щоб школярі та студенти не лише навчалися, а й залишалися працювати в Україні. Це велика проблема, і, напевно, суть її у тому, що суспільство поки що не розуміє, чого саме воно хоче від вищої школи. Тому ми маємо виховувати його, вселяючи думку про значимість науки та освіти. Розуміння того, що без високої науки ми приречені бути на периферії Європи, потрібно прищеплювати зі шкільної, студентської лави». Ректор також зазначив, що фундамент високої науки і освіти закладає саме Мала академія наук України, мета якої полягає у вихованні в молодих людей інтересу до науки, допомозі зробити перші кроки на цій ниві, пошуку обдарованих учнів.
У рамках зустрічі було підписано Договір про співпрацю між Національним центром «Мала академія наук України», Північно-східним науковим центром Національної академії наук та Міністерства освіти і науки України та Радами ректорів Полтавської, Сумської та Харківської областей. Було презентовано почесну нагороду імені Л. Д. Ландау, якою будуть відзначати студентів та школярів за високі здобутки у науковій сфері.
Завершилося засідання врученням почесних нагород, зокрема ювілейних медалей до 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка та 90-річчя Жоржа Шарпака, а також - подякою Міністерства освіти і науки України науковцям, педагогам, студентам та учням шкіл.
О.ДЕУС.