Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

З тобою розмовляє місто!

Лілія ГРИЦАЙ: «Не бійтеся створювати родину!»


Напередодні Дня закоханих я завітала до найпопулярнішого місця у Харкові - до Центрального Палацу одруження. Завжди урочистий! Палац щастя та кохання у всі часи поєднував серця та давав надії на щасливе майбутнє. У архівах Центрального палацу одруження зберігаються записи з 1938 року по теперішній час. Переглядаю архіви за воєнні роки. 1941-1945-ті… Війна. А на полицях стоять книги реєстрації шлюбів, народження дітей. Люди не переставали кохати та створювати родини.  Яким життям живе Центральний Палац шлюбів сьогодні розповість начальник відділу Державної реєстрації актів цивільного стану по місту Харкову Лілія ГРИЦАЙ.

- Ліліє Вікторівно,  яким був минулий рік у Центральному Палаці одруження?

- 2014 рік у Палаці Одруження «Центральний» був звичайний:  люди закохуються, одружуються. Кількість шлюбів навіть зросла.  Збільшилася кількість шлюбів із іноземцями. Як правило, сезон шлюбів розпочинається з квітня і до 14 жовтня, до  Покрови. Менше бажаючих поєднати долі, зрозуміло, під час Посту. Взимку відносне затишшя.  Єдине, що змінилося  -  це кількість урочистих та неурочистих реєстрацій.        Молодята реєструють відносини без пишних церемоній. Також менше закоханих виявляють бажання вінчатися. У нашому відділі зареєстровано приблизно 5 тис. шлюбів за рік.

- На  День закоханих-2015 у вас, напевно, бум?

- Свято закоханих - особливий день для нашого Палацу. О 9-ій ранку розпочинається  марафон закоханих. Вже на 9-ту записане перше весілля.  І далі жодної вільної хвилини. Працюватимуть аніматори. Готується сценарій з сюрпризами для молодят.

- Як розпочав роботу Центральний Палац одруження у 2015 році?

- 2015 вважається сприятливим роком для одруження. Наступний - високосний. Тому вже зараз пари активно подають заяви. Люди вірять, що все буде добре.

- Скільки коштує одружитися?

- Це відкрита інформація.  Можна обрати просто узаконення шлюбу зі звичайним набором документів, що коштує 49 грн. Можна обрати виїзну урочисту церемонія - 981 грн. За побажанням молодят.

- Якого віку пари найбільше одружуються?

- У нашому відділі шлюби стали старшими за віком. Дуже мало молодих шлюбів, тобто коли молодятам 18-19 років. Спостерігається така тенденція: нареченим від 23-25, а їх обранцям понад 30-ти років.  Дуже багато пар узаконюють стосунки  після цивільного шлюбу.

- А як Ви ставитися до цивільних шлюбів?

- Не схвалюю! Не нами заведений  інститут шлюбу. Не нам його і відміняти. Цивільний шлюб - небажання  молодят брати відповідальність. Не треба ховатись! Не треба боятися розлучень. Щасливим буває і другий, і третій шлюб.

- Ліліє Вікторівно,  на 5 тис шлюбів за рік скільки припадає розлучень?

- Одна третина. На жаль, кількість розлучень зросла. Причин багато.

- Ваші поради у подружньому житті?

- Сміло йти по життю. Не боятися створювати родину. Кохати і одружуватися!

Ліна ТИМАРСЬКА.