Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Подвійні дипломи

Закордонне навчання


ВІД РЕДАКЦІЇ: У серпні завершився черговий етап програми подвійних дипломів, у якому беруть участь ХНУ імені В. Н. Каразіна та паризький університет Есоlе Роlуtесhnіque. Згідно «Стратегії гармонізації державного управління країн ЄС і Східного партнерства", яку було підписано 28 країнами Європи і Україною включно, передбачено формування єдиного освітнього простору країн ЄС і Східного партнерства Цією загальноєвропейською стратегією передбачено і впровадження міжнародних програм студентського обміну (МПСО) і програм подвійних дипломів (ППД) між найбільшими українськими університетами та провідними університетами ЄС. Харківський національний університет імені В Н Каразіна є активним учасником даного міжнародного процесу і щороку відправляє студентів на навчання до Франції, США, Німеччини, Швейцарії...

Для фізико-технічного факультету з 2012 р є широка можливість співпраці з паризьким університетом EсоІе Роlуteсhnique.

Декан фізико-технічного факультету проф. І .О. ГІРКА: «Кожен зі студентів має змогу подати заяву і, за відповідних результатів, поїхати за кордон. Цього року серед студентів фізико-технічного факультету поїхали на навчання до Ecole Роlytechnique Іван МАЛІЙОВ та Марія РОМАНОВА. Ганна БЛАЖЕНЕЦЬ першого вересня поїхала до кельнського університету, а Олег БЛЄДНОВ відправився до Фінляндії в університет Ювяскюля за спеціальністю «Нанотехнології». Владислав СИРОТИНКО цього року поїхав до університету Тафтс, що знаходиться у США, за спеціальністю «Фізика високих енергій». Студенти самі зацікавились такою можливістю та подали свої заяви. Кожен сам здатен відправитись по другий диплом.

Дуже гарні студенти. Владислав СИРОТЕНКО є переможцем Всеукраїнських олімпіад з фізики. Олег БЛЄДНОВ був студентським деканом, на теперішній час ми за підсумками його бакалаврського диплому опублікували дві статті в міжнародних фізичних журналах з високим імпакт-фактором. Ось, наприклад, Максим МАЛОВИЦЯ, який цього року поїхав на навчання до Франції в університет Париж-Сюд. Йому там у перші дні дали завдання на термін його практики, тобто на 60 днів. Він приніс готовий розв’язок через 2 дні. Господарі його перепитали, ймовірно, він щось неправильно зрозумів, думали, що в хлопця проблеми з англійською. Але Максим наполягав на тому, що він усе правильно зрозумів і з завданням упорався. Коли викладачі перевірили його розв’язок, вони дійшли висновку, що таки все майже правильно виконано. Максим не є в групі спеціалізації "експериментальна ядерна фізика" найсильнішим студентом, він є надійним працьовитим хорошистом. А в паризькому університеті він показав все, на що він здатний, оскільки наш університет дає гарну підготовку».

- Чи багато бажаючих поїхати закордон?

- Авжеж, щороку знайдуться такі студенти, які бажають отримати ще більше досвіду та знань.

- Скажіть, будь ласка, а чи були якість «особливі» у мови до вступу? Ймовірно, треба мати на високому рівні англійську чи то французьку мови?

- Звичайно, коли їдеш за кордон, маєш знати мову. Але як обов’язкової такої вимоги немає. Тобто, господарі не вимагають сертифікатів, проте в окремих випадках претендент має пройти співбесіду скайпом. Як не знаєш англійської, то не те, що не знатимеш, що казати - не зрозумієш питання. Але йдеться все ж таки про англійську - не фінську, не французьку. Раніше у Франції викладання було винятково французькою, а тепер магістерські курси читають здебільшого англійською.

- На вашу думку, чи є якісь мінуси програми?

- Авжеж, ми втрачаємо розумних, сильних студентів. Але на їхніх кандидатських дисертаціях, попри те, що вони виконані в іноземних наукових центрах, зазначено: здобув освіту в Харківському університеті. Щоразу, коли вони приїжджають до Харкова, вони відвідують факультет, хваляться своїми здобутками з тими, хто дав їм знання та допоміг зрозуміти, ким вони хочуть бути в майбутньому.

Костянтин ШПАК, випускник Харківського фізико-математичного ліцею № 27, випускник ФТФ ХНУ імені В. Н. Каразіна, нині аспірант університету ЕсоlеРоІуtесhnіque: «Після захисту бакалаврського диплому на фізтесі на «відмінно» я відправився на навчання до Екоle. От власне тоді і почалось моє знайомство з наукою у Парижі. Вже два роки я відучився на магістра та здобув свій другий диплом. Зараз навчаюся в аспірантурі, багато програмую за темою дослідження. Чогось особливого не можу виділити. Зрозуміло, то наука майже усюди однакова. І головне те, як тобі її підносять. Але важливо, що у паризькому Есоlе Роlуtechnique набагато більше можливостей. Насправді тут більше цінується індивідуалізм. Що знаєш - то все твоє. Я ще не дуже серйозно замислювався над майбутнім, але я шукатиму ту роботу, яка адекватно оцінить мої вміння та знання».

Іван МАЛІЙОВ: «У Франції я перебуваю трохи менше місяця, тому, можливо, ще не повністю перейнявся тутешнім побутом Однак, зараз можу сказати, що навчання в Есоlе Роlуtechnique поставлене на найвищий рівень! Проте відразу ж хочу сказати, що, на мою думку, наш фізико-технічний факультет ні чим не гірше. Хочу підкреслити, що мій вибір Eсоlе Роlуtechnique в якості університету для очного проходження магістерської програми обумовлений бажанням розширити свій кругозір, розповісти тут про наш чудовий університет, поділитися своїми думками та ідеями з тутешніми професорами, адже наука не має кордонів. Я дуже пишаюся тим, що рівень навчання у фізико-технічному факультеті не поступається рівню навчання в одному з кращих європейських вузів!».

Марія РОМАНОВА: «Приємно здивувала можливість самостійно вибирати курси для вивчення, це допомагає найкращим чином підібрати предмети за своєю спеціальністю. Студентське життя Есоle Роlуtechnique широке, різноманітне і представлене безліччю студентських організацій і товариств. Є можливість займатися навчанням, спортом, мистецтвом і звичайно ж добре відпочивати. Не треба далеко ходити - все це тут, у кампусі ЕсоleРоlytechnique».

Людмила ГОРДЄЙЧУК, наш спецкор.