Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Сила традицій

ВІД РЕДАКЦІЇ. Відкриваємо нову рубрику. Тут ми плануємо  разом із  Центром краєзнавства  ім. академіка  П. Т. Тронька вести календар  Харківського Каразінського університету, розповідати про найкращих синів та дочок альма матер, які вписали в історію рідного університету блискучі сторінки і вчать нас патріотизму, вчать любити університет і свою малу Вітчизну. Велика сила - сила наших традицій, нашого коріння.

П. П. Гулак-Артемовський

27 січня виповнилося 225 років від дня народження видатного українського письменника, вченого та культурного діяча Петра Петровича Гулак-Артемовського. Для нашої спільноти ця подія має особливе значення, адже він протягом  1841-1849 рр. був ректором університету та зробив значний внесок у його розвиток. Більше того, з 1820 р. Петро Петрович разом із Є.М.Філомафітським, О.В.Склабовським, П.Куницьким редагував офіційне видання Імператорського Харківського університету -- газету «Харьковские известия». І це була перша на Слобожанщині газета, далекий пращур нашого сьогоднішнього видання - загальноуніверситетської газети «Харківський університет».

…П. П. Гулак-Артемовський народився у 1770 р. в містечку Городище Київської губернії (зараз Черкаська область). Освіту отримав у семінарії, а потім у Київській духовній академії. У 1817 р. переїхав до Харкова і у віці  27 років вступив до університету вільним слухачем словесного факультету, згодом Рада університету надала йому посаду лектора польської мови. Саме це стало початком його довготривалої та успішної кар’єри на освітній ниві. З 1820 р. йому було доручено викладання також російської історії, географії та статистики. У 1825 р. П.П. Гулак-Артемовський стає  екстраординарним професором, а у 1828 р. - ординарним. У 1829, а також у 1833 та 1837 рр. був обраний  деканом словесного факультету. З 1841 р. Петра Петровича було обрано ректором Харківського університету. На цій посаді він пропрацював два терміна по 4 роки аж  до виходу у відставку в 1849р., ставши, таким чином, останнім виборним ректором Х1Х ст. В історію української культури професор П. П. Гулак-Артемовський  увійшов насамперед завдяки своєму захопленню літературою та  поетичному таланту. І хоча викладацькій діяльності було віддано понад 30 років, його вірші, оди, особливо байки,  в тому числі й українською мовою, створили йому популярність ще за життя. Він запровадив в українську літературу жанр романтичної балади. У рік 50-річчя Імператорського Харківського університету у 1855 р.  П. П. Гулак-Артемовського було обрано почесним членом Харківського університету. Окрім того, він був членом Московського товариства аматорів російської словесності та королівського товариства друзів науки у Варшаві..  Закінчився його життєвий шлях 13 жовтня 1865 р. у Харкові, де вчений і літератор і був похований.

Ведуть  рубрику проф. С.М.КУДЕЛКО, Л.ЩЕРБАК, наші  кор.