П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ювіляри

Хто зберігає таємниці бібліотечної скарбниці


У нашому університеті є одна чарівна скарбниця, про ювілей якої не можна не згадати -  це Центральна наукова бібліотека, «покровителька» якої, директор Ірина Казимирівна ЖУРАВЛЬОВА також, за чудовим збігом обставин, у 2015 році святкуватиме круглу дату! До того ж, нещодавно Ірина Казимирівна була визначена переможцем у номінації «Директор бібліотеки» у рамках конкурсу «Вища школа Харківщини - кращі імена», тож, просто неможливо не приділити увагу такій дивовижній персоні.

У ЦНБ свій шлях Ірина Казимирівна почала від бібліотекаря, коли прийшла сюди у 24 роки. Щира любов до своєї професії, відданість улюбленій бібліотеці допомогли Ірини Казимирівні досягнути посади директора, яку вона на сьогодні обіймає вже 8 років. «Про бібліотекарів говорять, що вони навчаються все життя - “life long learning” - це безперервна професійна освіта. З початком 90-х років ми почали автоматизувати бібліотеку, створювали електронний каталог, вчилися працювати зі світовими базами даних, а зараз організуємо електронну бібліотеку і …постійно навчаємося!» - з гордістю розповідає Ірина Казимирівна.

Важко недооцінити той внесок, який зробила Ірина Казимирівна у розвиток рідної ЦНБ: досягнення бібліотеки - її власні досягнення:

«Головною подією навчального 2013-2014 року було віднесення Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 серпня 2013 р. № 650-р «Про віднесення наукових об’єктів до таких, що становлять національне надбання» Фонду книжкових пам’яток Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна до Державного реєстру наукових об’єктів, що становлять національне надбання.

Ми стали партнерами найкрупніших цифрових бібліотек світу, нами підписано угоди про співпрацю з Всесвітньою цифровою бібліотекою WDL та Європейською цифровою бібліотекою “Europeana”. Нещодавно до нас звернулася відома міжнародна організація “International Federation of Library Associations”, у якої наш ресурс викликав зацікавленість», - відзначає Ірина Казимирівна. Дійсно, електронний каталог - це справжня знахідка для молодих науковців та професорів, за що ми щиро дякуємо колективу бібліотеки!

Із розповідей Ірини Казимирівни зрозуміло, що ЦНБ для неї - не просто місце для щоденної кропіткої праці. Це - все її життя. Саме тому на честь подвійного ювілею вона висловлює такі побажання: «Хочеться, щоб наші архіви активніше поповнювалися, а наш колектив, у свою чергу, продовжував працювати над створенням світового іміджу рідної ЦНБ!».

Щиро вітаємо вас, Ірино Казимирівно, із ювілеєм! З роси та води вам!

К.НОВІКОВА.