Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ювілеї

І кожен фініш – це, по суті, старт!


Прекрасний місяць квітень знову приносить інтелектуальній еліті першої столиці України знакове свято – день народження кращої вихованки Харківського університету, його гордості і слави, справжньої жінки України – Валентини Іларіонівни АСТАХОВОЇ. Летить час, як мить проносяться десятиріччя, а поруч з нами живе і діє найчистіший зразок громадянської чесності і відповідальності, та, з кого «роблять» життя сотні її вихованців, кому Доля дала таке щастя спілкування із талановитим науковцем, видатним організатором, дружиною знакового проректора-фронтовика Харківського університету проф. В. І. Астахова, орденоносцем ордена Княгині Ольги, ректором НУА – уособленням особливого ставлення до альма матер і всього, що нас оточує у цьому житті… Добро проти Зла, Любов і Дружба, Цілеспрямованість і Відповідальність, постійне удосконалення і відданість справі, якій служиш – дані цінності не девальвують ніколи і ні в які часи. Наші побажання іменинниці – з найчистішої роси і води – вам на здоров'я.


О. НЕРУХ, редактор газети

«Харківський університет».


З роси й води!


Колектив Науково-дослідницької лабораторії квантової біології та квантової медицини радіофізичного факультету сердечно вітає Валентина Андрійовича ГРАБІНА, старшого наукового співробітника науково-дослідницької лабораторії квантової біології та медицини радіофізичного факультету, з дев’яносторічним ювілеєм. Впродовж своєї науково-педагогічної діяльності Валентин Андрійович опублікував 260 наукових робіт, отримав дев’ять авторських свідоцтв СССР, п’ять патентів України на винаходи. Своєю багаторічною відданою працею, добротою, чуйністю, організаційними здібностями, творчою енергією ви, шановний Валентине Андрійовичу, заслужили любов і повагу колег. Сьогодні ми висловлюємо вам щирі слова подяки. Сердечно бажаємо здоров’я, щастя, здійснення бажань, творчої наснаги, енергії, жаги до життя та роботи. З днем народження!


А. КОРОБОВ, завідувач лабораторії,
В. ЛУНЕВА, науковий співробітник.

 

З високоліттям, Поетесо!


У березні - знаменна дата – ювілей у Ліни КОСТЕНКО, геніальної майстрині поетичного слова. Її прониклива лірика торкається найпотаємніших струн душі кожної людини, розкриває неповторний художній світ яскравої мовної особистості, духовно й естетично збагачує кожного з нас. Добірку афоризмів, якими так багата творчість Поетеси, приніс до редакції професор Володимир КАЛАШНИК.


Люди, будьте взаємно красивими!

Цінує розум вигуки прогресу,
душа скарби прадавні стереже.
* * *
Душа належить людству і епохам.
* * *
Душа тисячоліть шукає себе в слові.
* * *
Душа шукає слів, як молитов.
* * *
Хто труїв, собою ж затруївся,
музики Сальєрі не бува.
* * *
Великий або дволикий. Середини тут нема.
* * *
Блажен той муж, воістину блажен,
котрий не був ні блазнем, ні вужем.
* * *
Глибина, вона що ж? – потойбічна сестра висоти.
* * *
В безсмертя також повні очі сліз.
* * *
Неповторність кожної хвилини
шукає шлях від болю до перлини.
* * *
Любов відкрити важче, ніж Америку.
* * *
Усміхається правда очима легенд
і свобода – очима неволі.
* * *
Моя свобода завжди при мені.
* * *
Немає кращого гримера,
ніж добросовісна брехня.

 

Вітаємо!

 

Виповнилось 120 років від дня народження Тимофія Даниловича Страхова – видатного ученого, доктора сільськогосподарських наук, професора, чл.-кор. ФР УРСР, почесного академіка ВФСГНІЛ, заслуженого діяча науки УРСР.
Т.Д. Страхов народився 4 лютого 1890 р. в с. Лучки Курської губернії. У 1916 р. закінчив Харківський університет, з яким буде пов’язана вся його подальша наукова і педагогічна діяльність.
Т.Д. Страхов зробив великий внесок в становлення та розвиток вітчизняної науки – фітопатології і фітоімунології. Ним були обґрунтовані науково-методологічні основи розвитку фітопатології та фітоімунології, яка практично тільки зароджувалася на початку 20 ст. Т.Д. Страхов вперше для науки висунув і обґрунтував ідею, що хвороби рослин – це результат складних взаємовідносин між рослиною, патогеном та динамічними умовами середовища. Він автор теорії фізіологічного імунітету рослин. Страхов Т.Д. був одним із перших організаторів справи захисту рослин від хвороб в СРСР. Ним були розроблені ряд нових методів боротьби з хворобами рослин, методи обліку хвороб та створена перша всеукраїнська мережа станцій та опорних пунктів спостереження і обліку хвороб сільськогосподарських рослин.
Неоціненна роль Т.Д. Страхова в створенні наукових та науково-педагогічних установ. Під його керівництвом у м. Харкові (тоді столиця України) був відкритий Український НДІ захисту рослин. Він приймав безпосередню участь у створенні всесоюзного НДІ захисту рослин в м. Ленінграді. В цих установах ним були створені відділи фітопатології. В Харківському університеті на біологічному факультеті Т.Д. Страхов створив та очолив першу в Україні кафедру фітопатології, а в НДІ біології – відділ фітопатології. За його ініціативою у Харківському сільськогосподарському інституті були відкриті факультет захисту рослин та кафедра фітопатології. Т.Д. Страховим опубліковано понад 100 наукових праць, серед яких значна частина мало велике наукове, методологічне та методичне значення. Ним підготовлено майже 40 кандидатів та 3 диктори наук.
Самовіддана праця Т.Д. Страхова була високо оцінена державою. Він був нагороджений «орденом Леніна», 3 орденами «Знак пошани», медаллю «За доблесну працю у Великій Вітчизняній Війні 1941-1945».
Пам'ять про Тимофія Даниловича зберігають учні його учнів. В університеті збережено важливий науковий напрям. У 1993 р. відкриту кафедра мікології та фітоімунологів, відкрита аудиторія ім.. Т.Д. Страхова. З а спогадами всіх, хто його знав, Тимофій Данилович був не лише видатним вченим, але й чудовою людиною. Він на диво чесною, інтелігентною, доброзичливою, порядною людиною. Глибокий розум вченого поєднувався у нього з великими організаторськими здібностями, захопленість науковими проблемами з любов’ю до природи, глибоким інтересом до музики, літератури, історії. Він був людиною з дивовижною долею, його життєвий шлях – приклад чесно та красиво прожитого життя.



Проф. Глущенко В.І.
Шкорбатов Ю.Г.