Вівторок, квітня 23, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Факультет геології, географії, рекреації і туризму

Факультет геології, географії, рекреації і туризму

З 1 листопада 2014 р. перед випускниками геофаку відкрились нові горизонти - геолого-географічний факультет перейменовано у факультет геології, географії, рекреації і туризму. На  факультеті здійснюється підготовка фахівців за двома напрямами «Геологія» і Географія», які є базовими для підготовки магістрів за спеціальностями: «Геологія», «Гідрогеологія», «Геологія нафти і газу», «Соціально-економічна географія», «Географія» та «Географія рекреації і туризму». На п’яти кафедрах факультету працюють 14 докторів наук і професорів, 30 доцентів і кандидатів наук, два лауреати державної премії України, заслужені професори Харківського національного університету, заслужені діячі науки і техніки України.

При факультеті діють сім навчальних і три науково-дослідні лабораторії, дві навчальні польові бази у Зміївському (с. Гайдари) і Ізюмському (с. Кам’янка) районах Харківської області, діє ряд філіалів кафедр (на Харківській обласній станції юних туристів, на державних підприємствах «Східгеоінформ»,  «Укрземпроект», «ПівденУкргеологія», в ліцеях, школах і гімназіях Харкова і області).

Факультет проводить навчальні та виробничі практики в Харківській області, в Карпатах, Криму, в інших регіонах України, а також в Білорусії, Молдові, Польщі, Румунії, Туреччині. Студенти проходять магістерські стажування в організаціях-замовниках – Інституті географії НАН України, ДНВП «Картографія», ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» УААН, УкрНДІ екологічних проблем, Харківській комплексній геологорозвідувальній експедиції, УкрНДІІНТВ, УкрНДІГаз, компаніях “Tez Tour” , “Shell Exploration and Production Ukraine Investments (IV) B.V.”  та ін.

Підготовка фахівців вищої кваліфікації здійснюється за спеціальностями: «Географічна картографія», «Геохімія ландшафтів», «Економічна та соціальна географія», діє дві фахові ради з захисту кандидатських дисертацій за спеціальностями  «Гідрогеологія», «Геологія нафти і газу» та «Економічна та соціальна географія».

Щорічно на факультеті проходить п’ять міжнародних і регіональних наукових конференції, випускається три фахових збірника і два збірника наукових робіт студентів, аспірантів і молодих учених, діє наукове студентське товариство і по закінченні університету майже кожен випускник має кілька вітчизняних і зарубіжних публікацій. Студенти нашого факультету неодноразово перемагали і ставали призерами Всеукраїнських конкурсів наукових студентських робіт, олімпіад з географії і геології.

Цікаве і різноманітне життя студентів геофаку – це і отримання освіти міжнародного рівня, і високий рівень володіння геоінформаційними технологіями, і важкий але почесний труд геолога, і пізнавальні міжзональні практики з вечорами біля вогнища, і романтика туристичних поїздок, і міцна студентська дружба, яка залишиться на все життя.

 

Проф. В. Пересадько, декан факультету геології, географії, рекреаціїі туризму.