Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Пам’ять

Повернення


Дослідники Центру краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька відшукали втрачену могилу Олени Іванівни Каразіної, онуки засновника Харківського університету. Олена Іванівна присвятила життя благородній справі - лікуванню дітей. Разом із сестрою Юлією була вільним слухачем нашого університету, жила у Харкові.

Її поховано на Залютинському кладовищі. Точне розташування могили раніше було невідоме. Але завдяки пошуковій роботі дослідників центру краєзнавства на чолі з його директором Сергієм Михайловичем Куделком, університет зможе вшанувати пам'ять онуки Каразіна та доглядати за її останнім прихистком.
Ольга Ігорівна Вовк, заступник директора центру: «Олена Іванівна заслуговує на пам'ять нащадків, до того ж будь-які відомості про сім’ю Василя Назаровича Каразіна вкрай важливі як для українського, так і для закордонного каразінознавства». Поглиблення знань про біографію В. Н. Каразіна - пріоритетне завдання у вивченні історії університету. «Традиції, започатковані такими визначними істориками, як Д. І. Багалій, продовжуються і на сучасному етапі. Значний внесок у дослідження життя Василя Назаровича та його родини зробили Н. М. Березюк (головний бібліограф ЦНБ), П. В. Заріцький (професор кафедри мінералогії, петрографії та корисних копалин геолого-географічного факультету), доцент М. С. Лапіна», - зазначає Ольга Ігорівна.


Я. ОЛЬЖИК.