Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мій університет!

 

Освідчення в коханні…

Результат наполегливої праці

Проф. В. О. КАТРИЧ, перший проректор з наукової роботи:

- Понад двохсотрічна історія освітянської, просвітницької і наукової діяльності, всесвітньо визнані наукові школи та їх найсучасніші відкриття, демократичні й культурні традиції принесли університету міжнародний авторитет і заслужену славу.

Сьогодні університет - це понад 30 найпотужніших наукових шкіл, 44 Державні премії СРСР, УРСР, України в галузі науки і техніки, з них 25 отримані за роки незалежності України; щорічний захист близько 25-ти докторських та 60-ти кандидатських дисертацій; публікація понад 100 монографій, із них 30% у всесвітньо визнаних наукових закордонних виданнях і близько 500 статей у виданнях і збірниках, що входять до міжнародної наукометричної бази даних Scopus. Університет сьогодні - це результат багаторічної й наполегливої роботи ректорату, деканського корпусу, фахівців і студентів, спрямованої на розвиток університету як класичного університету світового рівня.

У зв’язку з цим передусім варто відзначити слушну і своєчасну ініціативу, запропоновану в 2009 році ректором академіком проф. В. С. Бакіровим щодо розробки Стратегії розвитку університету. Ця стратегія знайшла своє втілення у «Програмі розвитку Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна на 2010-2020 рр.».

Сьогодні у цей нестабільний час неможливо передбачити виконання запланованих довгострокових щорічних абсолютних показників за всіма складовими діяльності університету, але життя показує, що основні шляхи з розвитку університету, які дозволяють і дозволили вийти університету на рівень провідних університетів світу, стратегічно були вибрані правильно.

Наступний 2015 рік буде дуже складним для університету і особливо для його науково-дослідної частини. Університет повинен пройти складний конкурс наукових проектів і виграти його зможе тільки крупний, цілісний проект, запропонований авторським колективом фахівців, наукові досягнення яких визнані світовою науковою громадськістю, і спрямований на отримання результатів світового рівня. Незважаючи на високий міжнародний рейтинг університету ми ще значно поступаємось провідним університетам світу за кількістю англомовних публікацій у міжнародних наукометричних базах даних та загальним обсягом фінансування науково-дослідних робіт і особливо обсягом коштів із залучення позабюджетного фінансування.

Напередодні святкування ювілейної дати ми завжди згадуємо тих, кого сьогодні немає серед нас, але хто багато років свого життя присвятив університету. Серед багатьох шанованих учених, які зробили вагомий внесок у міжнародне визнання та набуття заслуженого авторитету Харківським університетом, не можна не згадати першого проректора з наукової роботи Іллю Івановича Залюбовського, який із 210-ти років існування університету близько 50 років очолював його наукову діяльність.

У цей славетний день щиро бажаю творчої наснаги й нових звершень на славу нашого університету і на славу України!

Надійна підтримка

С. С. МАХНОВСЬКИЙ, голова профкому студентів, аспірантів і докторантів:

- Наша профспілка - найчисельніший орган студентського самоврядування. Сьогодні нас 9000. Завдання профспілки - відстоювати інтереси студентів і усе, що пов’язано із соціальним забезпеченням. Наприклад, сьогодні найважливішим і найпершим завданням є видача першокурсникам та п’ятикурсникам студентських квитків, оскільки ця процедура затримується. Виготовлення студентських квитків відбувається на державному рівні. Цим займається підприємство «Пластик Карта», яке не встигає виготовити таку кількість студквитків для всіх вищих навчальних закладів. Від нашого університету зроблена заявка, але ж все залежить від підприємства. Це дуже важлива проблема, яку ми намагаємося активно вирішувати.

Не менш важливий для студентів і відпочинок. Якщо говорити про літо, то цього року завдяки профкому студенти змогли відпочити у спортивному таборі «Фігуровка» та на базі «Посмішка», що на Одещині. Відпочила скромна кількість студентів - 120 чоловік. А знижка на путівку представникам профкому була 40%.

Цього року профком буде представляти свій звіт роботи за минулі п’ять років на підсумковій виборчій конференції. За цей час кількість членів профспілки збільшилась приблизно на 10%. Зроблено для студентів багато. Профком досить активно вів роботу з відстоювання прав студентів. Вносили свої пропозиції до закону «Про вищу освіту», зміни щодо механізму виготовлення студентських квитків. Намагалися контролювати, щоб стипендію нашим студентам не затримували. Варто сказати й про шестиденний навчальний тиждень. Профком вимушений був підтримати цю пропозицію, адже університет не в змозі буде оплатити комунальні послуги, вартість яких для нашого закладу дуже висока. А що стосується державних дотацій, то тут дуже маленькі цифри. Найважливіше - постійно підтримувати зв'язок зі студентами, щоб вони знали, до кого завжди можна звернутися. Дякуємо університету та студентам за їхній інтелект та мудрість, за розуміння проблем.

Ювілей один на двох

І.К.ЖУРАВЛЬОВА , директор ЦНБ:

- Традиційний та інноваційний. Здавна добре відомий та юний одночасно. Постійно мінливий, творчий, повний нових ідей. Ось уже 210 років Університет чесно виконує свою місію, і це щастя - бути співучасником цього процесу!

Бібліотека також відзначає 210-ту річницю заснування та  відкриття альма матер: 29 січня 1805 року біло відкрито університет, а 30 січня того ж року на засіданні Вченої ради призначили першого бібліотекаря. Для того, щоб залишатися дійсно університетською бібліотекою європейського рівня, потрібно постійно напружено працювати. «Ніколи не можна зупинятися на досягнутому в розвитку освіти, науки і культури», - пролунало на святковому відкритті університету 210 років тому.

Бібліотека - провідник загальнолюдських знань, вона прагне залишатися інформаційним, культурним і комунікаційним центром в університеті для того, щоб Каразінський був найкращим у світі!

У 1824 році «Український журнал» написав, що Харків - столичне місто завдяки тому, що є Університет. І це й досі так!

Частинка живого організму

Проф. В. А. ПЕРЕСАДЬКО, декан геолого-географічного факультету:

- Університет для мене - все. Це улюблена робота, сім’я, друзі, колеги… Тут я одружилася, народила сина, захистила кандидатську, потім - докторську дисертацію... Тут працюю я, моя найкраща подруга, навчався мій чоловік та навчався син. А коли у людини робота, любов, сім’я та друзі «переплітаються» в одному місці, значить це місце - найважливіше в його житті. І очолюю я найромантичніший, найнепередбачуваніший факультет кращого навчального закладу! Університет - живий організм. А кожен з нас - його невід’ємна частинка.

Тут найталановитіші професіонали!

Проф. О. Ф. ТИРНОВ, голова профкому викладачів та співробітників:

-  З університетом пов’язана найкраща частина мого життя: студентство, роки професійного становлення, формування мене як особистості. Нам усім дуже пощастило працювати поряд з творчими людьми, професіоналами у всіх галузях знань. Каразінський - класичний університет високого статусу та рейтингу, адже він увійшов за критеріями QS World University Rankings до 500 кращих університетів. 20 факультетів усіх класичних напрямків знань говорять про широкий спектр підготовки, яку дає наш заклад. Я бажаю нам всім талановитої молоді, охопленої пристрастю до непізнанного. Примножимо велич і славу альма матер!

Моя доля!

Н. С. ХРУСЛОВА, начальник планово-фінансового відділу:

- Вперше моя доля перетнулася із УНІВЕРСИТЕТОМ раннім липневим ранком 1977-го року, коли випускники шкіл Харкова зустрічали свій перший світанок після випускного вечора. Цей ранок став для мене поворотним у житті: університет з цієї хвилини для мене не просто другий дім. Університет - моя доля. Я пишаюся цим!

Бухгалтерія вітає!

В. М. РИШКОВ, головний бухгалтер:

- Бухгалтерія щиро вітає студентів, викладачів, усіх працівників із знаковим святом. Історія, славні традиції свідчать про те, що наш навчальний заклад є одним із провідних навчальних закладів України. За рейтингами QS World University Rankings наш університет увійшов до 500 найкращих вузів світу. Сьогодні освітянські, наукові, соціальні здобутки нашого університету користуються високою повагою і забезпечують університету вагомий авторитет на теренах України. Добра, щастя, здоров’я і добробуту на благо Університету і держави!

Понад 6000 публікацій…

Доц. В. М. СУХОВ, начальник НДЧ університету:

- Науково-дослідна частина - це структурний підрозділ університету, до якого входять 3 науково-дослідних інститути, понад 30 науково-дослідних лабораторій, музейний комплекс, ботанічний сад, біологічна станція, радіоастрономічна обсерваторія, наукові групи кафедр. Зараз тут працює понад 400 штатних працівників, серед них близько 300 наукових співробітників, у тому числі 19 докторів та 120 кандидатів наук. За останній рік було виконано 117 НДР, які фінансувалися із загального фонду державного бюджету, та 54 роботи виконувалися за рахунок позабюджетних коштів.

П’ять наукових об’єктів університету включені до реєстру об’єктів Національного надбання України. За роки незалежності вчені Харківського університету одержали 24 Державних премій України в галузі науки і техніки. Цього року проф. Є. О. Баранник став лауреатом цієї високої нагороди. Щорічно в університеті результати наукових досліджень відображаються у понад 6000 публікаціях, 900 з яких у 2013 р. -і у міжнародних науково-метричних базах даних. Університет щорічно видає понад 80 монографій. Тут щорічно захищаються 15-20 докторських та 50-65 кандидатських дисертацій, проводимо щорічно 150-160 наукових конференцій, з яких понад половину міжнародних.

Особливістю поточного року є той факт, що у нас закінчуються 76 науково-дослідних робіт з обсягом фінансування понад 18,0 млн. грн. Науково-дослідна частина, науковці університету взяли активну участь у конкурсі, що проводить Міністерство освіти і науки України. Це  напрямки  і фізики високих енергій та ядерної фізики, який донедавна очолював відомий фахівець у цій галузі, член-кореспондент НАН України І. І. Залюбовський; і фізики плазми, де дослідження очолює академік НАНУ М. О. Азарєнков; і фізики астероїдів та малих планет під керівництвом відомих фахівців, лауреатів Державної премії Д. Ф. Лупішка та І. М. Бєльської; і вікової біології під керівництвом проф. А. І. Божкова; і дослідження в галузях освіти та соціальних комунікацій під керівництво академіка В. С. Бакірова; і фізично  хімії неводних та організованих розчинів, колоїдної хімії та нанохімії під керівництвом проф. М. О. Мчедлова-Петросяна та багато-багато ін. І всі ці досягнення - наш подарунок рідному університету до його 210-річчя.

Живи і процвітай!

Юлія ПРУС, голова СНТ економічного факультету, група ЕН-51:

- Багато часу я проводжу в університеті. Знайомі жартують, що я живу в альма-матер... І якими б насиченими не були мої студентські будні, мені хочеться повертатися сюди знову і знову. Живи і процвітай, Каразінський!

Секрет успіху!

О. О. ВЛАСЕНКО, заступник декана медичного факультету:

- Це задоволення - жити у такій динамічній системі, як Харківський університет. Проф. В. М. Савченко, наш декан, зібрав надзвичайний колектив! Найвищі наші досягнення - це збільшення кількості студентів до 3000, запровадження англомовної форми навчання, розширення бази кафедр… У нас панує дружня та тепла атмосфера і на факультеті, і в університеті в цілому. І це секрет нашого успіху!


Тут кипить життя…

Проф. С. М. ШУЛЬГА, декан радіофізичного факультету:

- Моє життя в університеті почалося зі студентських років. Я пам’ятаю захопленість моїх однокурсників величчю не лише споруди Храму наук, а й багатством ЦНБ, читальних залів. Університет став таким рідним, таким незамінним у житті. Тут я захистив докторську дисертацію у 2004-му р., тут я з 2007 очолюю радіофізичний факультет. Я сьогодні здивувався, що цього літа мав лише п’ять днів відпустки на рік…. Тут, у цих стінах, кипить робота… Університет - це життя. Це вічний рух.

До бібліотечної  скарбниці

Проф. В. М. ТРУБНІКОВ, завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін:

- Університет вражає високим професіоналізмом, демократичною атмосферою та теплом стосунків. Все це надихає на бажання творити. Наша кафедра видала навчальний посібник «Криминальное право Украины. Общая часть». А білоруські колеги рекомендували його вузам усіх країн СНД! І це дозволяє пишатися нашим досягненням. Готуємо черговий фаховий навчальний посібник. Розробляємо підручник. Намагаємося висловлювати нові погляди та нові ідеї. Мій особистий подарунок університету - це поповнення книжкового фонду ЦНБ понад 10 тис. екземплярами моєї власної літератури з юридичної тематики.

20% - іноземні студенти

Доц. В. І. ГРУЦЯК, заступник директора Центру міжнародної освіти:

- Сьогодні в Харківському університеті навчається понад 4000 іноземних студентів. А це майже 20% від загальної кількості студентів університету. Це громадяни понад 60 країн світу. Серед них найбільше арабських студентів. Численні земляцтва студентів із Нігерії, Йорданії, Сирії, Іраку. У нас навчаються 150 китайських громадян. Багато студентів із Туркменістану, Азербайджану, Індії. Є студенти із США, Венесуели, Франції, Мексики, Еквадору, Шрі-Ланки, Мавританії, Мальти…

Переважна більшість з них навчається на медичному факультеті. З чим це пов’язано? Медична освіта в Україні ґрунтовна, а коштує вона значно дешевше, ніж на заході. Диплом нашого університету визнається майже в усіх країнах світу. І популярність нашого медичного факультету дуже висока.

Іноземні студенти відзначають всі свята, які є в університеті та країні. На уроках, на концертах ми вивчаємо культуру і традиції українського народу. Це урок «Давайте познайомимося!», новорічні концерти, спортивні олімпіади, міські фестивалі і конкурси віршів… Отож, ювілей університету не пройде повз наш колектив. Разом із нашими вихованцями ми вітаємо рідний університет із ювілеєм. Ми бажаємо Каразінському університету процвітання. Я сам в університеті понад 40 років. Навчаю і виховую іноземних студентів. Написав дві книги, присвячені історії підготовчого факультету для іноземних громадян та історії розвитку довузівської освіти іноземних громадян в Україні. Із ювілеєм, УНІВЕРСИТЕТЕ!

Записала розмову ТУ ТХАНЬ ХІЄН, третьокурсниця відділення журналістики, громадянка СОЦІАЛІСТИЧНОЇ РЕСПУБЛІКИ В’єтнам.

Творча майстерня викладача О. О. НЕРУХ.

Процвітання

Працівники деканату факультету комп’ютерних наук:

- Бажаємо всім міцного здоров’я, витримки та, звичайно, терпіння. Хочемо, щоб університет та студенти відповідали одне одному справжньою прихильністю та взаємністю!

Підтримуємо університет, а  він - нас

Проф. В. М. САВЧЕНКО, декан медичного факультету:

- Медичний факультет робить велику справу: навчаємо, лікуємо, фінансово забезпечуємо університет, адже значна частка студентів-медиків навчаються на контрактній формі, маємо міжнародні зв’язки із Португалією, Німеччиною, Канадою… Це значний внесок у розвиток рідної альма-матер, наш їй подарунок. А університет, у свою чергу, допомагає нам.  Люблю свою роботу, наш університет. Любов до Каразінського «народила» понад 200 друкованих праць,  монографії, підручники… Отож, всім бажаю здоров’я, сил і наснаги!

Про мирне небо

Аліна ОРЛОВА, третьокурсниця філологічного факультету:

- У зв'язку з останніми подіями, що відбуваються в нашій країні, перш за все, мені б хотілось бачити щасливих дітей, відновлення інфраструктури в містах та й взагалі, здійснення мрій кожної людини. Улюбленому університету і я бажаю тепла, ще більше гідних випускників, вдалих сесій та наукових досягнень світового масштабу!