П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Рейтинг «Топ-500»

Світове визнання

 

ВІД РЕДАКЦІЇ: Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна увійшов до ТОП-500 кращих університетів світу згідно авторитетного дослідження QS World University Rankings. З цієї нагоди у стінах університету відбулася прес-конференція за участі представників ЗМІ. На запитання журналістів відповідали ректор, академік В. С. БАКІРОВ, проректори - академік М. О. АЗАРЄНКОВ та проф. Ю. В. ХОЛІН.

Серед головних тем прес-конференції - переваги та недоліки систем рейтингування, особливості наукової та освітньої діяльності університету, його перспективи та плани на майбутнє.

Віль Савбанович БАКІРОВ: «Те, що Каразінський увійшов до числа кращих згідно рейтингу QS World University Rankings - великий крок уперед. Це підтверджує, що за параметрами своєї навчальної, наукової та дослідницької діяльності ми впритул наблизились до університетів світового класу. Українським вищим навчальним закладам складно підтримувати такий престижний рівень. По-перше, українські університети не входять до англо-, франко- чи німецькомовної наукової спільноти. Вони користуються українською та російською мовами, що значно знижує частоту цитування їх наукових публікацій (лише останнім часом вітчизняні науковці почали активніше послуговуватися англійською). По-друге, матеріально-технічне та фінансове забезпечення українських університетів неможливо порівняти із європейським та американським: «Бюджет 800 університетів країни дорівнює бюджету Гарварда».

- Чи дає місце в  рейтингу премії та бонуси для університету?

Проф. В. С. БАКІРОВ: «Місце в рейтингу не передбачає грошової винагороди. Це - міжнародне визнання, що демонструє високе поцінування роботи наших викладачів світовим університетським співтовариством, посилює престиж, збільшує «символічний капітал» - репутацію і авторитет університету, надихає нас працювати краще».

Проф. Ю. В. ХОЛІН: «Рейтингування - це серйозне дослідження, яке має свої цілі. Воно складається за об’єктивними параметрами, які легко можна перевірити. QS World University Rankings орієнтоване, перш за все, на студентів та їхніх батьків, котрі бажають знати, які університети найпрестижніші».
- Що відчуває ректор «кращого в світі університету» в зв’язку з такою високою оцінкою досягнень альма матер?
Віль Савбанович: «Для нас Каразінський - дійсно кращий в світі, адже ми живемо його життям. Пам’ятаю, коли побачив результати, не повірив своїм очам, адже вперше ми піднялись на такий високий щабель в цьому рейтингу. Відверто кажучи, таке наближення до університетів світового рівня було закладено в програму стратегічного розвитку Каразінського до 2020 року. Але це включення відбулося навіть раніше, ніж було заплановано».
- Харківський університет дійсно класичний… За свою 210-річну історію він відзначився органічним поєднанням освітнього та наукового процесів.
Проф. М. О. АЗАРЄНКОВ: «Розробки наших вчених стосуються проектів світового значення, зокрема у сфері ядерної та експериментальної фізики. Десятеро випускників Каразінського - частина групи, що працює над дослідженням бозона Хіггса. Цього року наша команда гідно виступила на VI міжнародному турнірі фізиків, що проходив у м. Лозанна (Швейцарія). Державну премію у галузі науки й техніки присуджено професору кафедри медичної та ядерної фізики Є. О. Бараннику за роботу, присвячену приладам і засобам для діагностики та магнітної нанотерапії раку».
Перевага університету - у тривалій та плідній співпраці з інститутами Національної академії наук України та державними галузевими академіями наук, у яких працюють 18 філій кафедр університету. «Якби об’єднати Інститут монокристалів та Харківський фізико-технічний інститут з Каразінським, ми були б, певно, у першій сотні «Шанхайського рейтингу», - зазначає ректор. До речі, альма матер - єдиний із українських вищих навчальних закладів, що увійшов до групи 500+ вищезгаданого рейтингу.
Цей рік - багатий на зміни. Наразі університет працює над імплементацією Закону України «Про вищу освіту», що вступив в дію 6 вересня. Віль Савбанович: «Кожний третій студент-першокурсник приїхав із Донецької та Луганської області, звідти ж тимчасово перевели до Каразіна 170 студентів. Усі вони забезпечені гуртожитками, вирішується питання їх стипендіювання. Також цього року кількість  іноземних студентів зменшилася, але ми давно не женемося за кількістю, нам важлива саме якість».
- Університет - це єдиний організм, що активно розвивається.
Проф. В. С. БАКІРОВ: «Майже готовий переїзд до нового приміщення Музею археології та етнографії Слобідської України. Хотілося б побудувати додаткові гуртожитки, шукаємо інвесторів. На факультетах регулярно відкриваються нові спеціальності, а от кількість та різноманітність самих факультетів дозволяє сказати, що наш університет дійсно класичний».
Місце Каразінського університету серед кращих вищих навчальних закладів світу - заслужена перемога та чудовий подарунок до 210-ї річниці. Бажаємо зміцнення позицій та нових звершень!
О. ЯКОВЧЕНКО.