Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Група моя студентська

Їх подружив дощ?

За підсумками 2013 року перемогу в університетському конкурсі на найкращу студентську групу серед факультетів природничо-гуманітарного спрямування здобула група ДЕ-41 екологічного факультету.

- Пригадую, чотири роки тому на посвяті в студенти був сильний дощ, - говорить доцент кафедри екологічної безпеки та екологічної освіти екологічного факультету, куратор групи ДЕ-41 Катерина Богданівна УТКІНА, - саме ця злива, мені здається, об’єднала наших першокурсників, здружила їх. І ось уже чотири роки моя група ДЕ-41 і паралельна група ДЕ-42 тримаються разом, спілкуються, товаришують. А така дружня атмосфера в колективі, як відомо, допомагає досягти високих результатів.

І група ДЕ-41 їх досягла! На сьогодні четвертокурсники першої групи - найсильніші студенти на факультеті і за навчанням, і за науковою роботою, і за активною діяльністю у громадському житті як факультету, так університету.

Надія Василівна МАКСИМЕНКО, заступник декана з навчальної роботи екологічного факультету:

- Група ДЕ-41 з роками викристалізувалася. На перший курс ми набрали 25 студентів. Зараз їх залишилося лише 17. Але я з впевненістю можу сказати, що залишилися найсильніші студенти. Це - Альона АДАМЕНКО, Каріна БАРАХНІНА, Ірина БЄЛАШОВА, Віталій БІЛИК, Ольга БОНДАРЕНКО, Інна ВАШКЕВИЧ, Анастасія ГЛЄБОВА, Аліна ЖАДАН, Юлія КОМПАНІЄЦЬ, Валерія КУЗНЕЦОВА, Дмитро ЛЕВКОВСЬКИЙ, Марина МАГОМЕДОВА, Маргарита МАНУКЯН, Володимир МАРТИЧ, Богдан МАТВЄЄВ, Анастасія РЕШЕТНЯК, Сергій ШИРОКОСТУП. Говорячи про групу ДЕ-41, не можна виділити «зірок» і так звану «сіру масу» серед студентів.  У цій групі кожен студент особистість, кожен вносить свою лепту і робить групу сильною, активною та неповторною. Зараз четвертокурсники успішно закінчили навчання і отримали дипломи бакалаврів, але я впевнена, що усіх вище перерахованих студентів ми побачимо у магістратурі. Вони всі прийдуть на 5 курс до нас!

Поговоримо про досягнення студентів. Чим саме група ДЕ-41 особлива, що допомогло їй перемогти?

По-перше, високі досягнення у навчанні. Середній бал у групи з навчання  - 4,2 бали. Дипломи бакалавра з відзнакою отримали двоє студентів - Богдан Матвєєв і Сергій Широкоступ. Аліні Жадан трішки не вистачило балів до одержання червоного диплому, але за високі успіхи у навчанні вона отримувала стипендію Юрія Сапронова.

По-друге, студенти брали участь у різноманітних олімпіадах і конкурсах. Мають призера: Богдан Матвєєв - ІІ місце на олімпіаді з навчальної дисципліни «Безпека життєдіяльності» (м. Рівне).

По-третє, перемогу групі ДЕ-41 принесла успішна науково-дослідницька робота. У 2013-2014 навчальному році Аліна Жадан посіла ІІ місце на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з «Економіки природокористування»,  Альона Адаменко - І місце на VII Харківському регіональному конкурсі студентських наукових робіт з природничих наук. Також студенти А. Адаменко, К. Барахніна, В. Білик, А. Жадан, А. Решетняк, М. Манукян, С. Широкоступ, І. Вашкевич брали активну участь у різноманітних конференціях.

По-четверте, студенти цієї групи Сергій Широкоступ і Володимир Мартич є активними профспілковими діячами факультету та університету. Сергій також представляє студентську спільноту у Вченій раді університету і екологічного факультету.

По-п’яте, група ДЕ-41 просто рясніє талантами. Віталій Білик - танцівник, брав участь в проведенні не тільки факультетських, але й університетських конкурсів, зокрема «Містер Університет» та «Міс Університет». Серед студентів є і спортсмени: Анастасія Решетняк зайняла ІІІ місце у грі в шашки у складі збірної команди факультету, а Віталій Білик посів ІІІ місце по міні-футболу в складі збірної команди факультету на 63 студентській спартакіаді університету.

Староста групи Аліна ЖАДАН:

- Секрет успішності студентів нашої групи - дружба і співпраця. Також кожен з нас є цікавою особистістю, яка займається не тільки улюбленою справою, а й працює на благо університету. Також хотілося б подякувати паралельній групі ДЕ-42, надійне плече якої ми завжди відчуваємо поруч.

Куратори груп ДЕ-41 і ДЕ-42 Катерина Богданівна УТКІНА і Алла Генріхівна ГАРБУЗ коментують:

- Ми ніколи не ділили потік на дві групи. Вони у нас завжди були разом. Тому можна сказати, що перша група перемогла за допомогою підтримки другої, яка також є досить сильною студентською групою. До речі, на факультетському етапі конкурсу на найкращу студентську групу ДЕ-42 посіла 2 місце з відривом лише у кілька балів.

Як бачимо, дружня атмосфера і співпраця допомогли групі ДЕ-41 досягти високих результатів у навчанні, науці, конкурсах і стати переможцем університетського конкурсу. Цікаво: чи справді групу так здружило непередбачуване атмосферне явище чи все-таки щось інше: уміння будувати тісні й міцні стосунки, підтримувати один одного, працювати на благо спільної справи?

Л. РІЧКОВА.