П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Медаль

Медаль «Патріот України»

ВІД РЕДАКЦІЇ. До Дня незалежності України доцент хімічного факультету Харківського університету  В. В. МЕЛЬНИК відзначений адміністрацією селища Мала Данилівка  медаллю «Патріот України». Нагороджуючи Почесного громадянина Малої Данилівки Віктора Васильовича МЕЛЬНИКА з нагоди 300-річчя селища, влада аргументувала, що такої медалі гідні люди великого серця та золотої душі.

Віктор Васильович людина публічна, готовий прийти на допомогу кожному, хто того потребує: організовує вечори літератури в рідному університеті та у Дергачівському районі, підтримує юних манівців з хімії,  публікує наукові та літературні праці. Наразі планує видати книгу «Мій шлях в науку». Надзвичайний альтруїст! Віктор Васильович знаходить час допомогти кожному у Малій Данилівці. Він влаштував багатьох переселенців зі Східної України до школи, дитячого садку, університету. Людина з народу, яка уміє співчувати. Справжній патріот!

А шлях у науку у Віктора Васильовича тернистий та цікавий! 54 роки Віктор Васильович працює в Харківському університеті. На рахунку ученого захищена кандидатська дисертація під керівництвом видатного науковця в області аналітичної хімії Миколи Петровича Комаря (1900-1980 рр.). Віктор Васильович продовжив наукові напрацювання, розпочаті ще М. П. Комарем,  і в докторській роботі, яку незабаром представить до захисту. Серед його аспірантів професори та академіки нашого університету завідувач кафедри хімічної метрології О. І. Юрченко та завідувач кафедри фізичної хімії М. О. Мчедлов-Петросян та ін. А на рахунку самого ученого понад 200 наукових праць. Нещодавно вийшов  у світ підручник з аналітичної хімії для біологів та валеологів І курсу у співавторстві з О. І. Юрченком, Ю. В. Холіним, О. А. Бугаєвським, А. В. Дроздом.

Депутат Верховної Ради В. М. КАЦУБА, випускник історичного факультету нашого університету, вручаючи нагороду, зазначив: «Благородними справами,  небайдужістю до долі України та її народу, Віктор Васильович щоденно доводить свою любов до батьківщини, тому гідний високого звання Патріот незалежної України».

Л. ТИМАРСЬКА.