Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Інтерв’ю в номер

Біостанції - 100!!

 


Проф. Л. І. ВОРОБЙОВА: «Біостанція розвивається!»

 

ВІД РЕДАКЦІЇ: Як і обіцяли в попередньому номері (№13 (4022) «Біостанції - 100!»),  про сьогодення та майбутнє Біостанції-ювіляра розповідає декан біологічного факультету професор Людмила Іванівна ВОРОБЙОВА:


- Незважаючи на те, що біологічній станції 100 років, вона у нас молода та перспективна. Біостанція розвивається! Передусім, завдяки підтримці талановитого директора І. М. Бондара. Іван Миколайович - дуже ініціативний та комунікабельний керівник біостанції. Вкладає у роботу  усю силу та енергію. Завжди згуртовує колектив та успішно вирішує організаційні питання. Іван Миколайович впродовж року у належному стані підтримує у с. Гайдарах будинки для студентів та викладачів. Адже Біологічна станція - не просто навчальна та виробнича база практик. У Гайдарах створені усі умови і для навчання,  і для відпочинку. Відновила роботу їдальня: замінені водопровід, кухонне приладдя. Наразі їдальня не тільки радує приємними обідами, але і приймає гостей, що приїжджають  на наукові  конференції, студентські звіти практик. На біостанції функціонують чудові волейбольні та тенісні майданчики, більярдні столи. Відтак у Гайдарах наші студенти змагаються з  харківськими університетськими командами у різних спортивних турнірах та здобувають перемоги. Насамперед, зі студентами-біологами Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди, які поруч проходять практику. Звичайно, не все ще зроблено. Потребують ремонту зоологічна та ботанічна лабораторії на нижньому подвір’ї Біологічної станції.

- Які дослідження проводяться на біостанції сьогодні?

- Дослідів багато, усі різнопланові. Нещодавно ми  підписали науково-технічну угоду з Харківським інститутом кріобіології та кріомедицини НАН України про спільні досліди. З цієї нагоди у Гайдарах  організували дослідну ділянку, яку за підтримки колег кримського заводу «Магарач», засадили виноградом. Це потрібно для того, щоб проводити досліди з кріобіології, зокрема з  кріоконсервації саджанців та бруньок. На Біологічній станції проводяться досліди відгодівлі шовковичних шовкопрядів кафедрою генетики та цитології нашого факультету та багато ін...

- Біостанції - 100, 210 - Ботанічному саду! Цей рік багатий на ювілеї для біологічного…

- Варто уточнити, що Ботанічний сад не є структурним підрозділом факультету, це окремий підрозділ університету. А біостанція - рідний факультетський. Святкувати будемо, але  скромно. На честь ювілею Біологічної станції  готуємо міжнародну конференцію, ювілейний збірник та спеціальну сторінку в Інтернет-мережі, виготували значки та атрибути.  Головне, щоб не задощило. Бо святкування на природі залежить від погоди. Мене, як декана, ювілеї  радують. Адже у буднях мають бути і свята.

А. ТОМАШ.