П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Інтерв'ю в номер

 

Шлях до створення ІТ-Всесвіту

 

ВІД РЕДАКЦІЇ. Як ми вам і обіцяли, підготовлено інтерв’ю із переможцями Міжнародної студентської олімпіади з інформаційних технологій «IT-Universe», що проходила у червні  в  Назарбаєв університеті (м. Астана, Казахстан),  та  їх тренером, викладачем факультету комп’ютерних наук Дмитром  Миколайовичем ЛИТВИНОВИМ.

 

Що таке «IT-Universe»? Це міжнародна олімпіада з інформаційних технологій, яка позиціонується як проект, спрямований на вдосконалення професійної майстерності програмістів та популяризацію інформаційних технологій. Віталій ЯРКО та Дмитро СТЕБАЄВ (факультет комп’ютерних наук) вибороли призові місця в конкурсі «Спортивне програмування».

Що таке «Спортивне програмування»? Це такий вид програмування, коли учасникам конкурсу виділяється фіксований час та фіксовану кількість задач, які вони мають ПРАВИЛЬНО виконати за цей час. Перемагає той, хто за відведений час вирішить правильно більше задач.

Д. М. ЛИТВИНОВ:

- Я познайомився із хлопцями на молодших курсах, коли викладав у них дисципліни «Об’єктно-орієнтовне програмування» та «Алгоритмічне програмування». Вже тоді вони мали неабиякий потенціал.

- Який основний склад  команди?

- Це Віталій Ярко, Дмитро Стебаєв, Антон Мартинов та Богдан Талалаєв.

- Як проходила підготовка до змагань?

- Значною мірою студенти готуються до олімпіад самостійно, особливо старші курси. Тренування проводили раз на тиждень, на яких практикували вирішення різних задач. Також є сайти з міні-змаганнями.

- Які труднощі виникали  у ході підготовки?

- Проблем як таких не було. Хіба що різнорідний склад команди: і старші, і молодші курси. Важко було підібрати відповідні задачі. Віталій та Дмитро активно готувались самостійно. Фінал на Всеукраїнському рівні мене не здивував: Віталій посів І місце, Дмитро - ІІ місце, Антон та Богдан розділили IV місце. На Міжнародному рівні… звісно, хотілось би перші місця. Але, що казати, ми і так ними пишаємося! Що робить наших хлопців лідерами на світових змаганнях… Найважливіше - це кмітливість, або ж «problem solving skills» - вміння вирішувати реальні задачі. Олімпіада  дає можливість бути поміченими світовими лідерами в галузі ІТ-технологій. Через подібні олімпіади можна влаштуватись в такі компанії, як «Microsoft», «Facebook» та в багато ін.

- Ваші подальші плани?

- Маємо зацікавлених студентів молодших курсів, які, я впевнений, сформують в майбутньому нову команду-лідера.

Віталій ЯРКО:

- Це не перша олімпіада, у якій я беру участь за час навчання в університеті, я навіть збився з рахунку.

- Чому так часто береш участь в олімпіадах?

- Це змога проявити себе. Також подібні олімпіади та конкурси - можливість побачити світ та познайомитися з новими людьми.

- А навчанню така активна діяльність не заважає?

- Ні, готуючись до олімпіад і конкурсів, я навпаки повторюю матеріал, здобуваю нові знання. На іспитах маю лише «А». Маю в запасі кілька надрукованих статей.

- Ти захистив диплом бакалавра. Що плануєш робити далі?

- На мене чекає магістратура в ХНУ імені В. Н. Каразіна.

Дмитро СТЕБАЄВ:

- До цієї олімпіади готувався самостійно, але дуже відповідально. Брав участь в онлайн-проектах, де можна було в режимі реального часу виконувати завдання, розв’язувати задачі. Стала у нагоді  й постійна та активна участь в усіх значних змаганнях з програмування. На таких конкурсах перевіркою робіт студентів займається спеціальна комп’ютерна програма, яка не знає втоми та не може щось пропустити через неуважність. Тобто, усі результати максимально об’єктивні. Я отримав перемогу, бо розв’язав більшу кількість задач, ніж інші студенти, за меншу кількість часу. Участь в олімпіаді ніяк не завадила успішно скласти сесію: усі іспити закрито на «відмінно», оцінка «5» вабить зір у заліковці і за дипломну роботу. Наразі я вже півроку працюю над одним цікавим стартапом, пов’язаним із комп’ютерними мережами. Наш найбільший клієнт - це лондонський метрополітен. Там використовується програмне забезпечення, що написала наша команда. А нещодавно мені запропонували пройти відбір до компанії «Google». Я людина амбіційна, тому у майбутньому бачу себе засновником власної компанії, яка створюватиме свій програмний продукт.

Розмовляли К.НОВІКОВА, М. НІК, Є.ПРОРВІНА, наші спецкори.