Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Культурний центр


Де тобі комфортно і цікаво

 

На початку літа директор Культурного центру  Т. Д. СИНИЦЯ доповідала на ректораті про стан культурно-просвітницької роботи в університеті. Розміщуємо її розповідь. ВІД РЕДАКЦІЇ: Культурний центр університету - структурний підрозділ університету, що координує, організовує та розвиває всі напрямки позааудиторної роботи, пов’язані з процесом відродження і розвитку української культури, забезпечує діяльність художньої творчості студентів та співробітників, організовує різні форми дозвілля, виконує соціально-культурні замовлення підрозділів університету. До його складу входить: директор, два заступники директора, адміністратор, три художніх керівники, лаборант.

На сьогодні у Культурному центрі діють такі творчі об’єднання.

Ансамбль танцю “Сонцеворот”  створений у 2001 р. Художній керівник ансамблю - Заслужений діяч мистецтв України Ірина Кощавець. Кількість учасників ансамблю - 24 студенти. Ансамбль є лауреатом міських, обласних, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів і фестивалів. У 2007 р. за вагомий внесок у примноження культурних традицій, забезпечення розвитку самодіяльної художньої творчості студентської молоді та з нагоди 75-річчя Харківської області ансамбль танцю “Сонцеворот” було нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

Академічний студентський хор створено у 2004 р. Художній керівник і диригент - лауреат Міжнародного конкурсу хорових диригентів Андрій Сиротенко. У квітні 2011 р. хор завоював гран-прі на І Всеукраїнському хоровому фестивалі серед технічних вузів «Співоча феєрія». На ХІХ Всеукраїнському фестивалі духовних піснеспівів “Від Різдва до Різдва” у Дніпропетровську (січень 2012 р.) хор виборов друге місце серед навчальних закладів. Також університетський студентський хор завоював Гран-прі на ХХ Міжнародному фестивалі - конкурсі хорового мистецтва «Південна Пальміра» у м. Одесі (20-23 вересня 2013 р.).

Ансамбль бального танцю “Фаворит” створено у 2002 р. Художній керівник - Юлія Мірошниченко. Ансамбль є лауреатом міських конкурсів художньої самодіяльності “Харкову - 350”, “Студентська весна” (2005, 2006, 2007, 2009, 2011, 2014 рр.). Колектив є постійним учасником усіх загальноуніверситетських свят.

Цього року при Культурному центрі створено вокальний ансамбль «Універ», (керівник - Станіслав Лущ), який за півроку свого існування вже встиг добре себе зарекомендувати і знайти своїх шанувальників. Колектив є постійним учасником університетських,  міських свят. Також цього року створено театральну студію (керівник - Юлія Воскобойнік). Студія робить перші кроки, ми сподіваємося на її довге і плідне існування. Культурний центр координує роботу факультетських команд КВК. Існує постійно діючий осередок КВК, який двічі на рік організує і проводить загальноуніверситетські фестивалі гумору: восени до дня народження університету і навесні до Дня гумору. Університетська команда КВК «Комільфо» грає у міській Молодіжній лізі КВК. При Культурному центрі існує клуб шанувальників сучасної поезії. Щомісяця проходить засідання клубу, де молоді поети спілкуються і презентують свої поетичні твори. Культурний центр протягом останніх років традиційно організовує і проводить силами творчих колективів і окремих студентів (вокалістів, читців, танцюристів, музикантів) такі заходи: урочиста церемонія посвячення першокурсників у студенти; міжфакультетський конкурс творчості першокурсників «Альма матер»; святковий концерт з нагоди 8 Березня; конкурс «Красуня університету»; фестиваль гумору «Веселі пари»;  концертні номери до програм святкування Днів факультетів; святковий концерт до Дня випускника; святковий концерт з нагоди Дня Перемоги; урочиста церемонія випуску студентів університету.