П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Розмови про вічне

Мужність…

 

ВІД РЕДАКЦІЇ: Продовжуємо розмову про вічні теми. Що таке мужність? Мужня людина у будь-якій ситуації залишається людиною…

Василь Павлович БЕЗДЕТКО, начальник військово-мобілізаційного відділу, голова Ради ветеранів Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна:

- Мужність - це вибір. Кожна свідома людина має усталені поняття про світ: вона живе за певними переконаннями, має свої ідеали, одне вважає правильним, а інше - недопустимим. Яку ж людину можна назвати мужньою? Ту, яка вірна своїм переконанням до кінця. У житті багато негативних поворотів, злетів і падінь. Мужня людина не зламається. Вона пройде свій шлях з честю, з гідністю. Жодне негативне явище не змусить її сказати на чорне біле, чи навпаки. Кого б я міг назвати мужніми людьми? Одразу згадую імена Героїв Радянського Союзу - вихованців Харківського університету: В. Є. Канського, К. М. Курячого, М. Є. Малущенка, О. К. Убийвовк, Д. А Ушакова… Усі ці люди залишалися вірними своїй країні, університету у роки Великої Вітчизняної війни. Олена Костянтинівна Убийвовк та Костянтин Миколайович Курячий навіть пожертвували власним життям. Їм це звання було присвоєно посмертно.

Антиподом мужньої людини є панікер. Це слабкі люди, будь-що може вибити панікера з колії… На жаль, сьогодні таких людей більшість. Але трапляються і виключення. Мужні люди впевнено йдуть по житті, не сходять з колії, досягають вершин, завжди роблять вибір на користь добра!

М. НІК.