П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Підрозділи університету

Доц. О. О. ШАПОВАЛОВА: «Хай Каразінський університет знає весь світ»

 

Успішна інтеграція у світовий освітньо-науковий простір стала однією з визначальних характеристик, які свідчать про успішність вищого навчального закладу. Сьогодні в нашому університеті навчається понад чотири тисячі іноземних студентів із понад 60-ти країн світу. Наші студенти виїжджають все частіше на навчання за кордон. Щороку ростуть зв’язки з різними країнами та вищими навчальними закладами по всьому світі. Всіма цими питаннями опікується Центр міжнародного співробітництва.

Доц. О. О. ШАПОВАЛОВА:

- Створення Центру міжнародного співробітництва (ЦМС) - ініціатива керівництва університету. Проаналізувавши та вивчивши досвід зарубіжних країн провідних вузів Європи, Америки та Азії, ректорат на чолі із ректором академіком В. С. Бакіровим запропонував створити такий центр, який повністю регулював би міжнародну діяльність в університеті.  Відтак у 2012 р. було відкрито Центр міжнародного співробітництва, який у свою чергу  підпорядковується проректору з науково-педагогічної роботи (з міжнародного співробітництва) доц. З. Ф. Назирову.

- Олено Олександрівно, розкажіть з чого складається центр і які програми уже втілює в життя?

- Центр складається з двох відділів: відділу організації міжнародної діяльності та відділу міжнародних програм та академічної мобільності. А також із шести міжнародних академічних центрів: Українсько-Ізраїльського академічного центру; Українсько-Польського академічного центру науки та культури; Українсько-Російського академічного центру; Українсько-Індійського академічного центру; Українсько-Італійського академічного центру; Українсько-Німецького академічного центру;  Українсько-Африканського академічного центру. Усі центри та відділи націлені на розвиток міжнародного співробітництва, допомогу студентам та науковцям університету інтегруватися до міжнародного освітнього простору.  Наприклад, цього року ми багато працювали над тим, щоб на філологічному факультету було ліцензовано нову спеціальність - польська мова та  література. Це унікальний для України спільний проект з Варшавським університетом.  Запропонована  програма є ідентична тій, яку польські студенти вивчають у Варшаві.  Провідні лектори Варшавського університету будуть приїжджати до нас в університет, контролювати процес навчання та викладати польську мову. І це лише один приклад. Ми маємо зв’язки з більш ніж 180 закордонними університетами, намагаємося просувати програми подвійних дипломів. Тобто студенти нашого університету мають можливість  під час навчання в Каразінському отримати другий диплом одного із провідних університетів Європи. На сьогодні, в університеті реалізуються 6 програм подвійних дипломів спільно з: Політехнічним університетом Лодзі (Польща) - бакалаврська програма за напрямом «Менеджмент»; Університетом Ніцци - Софії Антиполіс (Франція) - магістерські програми за спеціальностями «Інформатика» та «Хімія»; Університетом прикладних наук Міттвайда ( ФРН) - магістерська програма за спеціальністю «Відновлювана енергетика»; Політехнічна школа в м. Палєзо «EcolePolytechnique» (Франція) - магістерська програма за спеціальністю «Експериментальна ядерна фізика та фізика плазми»; Російським державним гуманітарним університетом (Росія) - магістерська програма за  напрямом «Історія». Крім того, з 2012 р. реалізується підготовка бакалаврів за схемою «3+1», «2+2», «1+2+1» з Гуманітарним інститутом Північно-східного педагогічного університету (Китай).

ВІД РЕДАКЦІЇ. Директор ЦМС доц.  О. О. ШАПОВАЛОВА закінчила  історичний факультет, аспірантуру, захистила кандидатську дисертацію з російсько-японських відносин. Працювала на факультеті МЕВ та ТБ, де продовжує викладати і сьогодні. У 2013 р. О. ШАПОВАЛОВУ було призначено директором Центру міжнародного співробітництва. Олена Олександрівна володіє п’ятьма іноземними мовами, проходила стажування у Кембриджі та інших провідних університетах Європи.

Олена Олександрівна:

- Працюємо над відкриттям нових міжнародних академічних центрів. Так, у лютому 2013 року було відкрито Українсько-Індійський та Українсько-Африканський академічні центри. Унікальність полягає в тому, що це єдині в Україні центри, що займаються проблемами студентів, які прибули на навчання з цих країн. Допомагають їм облаштуватися в Україні, є тим домом, куди вони можуть прийти з різних питань. Центром ініціюються яскраві заходи, зустрічі, що допомагають зрозуміти наш край краще. Важливим також є те, що ці центри працюють по принципу самоокупності. Все, що центри заробляють, вони фінансують у розвиток інфраструктури університету, культурно-масові заходи для іноземних студентів, наукові та освітні проекти факультетів.  Згадані центри також представляють університет за кордоном, займаються визнанням нашого диплому в країнах Азії та Африки. Так, завдяки зусиллям Українсько-Індійського академічного центру диплом Каразінського  університету отримав визнання  Медичною Радою Індії (МСІ).

- Які важливі проекти реалізуєте регулярно?

- Перш за все, проекти ТЕМПУС. Так, з жовтня 2012 р. разом з факультетами університету реалізуємо проект ТЕМПУС «Підвищення ефективності студентських служб». А за результатами останнього конкурсу заявок у 2013 р. за програмою ТЕМПУС було відібрано 4 проекти за участю університету.

- Як студенти можуть довідатися про нові міжнародні програми чи проекти?

- На сайті університету регулярно публікується інформація про міжнародні програми Центру. Тож студенти мають змогу ознайомитися з програмами на будь-який смак. Для найкращих студентів є можливість отримати грант, що покриває всі витрати на навчання, дорогу та проживання. ЦМС  повністю консультує студентів, аспірантів, як правильно заповнити резюме, мотиваційний лист, які довідки потрібно зібрати тощо. Цими питаннями займається відділ міжнародних програм та академічної мобільності нашого центру.

На завершення, резюмуємо: Центр міжнародного співробітництва Харківського університету ще досить молодий підрозділ, але він вже впевнено стартував та перспективно втілює в життя міжнародні програми, планує розвиватися і надалі. ЦМС вдало об’єднав ті структурні підрозділи, які до цього часу займалися міжнародною діяльністю. Центр вніс свої інноваційні  складові, щоб забезпечити сучасний розвиток міжнародної освіти в альма матер на високому рівні.

Аделаїда ТОМАШ, наш спецкор.