Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Каразінський стипендіат

Доц. А. Ю. ПАРФІНЕНКО: «Туризм - це  наука…»

 

ВІД РЕДАКЦІЇ. Починаємо розповідати про іменних стипендіатів у галузі  науки  облдержадміністрації, учених Каразінського університету. Анатолій Юрійович ПАРФІНЕНКО, завідувач кафедри туристичного бізнесу факультету міжнародних економічних відносин та туристичного бізнесу нагороджений  стипендією імені В. Н. Каразіна.

Вихованець історичного факультету. У 2007 р. успішно захистив кандидатську дисертацію з туризму. Завідувач кафедри, член Вченої ради факультету, відповідальний редактор, заступник головного редактора з питань туризму Вісника серії: «Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм», член науково-технічної ради Державного агентства України з туризму і курортів, Туристичної ради при Харківському міському голові. Входить до складу робочої групи з розробки проекту Державної цільової програми розвитку туризму та курортів на період до 2022 року. Має відомчі відзнаки, подяки за підготовку висококваліфікованих спеціалістів; в тому числі подяку Голови Харківської обласної адміністрації. Під керівництвом Парфіненка А. Ю. виконано три науково-дослідні роботи, у яких висвітлюються проблеми та перспективи розвитку туризму в Харківському регіоні.  Зроблено багато корисного, але плани ще значніші. Анатолій Юрійович:

- Наступного року плануємо  відкрити університетську екскурсійну службу. Адже багато делегацій з-за кордону відвідує наш університет. А студенти мають свої авторські напрацювання, готові проводити екскурсії іноземною мовою. Такі екскурсійні послуги можна надавати в межах альма матер та міста в цілому. Заплановано розробити екскурсійний маршрут  «Харків - університетське місто». Продовжуємо розвивати напрям підготовки «Країнознавство» в університеті, в рамках якої діятиме дисципліна «Міжнародний туризм». Плануємо налагоджувати роботу з базами практик. На сьогодні маємо близько 150 компаній, де проходять практики наші студенти. В планах підготовка до видавництва кількох підручників з туризму з Грифом Міністерства Освіти. Працюємо над концепцією наукової туризмології. В Україні існує 130 вузів, що мають туристичне направлення, але туризмологією не займаються. Є думка, що туризм - це практика, мандрівки. Це так. Але є ще і теорія туризму, стратегії розвитку туризму, без яких туризм неможливий. Керівництво факультету МЕО та ТБ переймається питанням, щоб Каразінський став фундатором нового напрямку наукової спеціальності «Туризмологія».

Читайте бесіди про туризм в університеті та у Харкові з А. Ю. ПАРФІНЕНКОМ у наступних номерах.  

Л. ВОЙНЕНКОВА.