П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Пам’ять вічна

Пам’ять вічна

 


Очима очевидця сьогодення

 

«Пусть помнят те, которых мы не знаем:

Нам страх и подлость были не к лицу.

Мы пили жизнь до дна

И умирали

За эту жизнь,

Не кланяясь свинцу».

Н. Майоров.

8 квітня. Салюти, концерти, свята. Не всі пам'ятають, що це за дата, але кожен кримчанин знає, що цей знаменний день увійшов в історію Криму, як День звільнення Криму від німецько-фашистських загарбників.  З Великою Вітчизняною війною на моїй землі пов'язані славнозвісні та одночасно трагічні сторінки історії півострова. У боротьбі за Крим проявилася небачена стійкість, самовідданість і героїзм бійців та командирів армії і флоту, партизанів і підпільників, цивільного населення… Пройдімося  вулицями кримських міст, атмосфера неповторна: радість повсюди, посмішки, на міській сцені вітають всіх зі святом яскравими концертними номерами. Обабіч моря молодь грає на гітарах, лунають пісні, атмосфера квітня-Переможця… У школах в святкові дні ветерани Великої Вітчизняної війни проводять уроки мужності, розповідаючи як відвойовували Крим, одночасно рятуючи закривавленого товариша. Атмосфера щастя і радості. Святкування цього дня - невід’ємна традиція мешканців  Криму.

Весь період свого існування Крим завжди був ласим шматочком для багатьох завойовників. Авжеж, і Гітлер передусім думав про Крим. «Крим повинен бути звільнений від усіх чужинців і заселений німцями » - заявляв Гіммлер 19 липня 1941 р. Крим перетворювався на імперську область Готенланд ( країна готів). Центр області - Сімферополь - перейменовувався в Готсбург ( місто готів), а Севастополь отримав назву Теодоріхсхафен. На щастя, плани зазнали краху. Сказати, що солдати за кримську землю проявили мужність - це нічого не сказати. Герої оборони Севастополя, Керченської оборонної операції, оборони Аджимушкайських каменоломень, Євпаторійський і Судакський десант…

Продовження у наступному номері.