Субота, квітня 20, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

70-річчя визволення Криму

70-річчя визволення Криму


Джанкой відсвяткував 70-річчя

 

звільнення від німецько-фашистських загарбників. Вранці 11 квітня 1944 року в ході Кримської операції 51 армія і 19-й танковий корпус завдали головного удару по ворогові.  До 15 години радянські частини прорвалися в центр Джанкоя, а до 18 години місто було звільнено. Це добре знайоме мені місто. Я кожного літа приїжджаю до с. Ізумрудне Джанкойського району до своєї бабусі, Наталі Володимирівни Кулініч.

…Джанкой в народі називають «Брамою Криму». Це місто нагадує роздоріжжя, бо там розходяться усі залізничні колії. Джанкой проїжджає турист, котрий прямує у будь-яку точку Криму. Бабусі  62 роки. Тут, у Джанкої,  жили її батьки. А у мене є цілий місяць, щоб допомогти бабусі у хатніх справах, відпочити, засмагнути, але я не забуваю і про культурні розваги. Джанкой - унікальний. Арабатська стрілка, селище Щасливцеве. Там знаходяться декілька басейнів з теплою, навіть, майже гарячою, насиченою йодом водою…

Святкування 70-річчя визволення міста від німецько-фашистських загарбників та вшанування пам’яті героїв розпочалося з урочистого мітингу та покладання квітів до пам'ятних місць. Потім пройшли зустрічі ветеранів війни та праці.

У ці дні в Джанкої проходило багато заходів, присвячених ювілею: класні години у школах, виставки плакатів, екскурсії школярів по музеях, естафети пам'яті та інші.

Кримська наступальна операція. Як це було?

8 квітня 1944  боєм 2-ї гвардійської і 51-ї армій 4-го Українського фронту почалася Кримська наступальна операція. Головний удар наносила 51-а армія з плацдарму на південному березі затоки Сиваш, 2-а гвардійська армія наступала з Перекопського перешийка.

Крим обороняла 17-а армія вермахту ( 5 німецьких і 7 румунських дивізій), основні сили якої були сконцентровані на півночі півострова.

10 квітня основна лінія оборони німців на півночі була подолана і 19-й танковий корпус здійснив прорив, що 11 квітня звільнив Джанкой.

Одночасно на сході Криму почався наступ Окремої Приморської армії з плацдарму в районі Керчі. Надалі німецькі та румунські війська намагалися якомога швидше досягти Севастополя, зберігши важке озброєння і техніку, а радянські - організувати переслідування супротивника рухливими групами, завдавши йому максимально можливі втрати.

13 квітня радянські війська взяли Сімферополь, Феодосію і Євпаторію, 14 квітня - Судак, 15 квітня - Алушту, 16 квітня - Ялту.

15 квітня почалися бої на підступах до Севастополя, перетворений німцями в укріплений район. 9 травня 1944 місто було звільнено, 12 травня капітулювали останні німецькі війська в Криму, що оборонялися на мисі Херсонес.

Величезні втрати 17-ї німецької армії склали близько 120 тис. осіб, у тому числі 60 тис. полоненими. Безповоротні втрати радянських військ у ході Кримської наступальної операції 8 квітня-12 травня, за офіційними даними , склали 17 тис. 754 осіб.

893 дні тривала окупація Джанкоя. У 4-х концентраційних таборах, створених на території цього міста, в роки війни було знищено кілька тисяч радянських військовополонених. Тисячі громадян розстріляні на північній околиці Джанкоя. Шість тисяч городян було викрадено на каторжні роботи до Німеччини.

69-річчя вигнання гітлерівців святкується цього року незвичайно. Вперше урочистості з нагоди цієї знаменної дати в Криму проходять під російським триколором як державним прапором. Варто зауважити, що Керч, Джанкой, Красноперекопськ були звільнені майже на самому початку Кримської наступальної операції радянських військ, що тривала з 8 квітня по 12 травня 1944 року. Наступ вівся з двох сторін - з півночі та сходу, насамперед з Сиваського і Керченського плацдармів.

Завершення битви за Крим святкується 12 травня - в день, коли на мисі Херсонес зброю склали залишки німецьких військ.

Після того, як я декілька раз відвідала Джанкой, я зрозуміла, що іноді не варто судити місто за його зовнішнім виглядом, це є біда фінансування. Краще судити за тим, що для цього міста роблять люди.

Дарина КУЛІНІЧ, ЛЖ-11.