П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Слідами наших виступів

Слідами наших виступів


Студенти про власне здоров’я

 

Академічний сенат університету реалізував онлайн-опитування (у формі анкетування) студентів на предмет оцінки власного стану здоров’я. Визначено три основних пункти: наявність можливих проблем зі здоров'ям,  поширеність шкідливих звичок, оцінка стану свого здоров'я на даний момент. В анкетуванні взяли участь 736 студентів Каразінського університету: 195 юнаків і 541-на дівчина віком від 16 до 28 років. Результати проведеного аналізу сенат надав і редакції газети. З-поміж загальних скарг на стан здоров’я студенти найчастіше звертають увагу на перевтому, стреси, перепади настрою, а також стан зору, що може пояснюватися підвищеними розумовими та емоційними навантаженнями.  Щодо хронічних захворювань, то тут скаржилися в основному на хронічну тривогу, депресію, мігрень, головний біль.

За результатами опитування 18% студентів палять, 14% кинули палити і 68% взагалі не беруть цигарки до рота. Більшість опитаних скурюють від 5 до 9 цигарок на день. Це складає половину пачки. 37% респондентів пов’язують тютюнопаління з тим, що в них уже сформувалась погана звичка, 24% - заспокійлива дія цигарок, зняття напруження, 15% не змогли пояснити залежність від тютюну. Серед опитаних студентів 60% вживають алкоголь «за компанію», 20% опитаних вважають, що оковита знімає напругу та втому. Результати вказують на вживання алкоголю студентами університету в помірних, допустимих рамках.

Серед опитаних 59% ведуть статеве життя. 43% використовують засоби контрацепції, у 6% спостерігалися захворювання, які передаються статевим шляхом. Отож, соціальні акції, лекції про значення контрацепції вкрай необхідні.

Більшість студентів, які брали участь в опитуванні, оцінили своє здоров’я на 4 по п’ятибальній шкалі.

Зроблено наступні висновки. Необхідно звертати більше уваги на стан неврологічного, психологічного та психічного здоров'я студентів при проходженні щорічного медичного огляду. Потрібно проводити лекції та соціальні акції  про шкоду тютюнопаління та вживання алкогольних напоїв. Проводити соціальні акції та лекції про важливість контрацепції в  статевому житті. Необхідно стежити за своїм здоров'ям.

Євгеній НАЗАРЕНКО, голова СНТ медичного факультету.