Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Практика

Практика

На радіофізичному. Гайдари

 

 

На радіофізичному факультеті уже давно сформована система проходження студентами літньої практики. Безперечно, мета кожної практики - це зустріч майбутніх спеціалістів віч-на-віч зі своєю професією.

- Влітку студенти проходять практику в селищі Гайдари на радіофізичній обсерваторії (завжди кількість студентів коливається в межах 15-ти чоловік). Частина проходить на кафедрах факультету, а частина - за місцем проживання, розподіл відбувається за бажаннями студентів, - розповідає заступник декана радіофізичного факультету Олександр Миколайович ДУМІН.

Більшість студентів обирають практику за місцем проживання. Це логічно, адже вдома усе знайоме. Вони в основному знаходять різного роду майстерні, де можна попрактикуватися в ремонтних роботах різної радіотехніки. У перспективі дехто потім так підробляють.

За програмою літня практика триває 108 годин, 6 годин на день. Тому трудяться юні радіофізики 18 днів.

Олександр Миколайович розповідає, що перед кожною практикою студенти отримують інструктаж з правил поведінки, з технічної безпеки на місцях роботи, попередження стосовно різних конфліктних ситуацій. Адже студенти мають справу з електрикою, з різним обладнанням, тому варто приділяти увагу дисципліні.

Після проходження практики студенти подадуть щоденники, у яких кожен день розписаний: план роботи, зроблене,  підсумки.

Радіофізики люблять проходити практику на радіофізичній обсерваторії, а точніше - на комплексі для дистанційного зондування навколоземного космічного простору. Це в мальовничому селищі Гайдари, де і своя лабораторія, і свої установки. Звичайно, на природі і працюється краще. Враження у студентів тільки хороші: від співробітників обсерваторії, самої практики, місцевих жителів. Питання - як профінансують практику в Гайдарах цього літа? Адже необхідно організувати там і місце проживання, і  харчування студентів.

Олександр Миколайович:

- Літня практика - це дуже гарна річ. Вчити теорію - це одне, а можливість робити своїми руками - це зовсім інше. На лабораторних роботах студенти тільки фіксують результати. Формули, закони нічого не означають без їх практичного застосування. Студенти самі повинні все спробувати, потримати своїми руками, щоб зрозуміти, ті чи інші явища радіофізики.

О. КАЛАЧ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Із практики - на роботу!

 

На фізико-технічному факультеті вже ось-ось розпочнеться студентська практика. Що ж вивчатимуть фізики, і чи готові вони до своїх перших кроків на ниві професії? Про це нам розповів відповідальний за практику, заступник декана, кандидат фізико-математичних наук Микола Миколайович ЮНАКОВ: «Після екзаменаційної сесії на практику піде 3 курс, це буде ознайомча практика бакалаврів, яка познайомить студентів із сучасним станом розвитку різних галузей фізики, експериментальним обладнанням й установками. Студенти прослухають курс лекцій та відвідають екскурсії  відділами підприємств, що є базами практик. А ось 5 курс, що має вкорочений семестр, піде на практику вже 1 травня...»

Так, вже скоро майбутні випускники випробують себе в таких наукових установах як ННЦ ХФТІ, НФТЦ МОН та НАН України, ІЕРТ НАН України, Інституті монокристалів НАН України та ННЦ «Інститут метрології». Кожен із 44 студентів-п’ятикурсників піде на практику за індивідуальним планом, який розроблятиметься керівниками практик. «Ці плани придумані таким чином, щоб студент одразу міг включитися в професію», - розповідає Микола Миколайович. Так, головна мета цієї практики - підготовити студентів до наукової роботи та виробити в них відповідні навички. Кожен студент матиме власну наукову проблему, повинен  проаналізувати її сучасний стан, розробити та виконати відповідні теоретичні та експериментальні заходи. І з цим, за словами заступника декана, студенти впораються успішно. Адже ті місця, де студенти проходять практику, зазвичай і стають місцями їх роботи. Дуже часто вони зараховуються туди лаборантами на півставки, іноді, коли є можливість, зараховуються й на кафедру. А згадані вище наукові установи тим часом чекають на нову зміну з Каразінського.

Із чим же студенти підходять до практики?

Навчальний процес на фізико-технічному факультеті включає багато лабораторних робіт, у ході яких студенти отримують первинні навички експериментальної роботи. Тож на практику студенти вже йдуть із певними вміннями, які вони в подальшому розвивають, виходячи на рівень справжньої професійної підготовки. Старанності фізикам не займати, тож вже скоро наукові установи поповняться першокласними фахівцями – майбутніми винахідцями та вченими.

Є. ПРОРВА.