П'ятниця, квітня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Підрозділ університету

Підрозділ університету

«Капітанська рубка» факультету комп’ютерних наук

 

Біля дверей деканату знову людно. Ось - другокурсник  Дмитро, йому терміново необхідна довідка. Кілька хвилин - і він уже виходить із кабінету, тримаючи бажаний папірець. Деканат працює! За словами Валентина Тимофійовича ЛАЗУРИКА, декана факультету комп’ютерних наук, якщо там не буде надійних людей, на факультеті запанує хаос. «Декан - влада законодавча, а деканат - виконавча», - мовить він.

На Олені Василівні ХРИСТЕНКО та Євгенії Анатоліївні ІЛЬЧЕНКО - велике навантаження та відповідальність. Вони організовують навчальний процес, складають розклад занять та екзаменаційних сесій, ведуть облік успішності студентів, контролюють відвідування, нараховують стипендії, взаємодіють з гуртожитками та медпунктом. Деканат незамінний і для викладачів: тут повідомляють накази ректорів, проректорів, видають ключі до аудиторій, завжди в курсі новин.  «Ми, немов всевидяче око: знаємо все і про всіх», - з усмішкою говорить Євгенія Анатоліївна.

«Капітанською рубкою» та «материнською платою» факультету вважає деканат заступник декана з виховної роботи Віталіна Вікторівна ФЕДОРЕНКО: «Поки там відчинені двері, навчальний процес триває. Це місце, де вирішуються всі проблеми декана, викладачів та студентів».

Звучить гордо, чи не так? Але  й сама Віталіна Вікторівна має не менше турбот. Вона працює зі студентом від першого року до випускного. Через дні відкритих дверей та олімпіади спілкується з абітурієнтами, допомагає адаптуватися першокурсникам, знайти роботу п’ятикурсникам, які того потребують. Культурно-масові заходи, суботники, кадрова робота, організація життя у гуртожитках - під опікою заступника декана з виховної роботи. Зараз готуються до конкурсу «Міс університет» та вітають віце-містера, першокурсника Романа Рогожкіна.

Для заступника декана з навчальної роботи Лариси Валентинівни ВАСИЛЬЄВОЇ деканат - серце факультету, а вчена рада - мозок. Сама Лариса Валентинівна координує навчальну роботу усіх кафедр. Специфічним є те, що факультет має три напрями: системна інженерія, комп’ютерні науки, безпека інформаційних та комунікаційних систем, і кожен з них має свої стандарти. Робота заступника декана з навчальної роботи - у відокремленні спільного у цих напрямах (що власне і формує факультет), не забуваючи про підкреслення їх особливостей. У 2006 році факультет комп’ютерних наук сформувався як самостійний структурний підрозділ університету. Освоїли п’ятий поверх, зробили ремонт і утворили адміністративну структуру. Праця Лариси Валентинівни нелегка. Щороку - ліцензування та акредитація, багато паперової роботи. «Роботу з документами я не дуже полюбляю, а от викладання обожнюю. Це ж так цікаво: усе швидко розвивається, мені подобається доносити до студента щось нове. Займатися улюбленою справою - це радість, а складнощі відступають на другий план», - говорить Лариса Валентинівна.

До деканату часто заходить староста групи КБ-31 Євген СЕМЕНКО: то за журналом, то за ключами від аудиторій, у пошуках відповідей на питання студентів: «Найбільш популярним місцем серед студентів деканат стає ближче до сесії, адже у багатьох виникають проблеми: у кого із «заліковками», у кого - з проходженням медкомісії. Ось і біжать шукати допомоги та порад». І їм тут не відмовлять!

О. ЯКОВЧЕНКО.