П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Назустріч ювілею

Назустріч ювілею

Галерея славетних імен -


другий бібліографічний довідник «Почесні члени Харківського університету» готується до друку. Нагадаємо, що перше видання побачило світ у 2008 році за фінансової підтримки Асоціації випускників, викладачів і друзів Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Головний редактор книги - ректор університету, професор В. С. Бакіров. Біографічний довідник почесних членів Харківського університету підготував авторський колектив у складі: Б. П. Зайцева, В. І. Кадєєва, С. М. Куделка, О. С. Марченко, Б. К. Мигаля та С. І. Посохова. Колектив Музею історії університету забезпечив видання фотографіями та відомостями щодо деяких почесних членів Харківського університету. Очікується, що друге видання буде опубліковано восени 2014 року. В редколегії наступного довідника ті самі автори, співробітники університету історичного факультету, що і в першому виданні. Нова книга буде допрацьована, доповнена новими іменами сучасних почесних членів альма матер та тими, які не ввійшли в перше видання через відсутність історичних джерел.

У кабінеті декана історичного факультету проф. С. І. Посохова гортаємо сторінки першого випуску «Почесних членів Харківського університету». Декан коментує:

- Перший випуск біографічного довідника присвячено почесним членам і докторам Харківського університету за час його існування з 1805 до 2007 року включно, обраних Вченою радою університету. Ця книга містить біографії почесних членів і почесних докторів Харківського університету більш ніж за 200 років його існування. Серед почесних членів Харківського університету - представники різних національностей та країн: німці В. Гете і В. Гумбольдт, англійці І. Мурчисон і Д. Льюїс, французи Е. Лабуле та Е. Вогюе, росіяни Л. Толстой та І. Мечніков, наші співвітчизники І. Франко й М. Грушевський та багато інших, чиє життя є взірцем для кожного, хто прагне поповнити скарбницю наших знань про природу та суспільство, сприяти подальшому прогресу людства. У незалежній Україні в Харківському університеті було поновлено традицію обрання почесних докторів Харківського університету з числа як вітчизняних, так і закордонних громадян, які своєю діяльністю сприяють розвитку науки або відомі своїми науковими досягненнями. Серед почесних докторів Харківського університету 1999-2002 рр. Нобелівський лауреат Д. К. Гайдушек, академіки Г. В. Бар’яхтар, О. В. Погорєлов, В. П. Семиноженко, П. Т. Тронько, ректор Московського університету В. А. Садовничий, німецькі професори Г. Коллер, А. Ріштер та інші. Наступне видання продовжить перелік почесних докторів Харківського університету, здебільшого сучасників. Довідник розрахований на істориків, краєзнавців, викладачів, учителів, а також усіх, хто цікавиться історією вищої освіти та науки України. Книга розповідатиме про людей, чиї старанність і наполегливість увінчались значними досягненнями. Саме тому вони були вшановані Радою Харківського університету.

Почесний член Харківського університету. Д. І. Менделєєв колись сказав: «Наука нескінченна, у ній з’являються щоденно нові й нові завдання, і університетська освіта повинна спонукати до постійного бажання привносити в скарбницю науки». Час спливає, історія Харківського університету триває, а це означає, що ця книга завжди залишатиметься не завершеною. Бо не має сумніву, що в галереї славетних імен з’являтимуться нові почесні доктори, як наші сучасники, так і ті, хто продовжуватиме в майбутньому естафету наукового пошуку. Чекаємо з нетерпінням другу частину бібліографічного довідника «Почесні члени Харківського університету».

ЩОБ ВИ ЗНАЛИ: Положення про Почесного члена Харківського університету було розроблено ще в 1804 році й увійшло до Статуту 1804 р. Імператорського Харківського університету, а перші почесні члени з’явилися вже в січні 1805 року з ініціативи президента Академії наук М. М. Новосильцева, який порекомендував чотирьох осіб, про що ректора І. С. Рижського сповістив попечитель Харківського учбового округу граф С. Й. Потоцький. З ініціативи університету почесних членів стали обирати з вересня 1805 року, але при цьому зверталися до своїх обранців з проханням затвердити цей вибір своїм бажанням. Згідно з існуючим тоді положенням до складу почесних членів Харківського університету обирали не тільки уславлених російських та іноземних вчених, але й осіб, які сприяли наукам.


Л. МОРСЬКА.