Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Підрозділ університету

Підрозділ університету

 

 

Деканат - рідний дім…

 


ВІД РЕДАКЦІЇ. Продовжуємо розповідати про деканати факультетів. Відкриваємо академічний тлумачний словник: «Деканат - у вищих навчальних закладах організаційний центр із управління роботою факультету, очолюваний деканом». Але чи розповідає це коротке речення про ту масу роботи, яку здійснюють працівники деканату? З цим питанням я вирушила в аудиторію 1-75, до деканату хімічного факультету.

- Олеже Миколайовичу, - запитую у декана хімічного факультету проф. О. М. КАЛУГІНА, - що ж таке деканат?

- Деканат - організаційна, управлінська структура, яка забезпечує роботу факультету в цілому. Функцій у деканату багато: організація профорієнтаційної роботи і набору студентів, організація та контроль за навчальним процесом, складання розкладу, документальне супроводження навчання студентів, внесення їх даних у всі можливі електронні бази, організація дозвілля, поселення у гуртожитки, працевлаштування.

- Як Ви справляєтесь з таким обсягом роботи?

- Працює команда, яка допомагає виконувати цю роботу. У мене є чотири заступники: з навчальної роботи - Олег Іванович ЮРЧЕНКО, наукової роботи - Андрій Олегович ДОРОШЕНКО, виховної роботи - Сергій Віталійович ЄЛЬЦОВ, роботи з абітурієнтами та випускниками - Павло Вікторович ЄФІМОВ. Також працюють секретарі - Наталія Миколаївна ВОРОБЙОВА, Лоліта Миколаївна ТАРАСЕНКО (денне відділення) і Тетяна Володимирівна ВЕРБИЦЬКА (заочне відділення).

Отже, починаємо знайомство з командою деканату хімічного факультету.

Очолює деканат декан. У нього два основних напрямки роботи: зі студентами і співпраця з викладачами. Щодо роботи зі студентами, то декан першим вручає першокурсникам документи, п’ять років юридично забезпечує їх навчання в університеті, видає дипломи, допомагає знайти місце роботи.

- Студенти звертаються до деканату з будь-якими питаннями. Для наших студентів деканат - рідний дім, - коментує Олег Миколайович.

Щодо роботи з викладачами, то деканат на чолі з деканом контролює навчально-методичну, науково-дослідну та виховну діяльність викладачів кафедр, відповідає за матеріально-технічну базу факультету. Студентам-хімікам для навчання і наукової роботи необхідні реактиви, посуд. Декан відповідає за їх замовлення, доставку і зберігання. Також у зв’язку із специфікою хімії як дисципліни декан має відповідати за дотримання правил техніки безпеки викладачів і студентів у лабораторіях.

Познайомимося із заступниками декана. Посаду заступника декана з навчальної роботи обіймає професор Олег Іванович ЮРЧЕНКО. Він складає навчальні плани, стежить за рухом контингенту, успішністю студентів, відповідає за зарахування, відрахування, сесії, перескладання… Тобто організація усього навчального процесу лежить на його плечах.

Заступник декана з наукової роботи професор Андрій Олегович ДОРОШЕНКО:

- На нашому факультеті ніколи не було зайвих формальностей. Студенти, які прагнуть займатися науковою роботою, обирають галузь самостійно. Якщо у них виникають якісь проблеми, вони можуть звернутися до мене.

Заступник декана з наукової роботи - куратор студентського наукового товариства факультету. Також Андрій Олегович відповідає за вступ студентів до аспірантури.

Заступник декана з виховної роботи, доцент Сергій Віталійович ЄЛЬЦОВ займається усім, що не стосується навчання і наукового життя студентів.

- Відповідаю за поселення, переселення, виселення студентів із гуртожитку. Із цим завжди виникають складнощі, адже місць мало. Але ми завжди вирішуємо цю проблему: селимося компактніше і живемо однією дружньою сім’єю. Організація дозвілля студентів теж у моєму переліку обов’язків.

Є на хімічному така посада, як заступник декана з роботи з абітурієнтами і випускниками. Її обіймає старший викладач Павло Вікторович ЄФІМОВ. Його головне завдання якої полягає у тому, щоб привабити абітурієнтів до навчання на хімічному факультеті і знайти випускникам роботу:

- Моє завдання - допомогти п’ятикурснику знайти місце роботи. Хоча ситуація з працевлаштуванням зараз нелегка, але за бажання усі випускники хімічного факультету завжди знаходять собі роботу за спеціальністю.

Познайомившись із деканом та його заступником, вирушаємо до секретарів: Наталія Миколаївна ВОРОБЙОВА, Лоліта Миколаївна ТАРАСЕНКО і Тетяна Володимирівна ВЕРБИЦЬКА. Наталія Миколаївна відповідає за студентів, які навчаються на стаціонарі:

- У нас на денній формі навчається 326 студентів, а на заочній - 48 студентів. Ми організовуємо їх навчальний процес: складаємо розклад, слідкуємо за виконанням навчального плану, контролюємо відвідування. Активно боремося з тим, щоб велися журнали відвідування. У нас багато роботи з паперами: різноманітні довідки, індивідуальні плани, виписки із залікових книжок… Також упродовж дня ми приймаємо студентів, їх батьків, як звертаються до нас з різноманітними питаннями.

- Ми тримаємо зв’язок з кафедрами факультету, з викладачами, слідкуємо за їх роботою, - коментує Тетяна Володимирівна. - Контактуємо з навчальним та з контрактним відділами університету, бухгалтерією, відділом діловодства, воєнкоматом. Готуємо звіти, довідки.

Також секретарі деканату стежать щодо внесення даних студентів до єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО).

- До студентів ми намагаємося ставитися, як до рідних дітей. - говорить Наталія Миколаївна. - Допомагаємо, підтримуємо, чим можемо.

- Іноді можемо і нагримати, - доповнює Тетяна Володимирівна, - коли погано ставляться до навчання чи не відвідують пари.

Як бачимо, робота працівників деканату не зводиться тільки до організації роботи факультету. Тому, напевно, студенти і сприймають деканат, як рідний дім…


Л. ПЛИННА.