Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Завершився рік астрономії

Астрономічним можна назвати той рік, що буває раз на 400 років. Тому за ці 365 днів астрономи всього світу, в тому числі і Харківський національний університет, намагались встигнути все, аби люди знали, що свято може тривати цілий рік.
Д. Ф. ЛУПІШКО, завідуючий відділом фізики астероїдів Науково-дослідного інституту астрономії: «У 1609 році великий італієць Галілео Галілей вперше направив невеликий телескоп на небо і зробив найбільші відкриття (гори і кратери на Місяці, фази Венери і найбільші у супутники Юпітера, скупчення зірок і плями на Сонце і багато чого іншого), тим самим відкривши нову еру у вивченні Всесвіту - еру телескопічних спостережень».
З того часу минуло 400 років. Основною метою святкування року астрономії стало розповсюдження астрономії, як науки серед звичайних людей. Для цього було створено багато різноманітних проектів. Наприклад, «100 годин астрономії» - це пряме включення на декілька хвилин з обсерваторій світу протягом 24 годин. Куратор цього проекту Д. А. СВІЧКАРЬОВ, молодший науковий співробітник Науково-дослідного інституту хімії розповів про так звану тротуарну астрономію, коли тисячі аматорів винесли на вулиці свої телескопи і дозволяли людям дивитись на зірки. В Харкові близько 1500-2000 осіб таким чином доторкнулись до планет: маючи на «сеанс» усього 20-30 секунд, люди з сім’ями стояли по 15-20 хвилин у черзі. Ще один цікавий проект «Космічний щоденник»: виглядав як блог, який щоденно поповнювався розповідями про своє життя провідними астрономами. Проект «За темне небо» - екологічний заклик збереження природного чистого неба, направлений проти забруднень, особливо в мегаполісах.
Міжнародний рік астрономії не обійшов краєм і Харківський планетарій, який за цей рік зібрав чимало відвідувачів від самих маленьких, до зовсім дорослих людей. В. В. КАЖАНОВ, лектор-астроном планетарію розповів, що було проведено багато заходів: виїжджали до школи з лекціями, працювали фотовиставки, відбувся конкурс дитячого малюнку «Чарівний світ астрономії», до речі діти на екскурсії ставили складні розумні питання, що не могло не порадувати лекторів. Маючи таку незвичайну нагоду, закохані пари замовляли весілля під зірковим небом. Що стосується Харківського університету, то тут протягом року всі бажаючі могли завітати на вісім тематичних лекцій з астрономії.
Проект Міжнародний рік астрономії 2009 занесений до книги рекордів Гінесу як наймасовіший проект світу.


М. ШАЛІМОВА.