Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

День щастя

День щастя

 

Є лише одне безсумнівне щастя - жити для іншого

 

 

"Щастя можна розуміти по-різному".

(Еріх Марія Ремарк)

 

Кожен з нас хоч раз в житті замислювався, а чи щаслива я людина? І що таке щастя взагалі? Вікіпедія трактує щастя як психоемоційний стан цілковитого задоволення життям… М.Г. Чернишевський каже: «В житті є лише одне безсумнівне щастя- жити для іншого», а І.С. Тургенєв вважає що, якщо : «Бажаєш бути щасливим? Навчись спочатку страждати… І  таких роздумів повно, як же прийти до якогось одного висновку? Щастя ж - це не теза, не факт, який треба прийняти, не теорема, яку можна вивчити, ні! Це суто особиста річ і ніхто вам не скаже як саме варто її сприймати, ви не знайдете тут для себе однодумців, бо в кожного воно своє - ЩАСТЯ…

Хтось вбачає його в родині, в близьких, хтось в коханні, в навчанні, в роботі, хтось просто в новому дні, тут не існує правильної чи не правильної думки.  Здається: все так просто, а насправі виходить, що щастя- це не тема для розмови, тут нічого казати - це тема лише для думок. Ось і розмірковуй тепер. Але додамо нашим роздумам трохи інформативності. До речі, ми назбирали багато цікавих фактів про щастя.

*Наприклад, відомо, що неможливо «плакати від щастя» - вчені постановили, що ці сльози не від радості, а через звільнення від негативних чи тяжких емоцій.

*Також існує думка, що, якщо посміхатися попри поганий настрій - він все ж таки зміниться.

*А лаванда вважається гайпотужнішим антидепресантом.

З приводу щастя ми звернулися до дорослих і дітей. Бо в дитинстві, якщо пригадати, все будо інакше.

«Щастя – це внутрішня гармонія людини з самим собою та із зовнішнім світом. Я вважаю себе щасливою людиною. Я радію, тому що в мене є моє життя, моє здоров`є, мій син, який кожного ранку каже, що він мене любить і для мене більшого щастя в житті немає»,- каже Стрельченко Діана Валентинівна, викладач англійської мови в нашому університеті.

Також цікавими роздумами про щастя поділилася зі мною заступник декана з виховної роботи філфаку та викладач історії світової літератури Мурадова Ірина Робертівна: «Зробити людину щасливою не входило в задачу творця, але він, створюючи людину, на мій погляд дав їй те, що може зробити її щасливою. Звідси висновок, що щастя людини в її власних руках. І тим, що може зробити людину щасливою, як мені здається, є право вибору. Отже щастя –це правильний вибір»

«Щастя?...Це коли людина посміхається, коли в неї все виходить. А я щаслива, коли я танцюю». Катя, 5 років

«Щастя - це коли мене люблять батьки і взагалі всі мене люблять». Марина, 6 років.

«Для мене щастя – це гратися у відеоігри». Назар, 6 років

 

То ж коли ж людина дійсно щаслива? Здається, що через відсутність проблем в дитинстві все було краще . І варто замислитись на хвилинку щоб побачити себе в дитинстві щасливим, але ми не могли розуміти цього та насолоджуватись. Цінуйте кожну щасливу мить.

 

 

 

 

 

 

 

 


Грант до Бельгії

 

Павло КОБИЛІН, аспірант геолого-географічного факультету:

 

«Впевнено зазначу, що мав багато моментів щастя, але найбільше мене захопила моя подорож до Брюсселю, столиці Бельгії.
Я натрапив на один із таких конкурсів – «11th European Week of Regions and Cities», відчайдушно подав заявку і… через місяць відкриваю електронну скриньку, а там – заповітне повідомлення: «Ви пройшли конкурс»! І у цю мить я спочатку «онімів», а потім просто-таки застрибав від щастя! Такі перемоги – це велика радість, до того ж, це – великий плюс мені, як науковцю. Тож, найщасливішими для мене були ті 4 дні (з 7 по 10 жовтня), коли я перебував у Брюсселі. Це була перша за мої 23 роки подорож до Європи, тому моє захоплення було просто безмежним. Хочу також зазначити, що до цього я подавав заявки і до інших міжнародних конкурсів, але мені не таланило. Я вже, було, розчарувався у собі. Проте моя перемога у цьому конкурсі та омріяна подорож до Європи допомогли повірити у свої сили! Тепер я розумію, що будь-яка поразка – це добре замаскована перемога!».
К. НОВІКОВА

 

 

 

 

 

 

 

Щасливим бути легко


20 березня Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародним днем щастя. Хоча свято «молоде», воно надзвичайно актуальне, адже прагнення до щастя -  одна із найважливіших загальнолюдських цінностей. Каразінці із задоволенням згадують найщасливіші моменти 2013 та 2014 року.

Для декана факультету психології Надії Петрівни Крейдун щастя - у кожнiй  митi, яка приносить усе новi й новi вiдкриття. Сповнюватися радiстю допомагають знайомства, мандрівки, наукова діяльність. Адже так приємно експериментувати, досліджувати і підтверджувати або спростовувати гіпотези: «Люблю спілкуватися зі своїми студентами, навiть коли вони приходять до мене з абсурдними iдеями.  Цiкаво робити щось нове для себе та людей. Чудова кожна секунда, адже ніколи не повториться така весна, літо, осінь чи зима. І це – прекрасно, адже на світі стільки нового та незвичайного!».

Заступника декана з виховної роботи факультету психології Світлану Германівну Яновську в 2013 році «ощасливила» перемога Анастасії Дягілевої: «Вона завоювала третє місце на конкурсі «Міс університет», довівши, що на факультеті – найгарніші дівчата!»

Павло Миколайович Артьомов, викладач кафедри соціології, одним із найщасливіших моментів минулого року вважає першу перемогу свого восьмирічного сина Михайла на змаганнях із дзюдо. А ще у 2013 році Павло Миколайович повернувся до викладання в університеті – це ще одне персональне щастя.

Для Марини Алімової, голови СНТ факультету психології, поїздка у Кримські гори стала незабутнім джерелом вражень. Дні, проведені разом з друзями під час її першого гірського туристичного походу – один з найщасливіших моментів не лише 2013-го, але й усього життя. Серед головних плюсів Марина жартома називає набуті навички похідної кулінарії: опанувала навіть приготування борщу.

Студентка другого курсу філологічного факультету Альона Філіпова відповідає на моє питання так: «Минулого року ми з подругою Юлею їздили до Львова. Про цю подорож мріяли ще з початку 2013-го, тож ніякі обставини не могли стати на заваді. Старовинне місто з дзвінкою українською, загадковими вуличками та запашними ароматом львівської кави подарувало незабутні враження. А щастя подвоюється, коли поруч вірний друг. Загалом приємних моментів було дуже багато: якісь на перший погляд непомітні дрібнички від близьких, які надихають і вселяють надію».

Старший лаборант факультету психології Марина Мачула говорить: «Напередодні нового року я вирішила підбити підсумки: протягом двох місяців щодня ввечері записувала те, що принесло мені щастя та радість саме цього дня. Нещодавно прочитала ці записи, і зрозуміла: насолоджуватися життям можна щоденно, адже щастя – не один момент, його полотно складається із численних шматочків-клаптиків. Щастя у нових враженнях (навіть таких, як перший похід на ковзанку), у можливості займатися тим, чим хочеш, у змозі обіймати кохану людину».

Як бачимо, щасливими бути легко. А що дарує радість Вам?

 

О. ЯКОВЧЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

А який момент щастя ви пригадуєте в минулому році?

Єлизавета ГЛЕЙЗЕРМАН, студентка 2 курсу факультету міжнародних економічних відносин і туристичного бізнесу, група УО-22:

-Я - художниця, і минулого року в моєму житті відбувся захід під назвою "KPV news awards.  В рамках цього заходу мене запросили зробити виставку з власних робіт - своєрідну особисту картинну галерею. Це була моя перша персональна виставка, бо раніше я не наважувалася показати своє мистецтво комусь, окрім близьких людей, не наважувалась показати свої творіння публіці. Я дуже нервувала перед виставкою, та і під час неї, але ті захоплені погляди, які я бачила в очах людей, мене ощасливили! Після виставки мене і організаторів "KPV news awards" запросили на ранковий ефір харківського телеканалу "ОТБ". Ця подія і досі позитивно впливає на моє життя, і тепер я наважуюсь на другу персональну виставку.

 

 

 

 

 

 

 

Зараз я щаслива

 

 

Єлизавета ОЛЕЙНИЧЕНКО, студентка 4 курсу біологічного факультету:

 

- Для мене щастя - це відчуття того, що ти знаходишся в правильному місці і в правильний час. Зараз я щаслива. Я навчаюся на біолога - і мені це подобається, я обіймаю посаду голови профбюро біологічного факультету, маю змогу більше спілкуватися - і це приносить мені неабияке задоволення. Я викладаю англійську мову для учнів початкових класів, відвідую англійські розмовні клуби, додатково вивчаю французьку мову, займаюся волейболом - і мені нема коли сумувати. Окрім цього, у мене чудова сім’я, прекрасні товариші. Кожен день нові враження! Через такий насичений графік я часто втомлююся, але яка чудова ця втома, адже є відчуття того, що ти проживаєш кожен день «на повну».

 

 

 

 

 

 

 

 


Створення власної родини


 

Вікторія КОТЕНКО, студентка 2 курсу біологічного факультету:


- Щастя - це благополуччя родини, спочатку батьківської, а потім власної. Моменти щастя за рік? Це скоріше були моменти радості, бо щастя - поняття серйозніше і складається з безлічі маленьких радостей. За останній час ось такі в мене були маленькі радощі: я була рада, що змогла вже почати займатися науковою роботою. Я була рада відвідати Музей природи (це була моя давня мрія). Я радію, коли щодня бачу свої друзів. Велику радість мені приносить дарування подарунків на свята моїм близьким. Я радію, коли радіють близькі мені люди. Щодня я рада новим знайомствам. Усе це змушує мене на сьогоднішній радіти. А справжнім щастям для мене буде створення власної маленької родини.