П'ятниця, березня 29, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Студентська наука

 

Студентська наука

Матеріалознавство доведе до… перемоги!

 

Студенти-фізики Каразінського університету здобули аж три перемоги на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з фізики, що проходив 13–15 березня на базі Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка.  І сьогодні ми зустрілися із срібним призером конкурсу – студентом 5 курсу фізико-технічного факультету групи ТП-53 – Володимиром ГАНЕНКОМ.

- Володимире, розкажи детальніше про цей конкурс.

- Цей захід – Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з фізики – проходив у 2 етапи. Перший відбувся в листопаді минулого року в нашому університеті, а другий – в березні в Сумах. У конкурсі брали участь 42 студентські роботи з фізики з 30 вищих навчальних закладів України, які представляли понад 15 регіонів. Захід присвячено студентським інноваційним дослідженням і розробкам в галузі фізики.

- І яку ж інновацію ти представив?

Нещодавно з'явився новий клас покриттів – багатокомпонентні системи на базі тугоплавких металів. У деяких випадках вони виявляють унікальні фізико-механічні властивості, як-от високу твердість, зносостійкість, термічну стабільність у певному діапазоні температур і таке інше. Тому на сьогодні актуальним завданням є отримання й вивчення фізико-механічних властивостей таких покриттів. Тема моєї роботи – "Формування та виявлення властивостей нанокомпозитного керамічного покриття AlN-TiB2-TiSi2". Наукова новизна цієї роботи полягає в тому, що для системи AlN-TiB2-TiSi2 у ході виконання роботи було доведено формування аморфно-кристалічної структури, виявлені значення твердості та модуля пружності, вперше було виявлено, що при відпалюванні до температури 900 °C починає формуватися кристалічна структура, а також було показано, що це нанокомпозитне покриття підвищує зносостійкість різального приладу.

- Скільки часу ти витратив на свій науковий проект?

- Виконання цієї наукової роботи зайняло в мене приблизно 9 місяців. У ході досліджень виникали й нові ідеї, на реалізацію яких я витрачав час додатково, але загалом я все ж таки отримав необхідні та очікувані результати.

- Розкажи про свого наукового керівника.

- Мій керівник – професор В'ячеслав Мартинович БЕРЕСНЄВ, провідний спеціаліст в галузі матеріалознавства, зокрема нанокомпозитних покриттів. В'ячеслав Мартинович є автором більш ніж двохсот наукових робіт на монографій, які публікувалися як в Україні, так і за кордоном. І я висловлюю велику вдячність своєму науковому керівникові, без якого я навряд чи написав би свою роботу.

- Як ти оцінюєш саме проведення конкурсу?

- Проведення заходу я оцінюю на відмінно, але стосовно моєї в ньому участі... Можна було б і краще (посміхається).

- Тож ти, мабуть, щось плануєш в галузі науки?

- Так, звичайно. Хотілося б після закінчення університету вступити до аспірантури, щоб і далі поглиблено вивчати матеріалознавчі аспекти та способи вирішення сучасних наукових проблем.
З переможцем спілкувалася Євгенія ПРОРВІНА