Четвер, березня 28, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Інтерв'ю в номер

Інтерв'ю в номер

Робота інноваційного центру

 

 

Понад рік діє в Каразінському університеті інноваційний центр, який займається просуванням розробок наших науковців на ринок. Тепер є можливість заробляти завдяки науці. Директор Інноваційного центру - кандидат технічних наук, доцент Кирил Іванович КУЧЕРОВ. Він контролює діяльність всього центру.

Детально про даний підрозділ університету нам розповість начальник відділу трансферу та комерціалізації наукових, технічних та технологічних розробок Юрій Сергійович МАЛИЙ:

-  Центр створено з метою ефективної комерціалізації наукових, технічних та технологічних розробок. До його складу входять: відділ трансферу та комерціалізації наукових, технічних та технологічних розробок; відділ із сертифікації, патентування, ліцензування та інтелектуальної власності; відділ з розвитку міжнародних відносин та грантової діяльності; аналітичний відділ. Але відділи взаємозамінюють один одного. Завдання інноваційного центру полягає в ефективному використанні наукового, науково-технічного потенціалу з метою розробки, впровадження та промислового освоєння нової техніки, технологій та продуктів інтелектуальної діяльності наукових працівників, студентів та аспірантів нашого університету.

Працівники інноваційного центру визначають на якій стадії знаходиться та чи інша розробка, чи готова вона до виходу на ринок. Часто проводяться зібрання за участі представників факультетів та кафедр, де обговорюються нові наукові проекти, відбувається обмін думками, народжуються ідеї.

Інноваційний центр – дуже важливий для Каразінського університету, адже завдяки йому розробки наших вчених виходять на ринок та приносять прибуток. Центр також займається пошуками фінансування розробок шляхом укладання договорів з міжнародними та національними фінансовими організаціями, установами та фондами. Центр активно рекламує наукові досягнення університету.

За рік інноваційний центр бере участь в багатьох виставках, конкурсах, семінарах. 2013-й позначився великою активністю центру. Інноваційний центр взяв участь у заходах із сучасних напрямків наукової діяльності. А на першому Всеукраїнському конкурсі винаходів «Ух, інвент!» проектом університету «Апарат квантової терапії Коробова А. – Коробова В. «Барва СДС» отримано перемогу у номінації «Найкращий винахід у галузі медицини».

Проекти «Stimcleanultra» та «Реактивний іонно-плазмовий синтез функціональних покриттів» отримали золоті медалі конкурсу «Харківські ініціативи» та стали переможцями в номінаціях «Кращий інвестиційний проект кластера «Паливно-енергетичний комплекс» та «Кращий інноваційний проект у сфері чистих технологій виробництва нових матеріалів» відповідно. Ще п’ять проектів: «БАРВА-БРОЙЛЕР», «Установка для керованого вакуумного загартовування зразків нержавіючої сталі», «Портативний електрокардіограф», «Голографічна телевізійна система», «Вакуум-парова система опалення»  - отримали дипломи фіналістів конкурсу.

Три інноваційні пристрої медичного призначення, які готові до впровадження у серійне виробництво, пройшли сертифікацію.

Зараз інноваційний центр проводить переговори щодо співробітництва з вітчизняними і закордонних компаніями та підприємствами України, Росії, Німеччини, Великої Британії, Китаю, Ізраїлю, Латвії, Словенії, Нідерландів, Казахстану та інших країн.

О. СОЛОНЕЦЬ