Четвер, квітня 18, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Ювіляри

Ювіляри

Петро Васильович Заріцький

 

 

Громадськість Каразінського університету відзначила 85-річчя від дня народження видатного геолога, професора кафедри мінералогії, петрографії та корисних копалин геолого-географічного факультету, Петра Васильовича ЗАРІЦЬКОГО.

До університету прийшов студентом у далекі повоєнні роки. А нині – HONORIS CAUSA - Почесний професор рідного Харківського університету. Він – завідувач петрографічної лабораторії УкрНДІ вогнетривів ім.. О.С. Бережного, Заслужений діяч науки і техніки України, діючий член АН Вищої школи України, Почесний професор Сіанського горного інституту (Китай), Іноземний член Мінералогічного товариства АН Польщі, Лауреат нагороди Ярослава Мудрого в області науки і техніки АН Вищої школи України, Почесний член Українського мінералогічного товариства, член Літологічного комітету НАН України!

… В 1952 р. після закінчення магістратури Петро Васильович вступив до аспірантури. В 1956 - захистив кандидатську дисертацію, працював асистентом на кафедрі мінералогії і за сумісництвом в Харківському гірному інституті. З 1957 до 1964 він – доцент кафедри мінералогії і петрографії. З 1964 до 1966 – старший науковий співробітник (докторант). 1966-1967 роки – доцент. З 1968 р. – професор. Від 1968 до 1986 року – професор та завідуючий кафедрою мінералогії, петрографії і корисних копалин.

Важливий внесок у розвиток науки зробив Петро Васильович у 50-і роки минулого сторіччя: він почав розвивати новий літолого-геохімічний напрям дослідження осадкових порід і пов’язаних з ними корисних копалин. Цікаво, що цей напрям оснований на вивченні конкреційних утворень і конкреційних комплексів. Кафедра, яку він очолює, стає центром вивчення конкрецій, розробки, вдосконалення і залучення методики конкреційного аналізу до практики наукових і прикладних досліджень не лише у нас, а й за кордоном. У 1979 році в США під час Міжнародного конгресу Заріцький висунув і пояснив створення нової галузі природознавства – конкреціології і методики конкреційного аналізу. Делегати конгресу відреагували на пропозицію Петра Васильовича цілком позитивно – приорітет нашої науки було визнано Світовим науковим товариством.

Петро Васильович Заріцький першим у Радянському Союзі почав вивчати унікальні міжвугільні мінеральні прошарки – тонштейни Донбасу і Сілезських басейнів Польщі для встановлення не лише їх хіміко-мінерального складу і виникнення, а й використання тонштейнів для стратиграфічного розчленування і кореляції вугленосних відкладень тощо.

Майже 30 років віддав телевізійній передачі «Природа и люди», що транслювалася на харківському телебаченні в прямому ефірі Був її ведучим і автором з 1968 до 1980 р.

Літологія, як зазначає академічний тлумачний словник, -  відділ геології, що вивчає осадочні породи. Підвищена увага до літології, за зауваженням Петра Васильовича, зумовлена тим, що територія України на 80% вкрита осадковими утвореннями, з якими пов’язано більш ніж 80% використання у народному господарстві мінеральної сировини. Зростає попит на корисні копалини і їх функціонування в балансі основних видів мінеральних ресурсів: енергетичного, металургійного, горнохімічного і агрохімічного, будівних матеріалів, вогнетривкої сировини, розсипів благородних металів, алмазів, важких мінералів, дорогоцінного каміння тощо. Петро Васильович зазначає, що нині склався великий попит на літологів, проте навчають цій галузі знань з усієї України лише у нашому університеті.

Навчальна та наукова робота у вищому навчальному закладі – це, мабуть, основне заняття професора. Проте окрім цього, Заріцький багато років очолював міську Раду студентських наукових товариств. Більше 20 років він – член бюро Північно-Східного Наукового центру НАНУ, голова наукової секції центру «Мінеральні ресурси регіону і іх раціональне використання», член спеціалізованих рад з захисту дисертацій ХНУ ім.. В.Н.Каразіна та ін..

На рахунку Петра Васильовича понад 730 наукових робіт (близько 100 з них – в далекому зарубіжжі), 15 монографій, 20 підручників та навчальних посібників. Він виступав з доповідями більш ніж на 250 Вітчизняних і приблизно на 150 Міжнародних конгресах, наукових конференціях, симпозіумах (Польща, Чехословаччина, Югославія, Італія, Великобританія, Франція, Іспанія, США, Китай, Канада тощо). Список літератури про Заріцького складають 105 найменувань. Кількість сторінок в мережі Інтернет за результатами пошуку «Заріцький Петро Васильович» - 42400… Вражають цифри?

Увесь свій досвід Петро Васильович Заріцький віддає студентам. «Головне – знання та ставлення до навчання», - такий девіз поставив перед собою Заріцький-викладач.

«Вимогливий, але дуже справедливий! До того ж – ерудований, чесний, з почуттям гумору», - як один, кажуть про Петра Васильовича студенти.

Із днем народження, шановний наш ювіляре! З роси і води Вам!

 

Кристина НОВІКОВА