Четвер, квітня 25, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Слідами наших виступів

Слідами наших виступів

Очолила «Крапля» !

 

 

Московський Видавничий Дім «Інтелект» презентував нову збірку найкращих наукових витворів фізико-математичної та природничо-наукової думки. Відкриває серію пізнавальної літератури «Крапля» Якова Овсійовича Гегузіна - славетного вченого-фізика, який присвятив 1950-1987 роки свого життя Харківському університету.  Розповідь же про Якова Овсійовича ви тільки-но прочитали у минулому номері «Харківського університету». І ось тепер ще одна приємно тепла новина, якою ми, університетський загал, можемо пишатися.

Чому саме «Крапля» очолила серію наукових шедеврів? Віталій Іванович КІБЕЦЬ, учень Якова Овсійовича, відповідає: «Ця книга Гегузіна - безперечно, найкраща з робіт вченого. «Крапля» видана без змін та редагувань, тому вона почесно відкриває серію наукових шедеврів».

У передмові до книги А.А.Чернов, член-кореспондент РАН пише:

«Що спільного між простою краплею води і атомним ядром? Як визначити, де пролетів електрон, позитрон чи інша елементарна частка…? Чому сліди на поверхні ставка чи калюжі такі різні?...Коли рідина поводить себе, як тверде тіло?». На ці та інші питання дає відповіді та художньо їх ілюструє книга Гегузіна.

Слід зазначити, що окрім «Краплі» до серії увійдуть й інші наукові доробки вченого. Проте, які саме - поки що невідомо.

«Я гадаю, це буде «Живий кристал» або «Пузирі» - не менш захопливі роботи Гегузіна», - коментує Віталій Іванович.

Сподіваємося, серія буде поширена й на батьківщині Якова Овсійовича, а українському читачу поталанить потримати в руках нове видання славетної «Краплі». А доки - шукайте цю та інші книги науковця на просторах Інтернету.

 

Кристина НОВІКОВА.