Вівторок, березня 19, 2024

Загальноуніверситетська
газета
№ 7 (4016)
вівторок 8 квітня
2014 р.

З 1 січня 1817 р. Харківський університет видавав "Харьковские известия", з 8 квітня 1927 р. - "Робітник освіти", з 15 грудня 1928 р. - "Іновець", з 1 січня 1930 р. - "За нові кадри", з 1 січня 1936 р. - "За більшовицькі кадри", з 1 січня 1947 р. - "Сталінські кадри", з 1 січня 1957 р. - "Харківський університет" (вперше номер з такою назвою з'явився 19 грудня 1945 р.).

Газета нагороджена Почесною грамотою Державного комітету у справах преси, телебачення та радіомовлення України.

Мить. Березень-2014

Мить. Березень 2014

 

 

Працевлаштування

 

У лютому 2014 р. відбулося працевлаштування студентів фізико-технічного факультету, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень магістра за спеціальностями «Експериментальна ядерна фізика та фізика плазми» і «Прикладна фізика». Усі студенти отримали направлення на роботу: 67 % працевлаштовано до держаних установ, насамперед до науково-дослідних інститутів Національної академії наук України, решту запросили на роботу численні науково-виробничі підприємства Харкова, які здійснюють розробку та виробництво складної наукоємної продукції. Традиційно більшість студентів-магістрів фізико-технічного факультету працевлаштовано до Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут».

ЩОБ ВИ ЗНАЛИ.  Фізико-технічний факультет університету було створено 1962 року з метою здійснення підготовки висококваліфікованих фахівців у найпередовіших на той час галузях науки і техніки -  ядерної фізики, фізики плазми, фізичного матеріалознавства. За понад 50 років діяльності факультет випустив понад 3 000 фахівців у різноманітних галузях фізичної науки, понад 30 % з яких мають наукові ступені. Серед випускників факультету  - 10 академіків, 28 членів Національної академії наук України, багато Соросівських професорів.

 

 

 

 

 

 

Дистанційне навчання

 

 

Науково-практична конференція «Дистанційне навчання - старт із сьогодення в майбутнє» об’єднала науковців довкола питання розвитку та поширення дистанційної освіти в Україні. У вищій школі впроваджуються нові технології, незнайомі переважній більшості викладачів і студентів. Це грандіозна революція в зберіганні, переробці, використанні інформації, що відкриває перед нами абсолютно нові можливості і, у той же час, ставить кожного перед новими викликами, до яких слід готуватися. Нові комп’ютерні технології у системі навчання набирають оберти у  багатьох престижних університетах світу і в Україні. Сьогоднішню конференцію назвав майданчиком для обговорення комплексу питань, які виникають у нас в зв’язку із впровадженням дистанційного онлайн-навчання ректор академік проф. В. С. Бакіров. Виступив проректор проф.. Ю. В. Холін,  який охарактеризував загальні уявлення про роль вищих навчальних закладів у системі дистанційної освіти та розповів про її місце у Каразінському університеті.

Учасники конференції обговорили нормативні документи щодо дистанційного навчання, проблеми підготовки дистанційних курсів, критерії оцінки їх якості, їх ефективність та можливості, що відкриваються перед викладачами і студентами тощо.

 

 

 

 

 

 

 

20-річчя від дня відновлення

 

кафедри хірургічних хвороб медичного факультету відзначили в університеті. Кафедра бере свій початок з хірургічної клініки медичного факультету Харківського імператорського університету. Клініку, де виклалися хірургічні хвороби, було відкрито з ініціативи П. М. Шумлянського у 1814 році. Кафедру очолювали видатні учені, зокрема В. Ф. Грубе, І. К. Зарубін, М. С. Суботін, А. Г. Подрєз, М. П. Трінклер. Сьогодні науковці кафедри хірургічних хвороб на чолі із завідувачем, заслуженим лікарем України, членом Європейської, Української та Російської асоціації ендоскопічних хірургів, проф.. Є. Д. Хворостовим розробляють і впроваджують в клінічну практику нові методи діагностики і лікування з використанням сучасних малоінвазивних технологій. Наші вітання колегам.

 

 

 

 

 

 

 

Сеанс коучингу

 

 

Зустріч студентів із бізнес-консультантом Миколою Шифаном, організована соціологічним факультетом, привернула велику увагу молодіжної аудиторії. Зустріч відбулася у рамках серії майстер-класів «Діалог з роботодавцем», спрямованих на підвищення конкурентоспроможності випускників гуманітарних спеціальностей. Гість розповів про походження терміну «коучинг» та його відмінності від інших видів консультацій: тренінгу, наставництва, психотерапії. У сучасному розумінні коучинг - це розкриття потенціалу клієнта, його завданням є не висловлення власної думки з приводу проблеми, а спроба почути клієнта та підвести його до відповіді на питання «як людина бачить своє майбутнє?».

ЩОБ ВИ ЗНАЛИ. Микола Шифан - коуч, бізнес-консультант, український бізнес-партнер європейського проекту «Nova Terra» зі співпраці коучів Азії, Близького Сходу, Європи, Латинської та Північної Америки. Випускник соціологічного факультету Каразінського університету, співвласник і комерційний директор дистриб’юторської компанії «Аватар 07».

 

 

 

 

 

 

 

 

Зустріч ректора

 

Академіка Віля Савбановича  БАКІРОВА пройшла  зі студентами університету. Зустріч традиційна. Зустріч, про яку студентська молодь знала давно і як завжди чекала на неї. Попередня зустріч у такому форматі проходила у рамках Конференції осіб, які навчаються в університеті,  30 жовтня 2013 р. Присутні на зустрічі проректори А. М. Удод та Ю. В. Холін, голова Профкому студентів, аспірантів і докторантів С. С. Махновський, президент Академічного сенату університету Богдан Уляк, студентський директор студмістечка Микола Зимогляд, заступник голови Студентської ради Ольга Болоцьких, а також понад 200 студентів університету, старости академічних груп, члени органів студентського самоврядування та представники спільноти іноземних студентів, чисельність яких перевищує в університеті 4 000 осіб, обговорили нагальні питання життєдіяльності університету.

Про контроль і моніторинг навчального процесу, станом здоров’я каразінців, за умовами проживання у гуртожитках, а також за якістю харчування в університетських їдальнях розповів Богдан Уляк. Про виконання рішення ректорату за підсумками Дня студентського самоврядування від 18 листопада 2013 року -  Ольга Болоцьких. Студенти поставили численні  запитання, та отримали на них  вичерпні відповіді. Це і включеність молоді до проведення святкування 210-ої річниці університету, 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка та Міжнародного жіночого дня, і встановлення автоматів з питною водою у корпусах університету, і робота щодо покращення умов проживання в гуртожитках; питання налагодження виплат стипендій тощо.

О.НОВИКОВА.

 

 

 

 

 

 

Звітна конференція

 

Первинної профспілкової організації університету підбила підсумки роботи організації за період з березня 2013 по лютий 2014 рр. Присутні заслухали звіти голови Первинної профспілкової організації університет  О. Ф. Тирнова та начальника планово-фінансового відділу, голови ревізійної комісії Н. С. Хруслової. Було обговорено витрати бюджету профкому та фінансово-господарську діяльність, спортивну, культурно-масову і навчально-методичну роботу, санітарно-гігієнічний стан пунктів громадського харчування в університеті,  до складу профспілкового комітету було обрано нових членів - доцента кафедри кримінально-правових дисциплін юридичного факультету М. Л. Давиденка та співробітника адміністративно-господарчої частини В. Е. Шкарову.  Участь у роботі взяли голова Харківської обласної профспілкової організації працівників освіти і науки України Л. М. Дулуб, ректор академік В. С. Бакіров, голова Первинної профспілкової організації університету проф. О. Ф. Тирнов, голова Первинної профспілкової організації студентів, аспірантів і докторантів університету С. С. Махновський, проректори, керівники структурних підрозділів та співробітники університету

О. НОВИКОВА.

 

 

 

 

 

 

А ви знаєте? Спорт став ближчим

 


У лютому в двох гуртожитках Каразінського - №9, №10 - відновили свою роботу спортивні кімнати. Все частіше помічаю у стінах рідного дев’ятого гуртожитку компанії студентів у спортивному одязі. Вони діловито крокують на перший поверх, де у просторій кімнаті на них чекає чергова студентська радість - спортивна кімната.

Голова студентів, аспірантів і докторантів профкому Сергій Сергійович МАХНОВСЬКИЙ: «Сім років тому з ініціативи ректора та профкому було відкрито спортивні кімнати в гуртожитках №2, 6, 9, 10, 11. Але з часом інвентар вийшов із ладу, роботу кімнат призупинили. Повноцінно функціонувала спортивна кімната тільки в гуртожитку № 6.

У 2013 році студенти звернулися з проханням поновити роботу,  і нам вдалося знову відкрити спортивні кімнати у дев’ятому та десятому гуртожитках. І це не зважаючи на кризу. Студентська рада гуртожитків та адміністрація були ініціативними. Тож тепер компетентні інструктори з кафедри фізичного виховання та спорту п’ять днів на тиждень займаються зі студентами. Графік роботи достатньо зручний: у понеділок та п’ятницю - із 17:30 до 21:30, у вівторок та четвер - із 17:00 до 21:00, а у суботу - із 12:00 до 19:00. Студентам подобається, щодня спортивні кімнати відвідують приблизно 50-60 чоловік (у десятому гуртожитку трохи більше, бо приєднуються студенти з гуртожитку №11). Сподіваюсь, усі задоволені!».

 

 

 

 

 

 

 

Галерея славетних імен -

 

 

другий бібліографічний довідник «Почесні члени Харківського університету» готується до друку. Нагадаємо, що перше видання побачило світ у 2008 році за фінансової підтримки Асоціації випускників, викладачів і друзів Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Головний редактор книги - ректор університету професор В. С. Бакіров. Біографічний довідник почесних членів Харківського університету підготував авторський колектив у складі: Б. П. Зайцева, В. І. Кадєєва, С. М. Куделка, О. С. Марченко, Б. К. Мигаля та С. І. Посохова. Колектив Музею історії університету забезпечив видання  фотографіями та відомостями щодо деяких почесних членів Харківського університету. Очікується, що друге видання буде опубліковано восени 2014 року. В редколегії наступного довідника ті самі автори, співробітники  університету історичного факультету, що і в першому виданні. Нова книга буде допрацьована, доповнена новими іменами сучасних почесних членів альма матер та тими, які не ввійшли в перше видання через відсутність історичних джерел.

У кабінеті декана історичного факультету проф. С. І. Посохова гортаємо сторінки першого випуску «Почесних членів Харківського університету». Декан коментує:

- Перший випуск біографічного довідника присвячено почесним членам і докторам Харківського університету за час його існування з 1805 до 2007 року включно, обраних Вченою радою університету. Ця книга містить біографії почесних членів і почесних докторів Харківського університету більш ніж за 200 років його існування. Серед почесних членів Харківського університету - представники різних національностей та країн: німці В. Гете і В. Гумбольдт, англійці І. Мурчисон і Д. Льюїс, французи Е. Лабуле та Е. Вогюе, росіяни Л. Толстой та І. Мечніков, наші співвітчизники І. Франко й М. Грушевський та багато інших, чиє життя є взірцем для кожного, хто прагне поповнити скарбницю наших знань про природу та суспільство, сприяти подальшому прогресу людства. У незалежній Україні в Харківському університеті було поновлено традицію обрання почесних докторів Харківського університету з числа як вітчизняних, так і закордонних громадян, які своєю діяльністю сприяють розвитку науки або відомі своїми науковими досягненнями. Серед почесних докторів Харківського університету 1999-2002 рр. Нобелівський лауреат Д. К. Гайдушек, академіки Г. В. Бар’яхтар, О. В. Погорєлов, В. П. Семиноженко, П. Т. Тронько, ректор Московського університету В. А. Садовничий, німецькі професори Г. Коллер, А. Ріштер та інші. Наступне видання продовжить перелік почесних докторів Харківського університету, здебільшого сучасників. Довідник розрахований на істориків, краєзнавців, викладачів, учителів, а також усіх, хто цікавиться історією вищої освіти та науки України. Книга розповідатиме про людей, чиї старанність і наполегливість увінчались значними досягненнями. Саме тому вони були вшановані Радою Харківського університету.

Почесний член Харківського університету. Д. І. Менделєєв колись сказав: «Наука нескінченна, у ній з’являються щоденно нові й нові завдання, і університетська освіта повинна спонукати до постійного бажання привносити в скарбницю науки».  Час спливає, історія Харківського університету триває, а це означає, що ця книга завжди залишатиметься не завершеною. Бо не має сумніву, що в галереї славетних імен з’являтимуться нові почесні доктори, як наші сучасники, так і ті, хто продовжуватиме в майбутньому естафету наукового пошуку. Чекаємо з нетерпінням другу частину бібліографічного довідника «Почесні члени Харківського університету».

ЩОБ ВИ ЗНАЛИ:  Положення про Почесного члена Харківського університету було розроблено ще в 1804 році й увійшло до Статуту 1804 р. імператорського Харківського університету, а перші почесні члени з’явилися вже в січні 1805 року з ініціативи президента Академії наук М. М. Новосильцева, який порекомендував чотирьох осіб, про що ректора І. С. Рижського сповістив попечитель Харківського учбового округу граф С. Й. Потоцький. З ініціативи університету почесних членів стали обирати з вересня 1805 року, але при цьому зверталися до своїх обранців з проханням затвердити цей вибір своїм бажанням. Згідно з існуючим тоді положенням до складу почесних членів Харківського університету обирали не тільки уславлених російських та іноземних вчених, але й осіб, які сприяли наукам.

 

Ліна Тимарська.

 

 

 

 

 

 

 

Ректорат та Академічний сенат

 

 

університету провели спільне засідання, присвячене питанню контролю за якістю харчування в університетських їдальнях. У його роботі взяли участь ректор академік В. С. Бакіров, перший проректор В. В. Александров, проректори А. М.Удод, Ю. В.  Холін та В. М. Ришков, голова Профкому студентів, аспірантів і докторантів Сергій Махновський, президент Академічного сенату Богдан Уляк, студентський директор студмістечка Микола Зимогляд, студентські декани факультетів. Присутні студенти відзначили, що керівництво університету вже не перший рік контролюєте питання харчування в університеті. Під контролем знаходяться санітарні умови, інтер’єр, обслуговування, і найголовніше == асортимент,  якість та ціни в пунктах харчування студентів. Вже багато років триває співпраця університету із з орендаторами, з якими  склалися позитивні стосунки. Було обговорено шляхи реалізації соціальної допомоги студентам із числа малозабезпечених, інвалідів та сиріт через запровадження продовольчих талонів; встановлення автоматів з водою у приміщеннях університету; контролю за ціновою політикою на продукти.

Мить зупиняла О.НОВИКОВА.

 

 

 

 

 

 

 

Гості із Парижа

 

 

У лютому Каразінський університет із робочим візитом відвідала делегація Університету Париж–Південь 11 у складі: доктор Сергій Барсук, доктор Леонід Бурмістров, доктор Марія-Хелена Шюне з Лабораторії лінійних прискорювачів у науковому центрі Орсе, Франція, доктор Максим Титов із Інституту досліджень фундаментальних законів Всесвіту, Комісаріат Франції з альтернативної та атомної енергетики. Візит відбувся на виконання Міжвузівської угоди про співробітництво між Університетом Париж–Південь 11 та нашим університетом, який було підписано рік тому. Візит було ініційовано завідувачем кафедри ядерної та медичної фізики фізико-технічного факультету, директором Інституту теоретичної фізики імені О. І. Ахієзера Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», академіком НАН України, почесним доктором нашого університету Миколою Федоровичем Шульгою.

У межах візиту члени делегації взяли участь у проведенні Міжнародної зимової школи з фізики високих енергій, провели низку відкритих лекцій для студентів університету та науковців міста з фізики високих енергій. Виступи французьких учених стосувалися як фундаментальних проблем сучасної фізики: вступу до фізики важких ароматів, фізики шармів, так і прикладних задач сучасних лінійних прискорювачів: фізики ароматів у експерименті LHCb в ЦЕРНі та в майбутніх експериментах, досягнень фізики газових детекторів.

На завершення візиту за участі представників посольства Франції в Україні радника з питань співпраці та культурних акцій, директора Інституту Франція-Україна при Посольстві Франції в Україні пана Еріка Тосатті; аташе з наукового та академічного співробітництва Інституту Франція-Україна/ Служби співробітництва та культурних акцій Посольства Франції Жиля Маметца члени делегації зустрілися із керівництвом університету та фізико-технічного факультету, зокрема, проректором, академіком НАН України М.О.Азарєнковим, деканом ФТФ, професором І.О.Гіркою, професором О.Ю.Корчиним, доцентом С.П.Фоміним, директором Центру міжнародного співробітництва, доцентом Оленою Шаповаловою, начальником відділу організації міжнародної діяльності Олександром Фадєєвим. Під час зустрічі було обговорено питання виконання Міжвузівської угоди про співробітництво між університетами, узгодження робочого плану академічної мобільності студентів, організацію обміну науково-педагогічними співробітниками для проведення навчальних занять та програми стажування для молодих науковців, можливість проведення спільних конференцій та реалізації наукових проектів для обміну досвідом з використанням прогресивних та інноваційних технологій навчання.

Говорить стипендіат імені К.Д. Синельникова, переможець дев’ятого Всеукраїнського студентського турніру фізиків (2011 року), здобувач гранту Європейського фізичного товариства на участь у Транс-Європейській школі з фізики високих енергій студентка четвертого курсу ФТФ Тетяна Москалець:

«Тема цієї зимової школи, фізика високих енергій, напряму пов’язана з моєю спеціальністю. Ці лекції стали доповненням і продовженням навчальної програми фізтеху, зокрема, курсу лекцій професора О.Ю. Корчина з фізики елементарних частинок. Лекції присвячено як сучасним дослідженням та експериментальним пристроям, так і планованим експериментам із фізики високих енергій, що є актуальним для студентів, які збираються в подальшому працювати в цій галузі. Чудово, що частину лекцій проведено англійською - це практика як сприйняття англійської, так і спілкування англійською. Цінність подібних лекцій - це можливість поставити питання людям, які активно беруть участь у дослідженнях, про які вони розповідають».

Говорить Владислав Сиротенко, студент 5 курсу ФТФ, переможець Всеукраїнської студентської олімпіади з фізики, лауреат стипендії ім. Верховної Ради України: «Як учасник літньої студентської програми CERN 2013 року, я знайомий із цією організацією, фізичними проблемами та задачами, якими вона займається. Це - провідна та найбільша прискорювальна лабораторія в світі. Мені особливо приємно, що люди, які безпосередньо залучені до цих досліджень на LHC, приїхали до нас із Франції, аби провести семінари про свою роботу. За три дні вони розповіли нам про останні відкриття у фізиці високих енергій, про останні результати, отримані в експерименті на LHCb, їхню загальнофізичну інтерпретацію, а також про детекторні технології, які застосовуються. В CERNі я займався детектором CMS, тому доповіді гостей виявились іще більш пізнавальними. Лектори із захватом розповідали про свою роботу та з радістю відповідали на наші запитання. Після закінчення лекцій нам також розповіли про програми обміну, гранти та інші форми співробітництва, які існують для наших студентів у Франції.

Безумовно, проведення таких семінарів у стінах ФТФ є необхідним. Це підкреслює зацікавленість гостей у розвитку співробітництва з нашим університетом, а також високий рівень підготовки наших випускників, для яких відкриті двері передових університетів та лабораторій Європи».

Говорить переможець 9-11 Всеукраїнських студентських турнірів фізиків 2011-2013 років Віталій Лісовський: «Мені ці лекції були корисні передусім тим, що допомогли згадати курс фізики елементарних частинок та почути, як різноманітні терміни та поняття формулюються англійською мовою. Також було цікаво дізнатися про найновіші результати у цій галузі та перспективи розвитку. Зокрема, в одній із лекцій дуже детально пояснили процес аналізу даних, що надходять із детектора, в ході якого, логічно аналізуючи отримані дані, можна встановити практично всі фізичні характеристики кожної частинки в ланцюжку розпаду. Було б цікаво послухати схожі лекції (в тому числі з інших тем) у майбутньому».

На підтвердження тісних зв’язків університету з Харківським фізико-математичним ліцеєм № 27, одну з лекцій було прочитано в 11-му класі ХФМЛ на уроці фізики в Заслуженого вчителя України, почесного громадянина Харкова І. М. Гельфгата.

Трансляцію відкритих лекцій Міжнародної зимової школи з фізики високих енергій було організовано на сайті «ЯTV».

 

 

Проф. І. ГІРКА, декан ФТФ.